Valér
2 °C
8 °C

Hivatalos ügyek is intézhetők lesznek romani és beás nyelven

2008.05.15. 16:40
Romani és beás nyelven is intézhetik majd ügyeiket a magyarországi romák. A kormány által elfogadott javaslat alapján az oktatási, közigazgatási és igazságügyi intézmények mellett a kulturális és szociális intézményekben is biztosítani kell a két roma nyelv használatának lehetőségét.

Magyarország 1992-ben csatlakozott a kisebbségi nyelvek európai chartájához. Ennek alapján jelenleg hat nyelven - szlovákul, horvátul, szerbül, németül, románul és szlovénul - van lehetőség oktatásra, illetve a hivatalos ügyek intézésére a közigazgatásban és az igazságügyben - mondta a Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára csütörtökön, a kormányszóvivői tájékoztatón. Gémesi Ferenc közölte: a vállalásokat a kormány szándékai szerint kiterjesztik a romani és a beás nyelvre is.

A törvény elfogadása esetén az oktatáson, a közigazgatáson és az igazságügyön túl mindkét nyelv esetében biztosítani kell a nyelvhasználat lehetőségét a kulturális, az egészségügyi és a szociális intézményekben is. Emellett romani nyelven a digitális átállás után rádió és televízió állomás is működne. Gémesi Ferenc elmondta: a törvény elfogadása után intézkedési terv készül az ütemezésről.

A tervek szerint már ősszel elkezdődik mindkét nyelven az alsó tagozatos tankönyvek fejlesztése, majd uniós támogatással a tananyagfejlesztés, illetve az egyetemi szakok akkreditációja és a nyelvet oktató tanárok továbbképzése. A szakállamtitkár szerint a közigazgatásban és az igazságügyben, de gyors felkészítéssel az egészségügyi és a szociális intézményekben is biztosítható olyan szakemberek jelenléte, akik beszélik a romanit vagy a beást.