Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elhunyt Rapcsák András

2002.02.04. 08:16
Életének 59. évében elhunyt Rapcsák András, a Fidesz-MKDSZ országgyűlési képviselője. Hódmezővásárhely polgármesterét éjszaka érte a halál, amelyet vélhetően tüdőembólia okozott.
Rapcsák András fideszes országgyűlési képviselő halálát a klinikai tünetek alapján minden valószínűséggel tüdőembólia okozta - közölte hétfőn Hódmezővásárhelyen tartott sajtótájékoztatón Hamvas Ödön, az elhunyt kezelőorvosa. Elmondta továbbá, hogy a hódmezővásárhelyi polgármestert vasárnap éjjel háromnegyed tizenegy órakor váratlan hirtelenséggel érte a halál. Korsós Ágnes jegyző arról tájékoztatatta az MTI-t, hogy a polgármesteri teendőket az önkormányzati törvény értelmében az alpolgármester, Almási István látja el az őszi helyhatósági választásokig. Tájékoztatásul közölte, hogy a vonatkozó törvény szerint a polgármester halála esetén időközi választást kell kiírni, ám erre jelenleg az általános választások miatt nincs mód.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy kedden rendkívüli közgyűlésen tárgyalnak a Rapcsák András halála miatt kialakult helyzetből következő feladatokról.

Rapcsák András
Az 1990. évi önkormányzati választásokon Rapcsákot Hódmezővásárhely polgármesterévé választották. 1994. júliusban belépett a Kereszténydemokrata Néppártba, és 1995-től a Csongrád megyei KDNP-szervezet alelnöke volt.

Az 1994-es önkormányzati választásokon 76,65 százalékos eredménnyel ismét polgármesterré választották. Az 1994. évi országgyűlési választásokon Csongrád megye 6. sz. (Hódmezővásárhely, Mindszent városok és Székkutas, Mártély községek) választókerületében indult, a második fordulóban 45,17 százalékkal képviselővé választották.

1994. augusztus 30-tól az Országgyűlés önkormányzati és rendészeti állandó bizottságában, ezen belül a rendészeti és az Európai Unióhoz való csatlakozással foglalkozó albizottságban dolgozott, emellett részt vett az oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottság tudományos és innovációs nyílt albizottságának a munkájában is.

Az 1997. augusztus 30-án megalakult Kereszténydemokrata Szövetség alapító és egyben elnökségi tagja volt. A KDNP frakció megszűnésével 1997. szeptemberétől a Fidesz-MPP frakciójában politizált.

1998. május 10-én az országban egyedüliként, mint az MKDSZ-Fidesz-MDF közös jelöltje a Csongrád megyei 6. számú választókörzetben (Hódmezővásárhely, Mindszent városok és Székkutas, Mártély községek) 51,8%-os eredményével megnyerte az 1998. évi országgyűlési képviselőválasztások első fordulóját. 1998. június 20-án a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség ügyvezető elnökévé választották.

Rapcsák Andrást a magyar parlament és a Fidesz-frakció saját halottjának tekinti" - tartalmazza a legnagyobb kormánypárt képviselőcsoportjának hétfőn kiadott közleménye.