Auguszta
-7 °C
0 °C

NATO-rakéták Magyarországon?

2002.11.20. 22:06
Csak parlamenti jóváhagyással vehet részt Magyarország az Amerikai Egyesült Államok rakétavédelmi rendszerében - mondta Juhász Ferenc honvédelmi miniszter szerdán Prágában a Magyar Televízió esti Híradójának. A miniszter támogatná hazánk részvételét a szövetségi programban. Prágában a NATO tagállamok vezetői közösen búcsúztak Václav Havel cseh államfőtől, akinek február elején lejár az elnöki megbízatása.
A honvédelmi tárca vezetője a NATO-tagországok csütörtökön kezdődő csúcsértekezletre érkezett Medgyessy Péter miniszterelnök kíséretében a cseh fővárosba. Juhász Ferenc közölte: a magyar kormány támogatja az Egyesült Államokat az egész világra kiterjedő rakétavédelmi rendszer kiépítésében, s ha kérés érkezne Magyarországhoz akár átjátszóállomások, akár rakéták telepítésére, akkor ahhoz a parlament támogatására lenne szükség. Tudomása szerint az amerikai tervekbe a szövetségeseket és Oroszországot is be kívánják vonni.

A miniszter szívszava

- Amennyiben az amerikai kormány nem most, hanem a későbbiekben ezzel kapcsolatos igényt fogalmazna meg, én szívem szerint azt javasolnám a parlamentnek, hogy fontolja meg és támogassa - jelentette ki Juhász Ferenc.

A Híradó úgy tudja, hogy néhány bemérő, illetve átjátszóállomást helyeznének el Magyarországon, azt azonban egyelőre nem erősítették meg, hogy rakétákat is telepítenének az országba. Az mtv információi szerint George Bush amerikai elnök azért utazott el a cseh fővárosba, hogy felkérje a NATO-tagállamokat a védelmi programban való részvételre.

Búcsúzott Havel

Közben a NATO 19 tagállamának legfelsőbb vezetői szerdán este a prágai Hradzsinban hivatalos búcsút vettek Václav Havel cseh államfőtől, akinek február elején lejár az elnöki megbízatása. A díszvacsorát megelőző rövid ünnepség egyben a csütörtökön és pénteken sorra kerülő NATO-csúcstalálkozó megnyitását is jelentette.

A szervezet vezető politikusai nevében Jacques Chirac francia államfő méltatta Havel érdemeit és mondott köszönetet neki a nemzetközi közösség és a világ békéje érdekében végzett munkájáért. - A történelem feljegyzi, hogy Ön a totalitárius rendszerben az elnyomottak reménye volt, a demokratikus rendszerben pedig Csehország köztársasági elnökévé választották, s nagy szerepe volt a NATO kibővítésében is - jelentette ki Chirac, aki a 66 éves cseh államfőt kiemelkedő jelentőségű értelmiséginek, nagy írástudónak és európainak, a párbeszéd emberének nevezte, akinek szavaira odafigyel a világ.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!