Piroska
3 °C
3 °C

Amerikai rakéták Budapesten?

2002.11.13. 07:50
Magyarország számára előnyökkel járhat, ha részt vesz az Egyesült Államok rakétavédelmi programjában. Az MTI-nek nyilatkozó honvédelmi miniszter úgy vélte: nyitottnak kell lenni e program befogadására, ugyanis növelné a biztonságot, s egy újabb amerikai katonai bázis pedig csak előnyöket jelentene az országnak.
A honvédelmi miniszter szerint Magyarország számára előnyökkel járhat, ha részt vesz az Egyesült Államok rakétavédelmi programjában.

Juhász: csak előnyök

Juhász Ferenc az MTI-nek kedden nyilatkozva elmondta: a magyar kormánynak nyitottnak kell lenni e program befogadására, ugyanis növelné a biztonságot, s egy újabb amerikai katonai bázis pedig csak előnyöket jelentene az országnak. Ha ez a felajánlás megszületik, akkor az Egyesült Államok az egész világra kiterjedő rakétavédelmi ernyő ballisztikus rakétákat megsemmisítő rendszeréhez tartozó radarrendszert telepíthetne Magyarországra, de Juhász Ferenc azt sem zárja ki, hogy akár rakéták telepítése is szóba kerülhet majd.

Kockázat nélkül

Befogadásuk nem jelentene biztonsági kockázatot - mondta. Hangsúlyozta, hogy erre vonatkozóan még nincs konkrét amerikai igény, erről majd tavasszal döntenek az Egyesült Államokban. A honvédelmi tárca vezetője felhívta a figyelmet, hogy a magyar felajánlásról a kormánynak, illetve az Országgyűlésnek is döntenie kellene.

Ha az Egyesült Államok kiépítené a rakétavédelmi rendszert, akkor annak teljes költségét a Pentagon fizetné, és amerikai katonák működtetnék Magyarországon is. Juhász Ferenc elképzelhetőnek tartja, hogy az esetleges Irak elleni támadás során igénybe vennék majd Magyarország légterét az amerikai repülőgépek, illetve azt is, hogy megnőhet a taszári amerikai bázis létszáma, azonban mindezekhez az Országgyűlés engedélye kell.

Egymilliárd az afganisztáni misszió

A miniszter megerősítette az MTI információját, hogy a szaktárca számításai szerint meghaladná az egymilliárd forintot az afganisztáni misszióban egy esetlegesen résztvevő magyar alakulat létrehozása, felkészítése és működési költsége. Mint mondta, ezt a missziót nem hosszú távra, hanem hat hónapra terveznék, és várhatóan még novemberben határoz arról a kormány, hogy kezdeményezi-e a felajánlásról szóló döntést az Országgyűlésnél. A miniszter a prágai NATO-csúcstalálkozó kapcsán elmondta, hogy a szövetség főtitkára októberi levelében egyebek között a légi utántöltési lehetőség megteremtését, precíziós fegyverek célba juttatási kapacitásának növelését, logisztikai ellátást, a biológiai és vegyi fegyverek elleni védekezésben való részvételt, illetve légi szállítási kapacitás biztosítását kérte minden tagállamtól.

Juhász Ferenc közölte, hogy az egy dandár telepítéséhez szükséges logisztikai háttér biztosítását már 2004-től, a biológiai-, vegyi fegyverek elleni védekezésben való részvételt pedig 2005-től tudja vállalni Magyarország. A miniszter ismertetése szerint november végére várják Svédország válaszát arra, hogy mennyivel növelné meg a Gripen-vadászrepülőgépek bérleti díját a légi utántöltési képesség, illetve a precíziós fegyverek célba juttatási kapacitásának megteremtése. Az előző kormány által megkötött szerződés értelmében ugyanis nem rendelkeznek ilyen képességekkel a Gripenek.

Juhász Ferenc elképzelhetőnek tartja, hogy ha mindez túl sokba kerülne, akkor új szerződést kell majd kötni Svédországgal a Gripenek bérletéről. Mint mondta, a légi szállítási kapacitás megteremtését még vizsgálják. Elképzelhető például az is, hogy Magyarország, Lengyelország és Csehország ezt közösen vállalná majd.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!