Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Engedett a rasszizmussal vádolt iskolaigazgató

2002.02.28. 16:47
Bár a Munkaügyi Bíróság jogerősen visszahelyezte állásába, közös megegyezéssel mégis távozott a szinte csak roma gyerekeket oktató halmajugrai általános iskola igazgatónője. A cigányellenességgel vádolt intézményvezetővel kapcsolatos döntés azt követően született meg, hogy több tanár kilépéssel fenyegetőzött, a szülők pedig nem akarták iskolába engedni a gyerekeiket.
A heves megyei Halmajugrán tavaly augusztusban az igazgatónő újbóli kinevezése ellen demonstrációval tiltakoztak a szülök és a tantestület többsége. A cigány kisebbségi önkormányzat akkor ombudsmanhoz fordult, mert úgy vélték, hogy a vonatkozó törvények értelmében a testület egyetértése nélkül nem választhatták volna meg Bódiné Gulyás Ágnest.

Előítéletesnek és alkalmatlannak vélték őt

A kisebbségi ombudsman a roma képviselet mellett foglalt állást, mivel az önkormányzat felveszi a roma gyerekek után járó több tízmilliós többlettámogatást, amit - Kaltenbach Jenő vizsgálatának megállapítása szerint - vissza kell fizetnie az államnak, amennyiben nem veszi figyelembe a cigány önkormányzat vétójogát.

Ezután a település engedve a nyomásnak végül leváltotta Bódinét, aki azonban nem ismerte el a döntést és bírósághoz fordult. A Heves Megyei Munkaügyi Bíróság ugyan másodfokon is visszahelyezte állásába az Arany János Általános Iskola volt igazgatónőjét, ám az ismételt heves tiltakozás miatt Bódiné a település vezetésével közösen tegnap végül úgy döntött, megválik a direktori széktől.

Az intézményt jelenleg megbízottként Pelle József, az iskola egyik tanára irányítja. Molnár Nándor jegyző tájékoztatása szerint az új igazgató kinevezésének módjáról még nem született döntés.