Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Óriási dugók szerdán a fővárosban

2001.05.02. 14:19
A Rákóczi út belső sávját szerda reggel lezárták, és megkezdték az útburkolat felszedését. Az autósok elvileg csak egy-egy sávon közlekedhetnek, mivel a buszoknak szabad utat kell adniuk. A BKV arra panaszkodik, hogy a szabálytalan autósok eltorlaszolják az utat, a rendőrség pedig az új forgalmi rendre való tekintettel nem bünteti meg őket. A reggeli dugóknak köszönhetően a Bartók Béla úton, a Szabadság hídon és a Moszkva téren is állt a sor. Ennek ellenére az igazi gondok csak akkor kezdődnek majd, amikor június közepén megkezdik az Erzsébet híd budai lehajtóinak felújítását.
Ezer fok és reggeli dugók - megkezdték a Rákóczi út felújítását. Elsőként a belső sávokat zárták le, így csak két-két sávon közlekedhetnek a járművek, amelyekből egyet-egyet a buszsávnak tartanak fenn. A fővárosi önkormányzat ugyan azt kérte, hogy a rekonstrukció idején az autósok is használják a tömegközlekedési eszközöket, de még a "gyakorlott" buszozóknak is nehéz volt szerda reggel a XI. kerületből átjutniuk Pestre. A Ferencziek terén a vártnál ugyan kisebb volt a forgalom, mivel az Erzsébet híd után mindenki az alsórakpartra akart lejutni, de a Bartók Béla úton és a Szabadság hídon óriási kocsisor alakult ki a belváros felé. Akárcsak a Moszkva téren, ahol szintén sokan várakoztak.

Nem büntetik a szabálytalankodókat

Megkezdték az útburkolat felbontását
Madák Pál, a BKV vonali megfigyelő rendszerének vezetője az Indexnek elmondta, a Blaha Lujza tér felé a buszok csak araszolni tudnak, mert az autósok elfoglalják a buszsávot. A Bosnyák tér felé kedvezőbb a helyzet, ott csak egy-két türelmetlen autós szabálytalankodik. A rendőrség az új forgalmi rend miatt még nem büntet, de a közlekedési vállalat csütörtökön ismét felveszi a kapcsolatot a BRFK-val, hogy folytassák a szigorú ellenőrzést.

Néhány napra még szükségük van az autósoknak, hogy új útvonalat vagy tömegközlekedési eszközöket válasszanak - vélekedik Paróczi János, a Forgalomirányító Központ vezetője, aki jelenleg is kamerák segítségével figyeli a Rákóczi út forgalmát. Mérési eredményekről még nem tudott beszámolni az Indexnek, de elmondta, hogy a Kossuth Lajos utca és a mellékutcák felől egyaránt torlódás van. Vizsgálják azt is, hogy a jelzőlámpák programozásának segítségével milyen mennyiségű járművet célszerű beengedni az építés miatt leszűkített útszakaszra. Paróczi János úgy véli, a reggeli torlódások oka az lehetett, hogy a hosszú hétvége miatt sokan érkeztek vissza a városba, illetve a Bah csomópontnál, valamint a 7-es út és Egér út kereszteződésében baleset történt. A pontos okot azonban csütörtökön vizsgálják meg.

Az Erzsébet híd lejárójának felújítása óriási dugót okoz majd

A következő útlezárás az Attila utat érinti május közepétől, míg az Erzsébet híd budai lehajtóinak felújítása június közepén kezdődik. A fővárosi önkormányzat tájékoztatása szerint ez komoly forgalmi zavart okoz majd nyár végéig. A Bartók Béla út macskaköveinek felszedése a metróberuházás keretében augusztus vége felé kezdődik, de építési engedély még nincs rá. A Thököly út és a Kőbányi út jövőre marad.