Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Gusztos: Sió rasszista kijelentéseket tett

2003.07.23. 20:44
Gusztos Péter szerint a Fidesz oktatási műhelyének vezetője egy interjúban olyan "idegenellenes és rasszista" gondolatmenetnek adott hangot, amely miatt vissza kell vonulni a közéletből, Sió László viszont úgy gondolja: az SZDSZ-es ügyvivő félre akarja magyarázni szavait.
Sió Lászlónak vissza kell vonulnia a közéletből, mert azzal, amit a tanárok titoktartási kötelezettségével kapcsolatban a Hír TV-ben mondott, "átlépett egy olyan határt, amelyet egy demokratikus köztársaság felelős politikusa nem léphet át" - mondta az SZDSZ-es képviselő az MTI-nek szerdán.

Jelentenie kell

Gusztos Péter álláspontja alátámasztására a Népszabadság szerdai számát idézte, amely szerint Sió László a Hír TV-ben azt mondta: "előfordulhat, hogy törést okoz a diák életében, ha például egy fekete társával kerül szerelmi kapcsolatba, ezért erről a szülőnek tudnia kell, a tanár az ilyen információt nem tarthatja titokban".

A szabad demokrata ügyvivő azt is kifogásolja, hogy a Fidesz politikusa a napilapnak úgy nyilatkozott: "természetesen az volna a jó, ha ez nem jelentene problémát, a mindennapi tapasztalatok azonban azt mutatják, komoly konfliktusokat okozhat két, nem azonos rasszhoz, vagy nemzetiséghez tartozó fiatal szerelmi viszonya".

"Nem éppen veszélytelen időutazás!"

Ez a gondolatmenet "idegenellenes és rasszista", mivel veszélyforrásként állítja be a faji különbségeket - mondta Gusztos Péter az MTI-nek.

A szabad demokrata ügyvivő szerint a Sió László által "elmondottak és a mögötte megbúvó eszmék napjainkban nem írhatók le másként, mint egy nem éppen veszélytelen időutazásként".

Hozzátette: Sió László megsértette a Magyarországon élő színes bőrűeket és a legnagyobb kisebbséget adó roma társadalmat is.

Sió: Gusztos félremagyaráz

"Ha valaki félre akar magyarázni valamit, az sikerülni is fog, ahogy most Gusztos Péternek is sikerült" - reagált a Fidesz oktatási műhelyének vezetője az MTI-nek. Sió László szerint Gusztos Péternek meg kellene ismernie az egész interjút.

"Javaslom, hallgassa meg az interjút teljes egészében, és látni fogja: semmi olyan nem hangzott el, ami sértené bármely magyarországi kisebbséget" - mondta.