Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Egyelőre nem jelentik fel a távozó tévéelnököt

2003.12.18. 18:25
Elfogadta a köztévé elnökének lemondását az MTV-kuratórium elnöksége. A kuratórium nem vizsgálta, hogy egészségi okokból távozott-e Ragáts Imre vagy másért.
A tévéelnök vesztét okozó filmszerződést megvizsgáltatják a felügyelő bizottsággal, azután döntenek arról, hogy feljelentik-e Ragáts Imrét, amiért volt felesége lányának cégétől vásárolt a piaci árnál drágábban egy ötvenrészes természetfilmet.

Egyhangú szavazással elfogadta Ragáts Imre MTV-elnök január 1-jei hatállyal benyújtott lemondását csütörtöki ülésén a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége, közölte az újságírókkal a tanácskozás után Czeglédi László, a grémium elnöke. „Nem vizsgáltuk, hogy egészségi, vagy nem egészségi okból mondott le előző nap az elnök úr, mi a lemondást fogadtuk el” – közölte kérdésre válaszolva.

Nem akarjuk fújni tovább az ügyet

Czeglédi László azt mondta, a szerdán kipattant vitatott filmvásárlás ügyében egyelőre nem tesznek feljelentést Ragáts Imre ellen; erről az MTV Rt. felügyelő bizottságának jövő keddre elkészülő jelentésének ismeretében döntenek, az ugyanaznap tartott rendkívüli kuratóriumi ülésen. „Nem akarjuk fújni tovább az ügyet; mi nyugalmat szeretnénk és dolgozni” – jelentette ki a kuratórium elnöke, aki szerint "egy idő után ez az ügy már a televíziónak is árt".

Ezért is akarják mihamarabb rendezni a kérdést, tette hozzá. Jövő kedden már a kiírandó elnöki pályázat feltételeiről is egyeztetnek. Arról, hogy alsóbb, például igazgatói, szinteket érint-e Ragáts Imre távozása, Czeglédi László úgy nyilatkozott: „Nem boszorkányüldözést akarunk, sosem akartunk azt. A rendszeres ellenőrzés kapcsán merültek fel olyan szerződések, amelyekben lehet egyszerű elírás, lehet egyszerű hanyagság, de lehet több is: ezeket vizsgáljuk.”

Megtakarítani csak egy határig tudunk

Szólt arról is, felvetődött, hogy a kialakult helyzet miatt két héttel előbbre hozzák a társadalmi delegáltakkal kiegészült nagy kuratórium január végére tervezett ülését. A csütörtöki ülésen elnapolták a 2004-es üzleti terv második olvasatának tárgyalását. Czeglédi megemlítette, hogy az idei év jelentős változást hozott az intézménynek, december 1-jéig ötödével sikerült csökkenteniük a veszteséget az előző évihez képest.

„Ez az év 1996 óta az első, amikor nem olyan mértékben termelt veszteséget a tévé, mint azt megszoktuk – fogalmazott a kuratórium elnöke. – Azt is kell látni, hogy megtakarítani csak egy határig tudunk.” Igen nagy probléma egyszerre minőséget nyújtani és megtakarítani: „Nagyon sok mindent elköltöttek elődeink már előre.”