Eleonóra
-1 °C
2 °C

Beintettek az EU-rajzfilmnek

2003.11.13. 20:29
Nem rendel meg újabb tizenegy részt a Gát György féle Szerencsi fel! sorozatból az MTV. A producer az index értesülései szerint kilencvenmilliónyi bevételt remélt az EU-t népszerűsítő rajzfilm továbbforgatásától. A köztévé azonban a plágiumgyanús alkotás eredeti epizódjait is csak feltétlekkel vetítené le.
Nem egyezik bele az MTV közalapítványának kuratóriuma abba, hogy a köztévé újabb tizenegy részt rendeljen meg a Gát György nevéhez köthető Szerencsi fel! című rajzfilmsorozatból, jelentette az MTI. A grémium egyik név nélkül nyilatkozó tagjának közlése szerint a bel- és a külügyi tárca által finanszírozott harminc epizód vetítéséről szóló szerződést is csak azzal a feltétellel támogatnák, ha abban rögzítenék, hogy az esetleg felmerülő plágiumvádak következményeit a producer magára vállalja.

Szakított volna

Az MTV kuratóriuma már korábban rábólintott a Gát-féle konzorciummal kötendő szerződésre, de a producer további változtatásokat kért. Ezért került az ügy újra a kuratórium elé. Sajtóhírek szerint a rajzfilmes további kilencvenmillió forintot kért az MTV európai uniós csatlakozási keretéből a sorozat meghosszabbítására.

A korábbi tervek szerint az MTV büdzséjéből, így közvetve a költségvetésből, további tizenegy résszel toldották volna meg a két tárca által kiírt közbeszerzésből finanszírozott EU-rajzfilmet.

Nyomást gyakorolt

Az Index MTV-s forrásokból származó értesülései szerint a producer többször próbált nyomást gyakorolni a köztévé vezetésére, hogy minél előbb fogadják el a számára plusz pénzeket jelentő döntést. Gát György több sajtónyilatkozatban is azt sugalmazta, hogy már csak a sugárzási idő kijelöléséről kell dönteni ahhoz, hogy műsorra kerülhessen a Szerencsi fel!.

Mint emlékezetes, a tévé vezetése a plágiumvádak felmerülése után vette ki a sorozatot a már kijelölt műsorsávokból. Az Index azonban úgy értesült, a sorozat letiltása mögött valójában a szerződésről és a pluszpénzekről folyó vita állt.