Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Elhunyt Rapcsák András

2002.02.04. 08:16
Életének 59. évében elhunyt Rapcsák András, a Fidesz-MKDSZ országgyűlési képviselője. Hódmezővásárhely polgármesterét éjszaka érte a halál, amelyet vélhetően tüdőembólia okozott.
Rapcsák András fideszes országgyűlési képviselő halálát a klinikai tünetek alapján minden valószínűséggel tüdőembólia okozta - közölte hétfőn Hódmezővásárhelyen tartott sajtótájékoztatón Hamvas Ödön, az elhunyt kezelőorvosa. Elmondta továbbá, hogy a hódmezővásárhelyi polgármestert vasárnap éjjel háromnegyed tizenegy órakor váratlan hirtelenséggel érte a halál. Korsós Ágnes jegyző arról tájékoztatatta az MTI-t, hogy a polgármesteri teendőket az önkormányzati törvény értelmében az alpolgármester, Almási István látja el az őszi helyhatósági választásokig. Tájékoztatásul közölte, hogy a vonatkozó törvény szerint a polgármester halála esetén időközi választást kell kiírni, ám erre jelenleg az általános választások miatt nincs mód.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy kedden rendkívüli közgyűlésen tárgyalnak a Rapcsák András halála miatt kialakult helyzetből következő feladatokról.

Rapcsák András
Az 1990. évi önkormányzati választásokon Rapcsákot Hódmezővásárhely polgármesterévé választották. 1994. júliusban belépett a Kereszténydemokrata Néppártba, és 1995-től a Csongrád megyei KDNP-szervezet alelnöke volt.

Az 1994-es önkormányzati választásokon 76,65 százalékos eredménnyel ismét polgármesterré választották. Az 1994. évi országgyűlési választásokon Csongrád megye 6. sz. (Hódmezővásárhely, Mindszent városok és Székkutas, Mártély községek) választókerületében indult, a második fordulóban 45,17 százalékkal képviselővé választották.

1994. augusztus 30-tól az Országgyűlés önkormányzati és rendészeti állandó bizottságában, ezen belül a rendészeti és az Európai Unióhoz való csatlakozással foglalkozó albizottságban dolgozott, emellett részt vett az oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottság tudományos és innovációs nyílt albizottságának a munkájában is.

Az 1997. augusztus 30-án megalakult Kereszténydemokrata Szövetség alapító és egyben elnökségi tagja volt. A KDNP frakció megszűnésével 1997. szeptemberétől a Fidesz-MPP frakciójában politizált.

1998. május 10-én az országban egyedüliként, mint az MKDSZ-Fidesz-MDF közös jelöltje a Csongrád megyei 6. számú választókörzetben (Hódmezővásárhely, Mindszent városok és Székkutas, Mártély községek) 51,8%-os eredményével megnyerte az 1998. évi országgyűlési képviselőválasztások első fordulóját. 1998. június 20-án a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség ügyvezető elnökévé választották.

Rapcsák Andrást a magyar parlament és a Fidesz-frakció saját halottjának tekinti" - tartalmazza a legnagyobb kormánypárt képviselőcsoportjának hétfőn kiadott közleménye.