Bernadett
-2 °C
4 °C

Alkotmányellenes a diszkóban pisiltetni

2007.11.29. 13:40
Szabó Máté ombudsman szerint alkotmányellenesek azok a diszkórazziák, ahol mindenkitől vizeletmintát vesznek. Felkérte az országos rendőrfőkapitányt, hogy állítsa le ezeket az akciókat.

Szabó Máté ombudsman egy nógrádi diszkórazzia egyik elszenvedőjének panasza alapján vizsgálta meg a rendőrök kollektív pisiltetési szokásait. Az állampolgári jogok biztosa szerint az ilyen diszkórazziák alkotmányellenesek.

A közelmúltban a rendőrök egy Nógrád megyei diszkóban 118 embert igazoltattak. Pupillavizsgálatot végeztek mindenkin, vagyis ránézésre állapították meg, hogy ki fogyaszthatott kábítószert. A szűrőn fennakadtak közül 39 személyt köteleztek vizeletminta adására. Ehhez hasonló akciókat az országban többször is végeztek rendőrök különböző szórakozóhelyeken az elmúlt években.

Az ombudsman szerint ez az eljárás alkotmányellenes. Felhívta az országos rendőrfőkapitány figyelmét, hogy állítsa le az ilyen akciókat. Az ombudsman szerint "csak az előállítást követően, a bűncselekmény bizonyításához szükséges bizonyíték beszerzése érdekében kerülhet sor vizeletvételre". Vagyis csak azt lehet mintaadásra kötelezni, aki már valamilyen más bizonyíték alapján vélhetően drogozott és ezért előállították.

Az ombudsman szerint törvénytelen, hogy a kollektív mintagyűjtés megfélemlítheti az érintetteket, és nem volt lehetőségük se védelemre se panaszra. "A vizeletminta adása (...) megalapozott gyanú nélkül nem kényszeríthető ki" - olvasható Szabó állásfoglalásában.