Márk
13 °C
28 °C

A szlovák magyar koalíció és a Fidesz is támadja az MSZP vendégét

2004.02.25. 21:27
Kovács László MSZP-elnök, külügyminiszter a szocialista párt székházában szerdán fogadta Robert Ficót, a szlovák SMER párt elnökét. A szlovák politikus látogatása ellen emelt szót a Fidesz és a Magyar Koalíció Pártja is. A SMER az MSZP támogatását kéri, hogy csatlakozhassanak az Európai Szocialisták Pártjához és a Szocialista Internacionáléhoz.
A Teleki László Alapítvány meghívására jött Magyarországra Robert Ficó, a szlovák SMER párt elnöke. A politikus szerdán a szocialisták székházában találkozott Kovács Lászlóval, az MSZP elnökével. A találkozón, amely a szlovák politikus kérésére jött létre, Kovács László pártja nevében támogatásáról biztosította a SMER-t a nemzetközi szociáldemokrácia szervezeteivel történő kapcsolatépítésben.

Problémamentes kapcsolatok

A szocialisták sajtóosztályának közlése szerint az MSZP elnöke kedvezőnek nevezte a két ország közötti kapcsolatokat. A megbeszélésen továbbá hangsúlyozta, hogy a kedvezménytörvény végrehajtásáról aláírt kétoldalú megállapodással a Magyarország és Szlovákia közötti kapcsolatok problémamentessé váltak. Kovács László a találkozón kiemelte a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) fontos és felelősségteljes szerepét. "Az MKP politikája hozzájárul Szlovákia fejlődéséhez és stabilitásához" - közölte Kovács László.

szélsőségesen nacionalista magatartás

A Magyar Koalíció Pártjának elnöke ugyanakkor meglepetéssel értesült arról, hogy Kovács László fogadta Robert Fico szlovák ellenzéki politikust. Szerintük Fico ugyanis - nyilatkozta a TASR szlovák hírügynökség megkeresésére Duka Zólyomi Árpád, az MKP alelnöke - magyar kérdésekben soviniszta és szélsőségesen nacionalista magatartást tanúsít. "A találkozó megszervezése nem volt szerencsés, nem kellett volna megtörténnie" - jelentette Duka Zólyomi, aki "vakmerő durvaságnak" nevezte, hogy Robert Fico azért instanciázott Kovács Lászlónál, a Szocialista Internacionálé alelnökénél, hogy a magyar szocialisták támogassák a SMER csatlakozását az Európai Szocialisták Pártjához és a Szocialista Internacionáléhoz.

Németh Zsolt, a Fidesz-frakció külügyi kabinetjének vezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján úgy jellemezte Robert Fico pártját, a SMER-t, mint önmagát szociáldemokratának nevező, de Európában populista nacionalistaként ismert tömörülést.