Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Ragáts marad az MTV elnöke?

2003.11.19. 14:39
Kérdéses, hogy a Magyar Televízió Közalapítvány társadalmi delegáltjaival kiegészült nagykuratóriuma meneszti-e Ragáts Imrét a köztévé éléről. A csütörtökre összehívott testületi ülésen ugyanis titkos szavazással dönt a 29 kurátor. Ragáts felmentéséhez a szavazatok kétharmada szükséges. Az Index információi szerint az utóbbi napokban is folytatódtak a háttértárgyalások a kurátorok és Ragáts között.
Korántsem biztos, hogy csütörtökön leváltja az MTV közalapítványi kuratóriuma az intézmény éléről Ragáts Imrét, tudta meg szerdán több, a testülethez közelálló forrásból az MTI. A távirati iroda információja szerint nem csupán a társadalmi szervezetek delegáltjai "szavazhatnak szét", nem utolsósorban azon félelmük miatt, hogy elnök nélkül irányíthatatlanná válik a köztelevízió, de akár a parlamenti pártok delegálta elnökségi tagok némelyike is szembehelyezkedhet a kilenc nappal korábban egyhangúlag meghozott döntéssel. A Népszabadság szerint Ragáts mellett szólhat, hogy a parlament hétfőn a zárszamadási törvény elfogadásával hatmilliárd forintos gyorssegélyt juttatott az MTV-nek. Korábban a koalíciós pártok úgy nyilatkoztak: amíg a Ragáts-ügy nem zárul le, a parlament nem szavaz a jogszabályról.

Csökkentették Ragáts hatáskörét

A csütörtöki határozathozatal - szemben az elnökség szavazásával - titkos lesz; így korántsem biztos, hogy sikerül megszerezni a 29 fős testület kétharmadának támogatását a felmentéshez. Így viszont a kuratóriumi elnökség bizalmát nem élvezve lesz kénytelen tovább dolgozni az elnök, ami nagyban szűkítheti mozgásterét. Ennek első elemeként említették az MTI-nek név nélkül nyilatkozó testületi források, hogy a kuratóriumi elnökség arról döntött múlt csütörtökön, hogy az eddigi 50 millió forint helyett ezentúl előzetes beleegyezése nélkül 20 milliós értékhatárig szerződhet az MTV Rt.

Háttéralkuk

Az Index információi szerint a köztévé elnöke pozíciója megőrzése érdekében több társadalmi és pártdelegáltnak is különféle lehetőségeket ajánlott, cserébe azért, ha nem szavazzák meg menesztését.

Ragáts Imre felmentését egyébként a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége kezdeményezte egy héttel ezelőtt, egyhangúan. A testület azért vonta meg az elnöktől a bizalmat, mert Ragáts még ügyvezetőként 2007-ig eladta az MTV reklámidejét, mindössze évi 900 millió forintért. A tévéelnök szerint ugyanakkor tévedését belátta, a szerződéseket felbontotta és kár nem érte az intézményt.

az MTV szerint Pinke az egyetlen alelnök

A Magyar Televízió (MTV) Rt. vezetésének álláspontja szerint jelenleg Pinke György az intézmény egyetlen alelnöke. A kérdésnek akkor lehet jelentősége, ha a közmédium közalapítványi kuratóriuma csütörtökön leváltja Ragáts Imre elnököt, mivel ekkor alelnök nevezhető ki ügyvezetőnek. Szenes Andrea korábban úgy nyilatkozott, hogy továbbra is alelnöknek tartja magát, mert nem menesztette a tévékuratórium posztjáról, így szükség esetén elvállalná az MTV ügyvezetését. Az Index ugyanakkor úgy értesült, hogy Szenes alelnöki ambícióiról letett, cserébe pedig műsoridőt ajánlottak számára.