Móric
14 °C
17 °C

Újra menesztenék az MTV-elnököt?

2003.09.29. 12:00
Az Index információi szerint az elnökváltás lehetősége is felmerült az MTV-nek nyújtandó hatmilliárdos segélycsomagról szóló háttértárgyalásokon. A hosszú huzavona után megválasztott Ragáts Imre esetleges menesztését az MSZP egyes körei szorgalmazzák, miután a kuratórium tagjai májusban váratlan fordulattal leszavazták a sokáig befutónak tartott Kósa-Somogyi Györgyöt, és egyhangúlag a volt ügyvezető mellett voksoltak.
Bár az MTV kuratóriuma a hivatalos kérés előtt már igyekszik minden feltételnek eleget tenni, hogy az Országgyűlés támogassa a köztévé éves költségvetésén felüli újabb milliárdos támogatását, az Index információi szerint a pénzösszeg megadásának személyi feltételei is lehetnek.

Könnyebben menne

Úgy tudjuk, a háttértárgyalásokon felvetődött az is, hogy az MTV könnyebben jutna a rendkívüli támogatáshoz, ha a jelenlegi elnök távozna az intézménytől. Mint emlékezetes, Ragáts Imre közel egy éves elnök nélküli periódus után májusban került a közszolgálati televízió elnöki székébe. Az MTV korábbi ügyvezetőjét azt követően választotta meg a 8:0 arányban a kuratórium, hogy kiderült, a fő esélyesnek tekintett Kósa-Somogyi György, Kiss Péter kancellária miniszter közeli munkatárása nem kaphatja meg a szükséges szavazatokat. Ragáts győzelme mind a bal-, mind a jobboldalon megosztotta a pártokat. A váratlan fordulattal meghozott kuratóriumi döntés később az MDF-ben Dávid Ibolya és Gémesi György összetűzését váltotta ki, de a dolgot a jelek szerint az MSZP Kósa-Somogyit támogató körei sem tudták megemészteni.

Nem elég nekik

A köztévé az idén már kapott egy többmilliárdos rendkívüli segélyt, amely rövid időre rendezte a fizetési lemaradásokkal küzdő intézmény helyzetét. Az elmúlt hónapokban azonban a kuratórium üléseit követően mind Czeglédy László, a testület elnöke, mind Ragáts Imre rendszeresen arról beszélt, hogy a költségvetési támogatás jelenlegi szintje nem elegendő az MTV kiegyensúlyozott működéséhez. A további 6-7 milliárdosra becsült költségvetés-kiegészítés érdekében a tévé vezetése elkészített egy hosszútávú gazdálkodási és egy konszolidációs tervet is, az elmúlt hetekben pedig többek között egyoldalúan felmondta a hazai futballközvetítések 450 milliós díjainak kifizetését. A takarékossági intézkedések ellenére az MTV ismét több hónapra visszamenő tartozást halmozott fel az intézmény külsős alkalmazottai felé.