Valér
4 °C
8 °C

Háromszoros pénzt fizetett Ragáts egy búvársorozatért

2003.12.17. 17:06
A Magyar Televízió elnöke újabb titokban kötött szerződés miatt kényszerül magyarázkodásra - írja a Népszabadság. A köztévé 13 millió forintot fizetett a kuratórium megkerülésével egy különben feleannyit sem érő természetfilm-sorozat 13 részéért. A HVG szerint a közepes minőségű film készítését végző cég alapítói között ott található Ragáts nemrégiben "dobott" feleségének a lánya.
Ragáts Imre ez év július végén kötött megállapodást egy több mint ötven részes természetfilm, a Keresztül-kasul a tengereken című sorozatra a Cears Kereskedelmi és Szolgáltató Bt.-vel. A búvárfilm egyes részeiért a készítők közel egymillió forintot kértek, miközben az ilyen jellegű produkciók piaci ára 300-400 ezer forint körül mozog - írja a Népszabadság. A HVG szerint a film közepes igényességű, ráadásul a Spektrum televízió számára készült, ahol már vetítették, ellenben a Magyar Televízióval. A szerződést a HVG értesülései szerint példátlan gyorsasággal, két nap alatt vették lajstromba, majd Ragáts egy hét alatt határozott a Cears-féle megállapodás titkosításáról.

Keresztül-kasul a kuratóriumon

Az elnököt ugyanakkor a kuratórium még áprilisban arra kötelezte, hogy a nyélbe ütendő filmvásárlási szerződéseket előzetesen mutassa be, egy szerződés ugyanis csak akkor léphet életbe, és az MTV is csak akkor fizethet, ha a tévé működését felügyelő testület arra igent mond. Ez, a "Keresztül-kasul a tengereken" esetében elmaradt, ráadásul a köztévé kifizetett 13 millió forintot az eladó Cears Bt.-nek az első 13 rész után.

A titkosságra Ragátsnak jó oka van, hiszen a hetilap szerint, a céget, a Cearst Ragáts feleségének üzlettársa alapította, és ő jegyzi a szerződést is - állítja a HVG. A cég a szerződéskötés előtt nem sokkal, március végén alakult. A cégalapító Szabados Ágnes a Klíma-Gold Kft.-t üzemelteti együtt Ragáts feleségével: Ragátsné Kovács Ágnessel. Azóta Szabados kivált a cégből, ugyanakkor a Cearsban volt még egy tévés, a HVG szerint Szabados barátnője, Peták István egykori elnök majd a kuratórium titkárnője, Mercz Erzsébet.

Ragáts vizsgálatot rendelt el, noha mindenről tudott

A hetilap szerint Ragátsék válását a napokban mondta ki a bíróság, viszont a Cears megbízásakor még házasok voltak. A lap utal rá, hogy a látszat ellenére Ragátsné és a másik nő viszonya még mélyebb, akár anya-lánya kapcsolat is lehet, de erre nem kaptak választ egyik szereplőtől sem.

A 13 részen felüli 39 rész számláját a köztévé már nem fizette ki, aminek két oka lehetett: egyrészt novemberig csak a 13 részt szállították le, mégis kifizették érte a 13 millió forintot meghaladó összeget, ugyanakkor egy ellenőrzés során Szabó Stein Imre, az új filmterület-vezető rábukkant a szerződésre.

Szabó-Stein Imre a problémát jelezte Ragáts Imrének, aki azonnali vizsgálatot kezdeményezett, noha július végén ő írta alá elsőként a szerződést, írja a lap. Szabó Steint a filmfőosztály vezetője azelőtt egy héttel még úgy tájékoztatta, hogy nincs semmilyen "problémás szerződés". Ragáts augusztusban adott mentességi klauzulát a filmre, ami szerint titkos a szerződés. Minderről Szabó-Stein tájékoztatta a felügyelő bizottságot. A múlt héten Ragáts felbontotta a szerződést, és saját magát megkímélve, megbüntette a film-főszerkesztőség két vezető munkatársát. A 13 millió forintot meghaladó összeget nem követelik vissza, a 13 rész a tévénél marad. A Népszabadság információi szerint az MTV tárában már eddig is 170 ezer óra időtartamú megvásárolt, ám még nem vetített anyag van.

Összeül a kuratórium

Ragátscsal szemben az eltitkolt - a tévé reklámidejét áruba bocsátó - szerződések miatt vonta meg a bizalmat a kuratórium elnöksége. A menesztés helyett végül ötmillió forintra büntették Ragátsot, aki megkerülte a szerződések aláírásával a kuratóriumot. Az újabb üggyel csütörtökön foglalkozik a testület.

Haraszti Miklós, a kuratórium szabad demokrata tagja az Index érdeklődésére elmondta: a holnapi ülésen kérni fogja, hogy egy elnöktől független felügyelőbizottsági vizsgálat derítse ki az ügy részleteit, és a vizsgálatba vonják be a társadalmi kuratórium tagjait is. Kozák Márton, a kuratórium másik SZDSZ-es tagja az InfoRádióban úgy fogalmazott: "A reklámszerződések ügye volt az utolsó, amit a kuratórium lenyelt. Egyetlen újabb csontvázdarabnak a kihullása a szekrényből már válóoknak minősül."