Árpád
-2 °C
4 °C

Újra menesztenék az MTV-elnököt?

2003.09.29. 12:00
Az Index információi szerint az elnökváltás lehetősége is felmerült az MTV-nek nyújtandó hatmilliárdos segélycsomagról szóló háttértárgyalásokon. A hosszú huzavona után megválasztott Ragáts Imre esetleges menesztését az MSZP egyes körei szorgalmazzák, miután a kuratórium tagjai májusban váratlan fordulattal leszavazták a sokáig befutónak tartott Kósa-Somogyi Györgyöt, és egyhangúlag a volt ügyvezető mellett voksoltak.
Bár az MTV kuratóriuma a hivatalos kérés előtt már igyekszik minden feltételnek eleget tenni, hogy az Országgyűlés támogassa a köztévé éves költségvetésén felüli újabb milliárdos támogatását, az Index információi szerint a pénzösszeg megadásának személyi feltételei is lehetnek.

Könnyebben menne

Úgy tudjuk, a háttértárgyalásokon felvetődött az is, hogy az MTV könnyebben jutna a rendkívüli támogatáshoz, ha a jelenlegi elnök távozna az intézménytől. Mint emlékezetes, Ragáts Imre közel egy éves elnök nélküli periódus után májusban került a közszolgálati televízió elnöki székébe. Az MTV korábbi ügyvezetőjét azt követően választotta meg a 8:0 arányban a kuratórium, hogy kiderült, a fő esélyesnek tekintett Kósa-Somogyi György, Kiss Péter kancellária miniszter közeli munkatárása nem kaphatja meg a szükséges szavazatokat. Ragáts győzelme mind a bal-, mind a jobboldalon megosztotta a pártokat. A váratlan fordulattal meghozott kuratóriumi döntés később az MDF-ben Dávid Ibolya és Gémesi György összetűzését váltotta ki, de a dolgot a jelek szerint az MSZP Kósa-Somogyit támogató körei sem tudták megemészteni.

Nem elég nekik

A köztévé az idén már kapott egy többmilliárdos rendkívüli segélyt, amely rövid időre rendezte a fizetési lemaradásokkal küzdő intézmény helyzetét. Az elmúlt hónapokban azonban a kuratórium üléseit követően mind Czeglédy László, a testület elnöke, mind Ragáts Imre rendszeresen arról beszélt, hogy a költségvetési támogatás jelenlegi szintje nem elegendő az MTV kiegyensúlyozott működéséhez. A további 6-7 milliárdosra becsült költségvetés-kiegészítés érdekében a tévé vezetése elkészített egy hosszútávú gazdálkodási és egy konszolidációs tervet is, az elmúlt hetekben pedig többek között egyoldalúan felmondta a hazai futballközvetítések 450 milliós díjainak kifizetését. A takarékossági intézkedések ellenére az MTV ismét több hónapra visszamenő tartozást halmozott fel az intézmény külsős alkalmazottai felé.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?