Gerzson
-3 °C
3 °C

Visszavonultatná Orbánt Toller

2005.05.19. 20:51
Nem sikerült megalakulnia az Orbán-, a Gyurcsány- és a Zwack-családok vagyongyarapodását vizsgáló bizottságoknak csütörtökön. Az MSZP szerint a Fidesz, az ellenzékiek szerint a kormánypártok hátráltatják a vezető politikusok vagyoni helyzetét feltáró bizottságok felállítását. A szocialista Toller László mindeközben a visszavonulást javasolta a korrupciógyanús ügybe keveredett Orbánnak, aki Deutsch Tamás szerint semmi törvénytelent nem követett el, amikor "barátaival vacsorázott".

Visszavonulna a politikától Orbán Viktor helyében Toller László. A szocialista parlamenti képviselő szerint a Tokajhegyalja Kft. az Élet és Irodalom elleni pervesztése után "ez lenne a tisztességes" döntés, amíg a volt kormányfő nem tisztázza magát "a korrupciógyanús ügyletben".

Barátok közt

Tokaji borcsaták II.

"Ne nyerjünk annyit, amennyit kértünk, ne mi kapjuk a legtöbbet" - tanácsolta Orbán Viktor még aktív miniszterelnökként, miután a részben neje által tulajdonolt Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. állami forrásokból próbált pénzt szerezni az az évi fejlesztésekre, állította az És riportja.

"Mi közvetlenül nem vehetünk meg semmit a kereskedőháztól" - intette mérsékletre a 2001. június 4-i taggyűlés jegyzőkönyve szerint az akkor még hivatalban lévő kormányfő felesége üzlettársait. A lap birtokába jutott dokumentumból ugyanis az derült ki, hogy Lévai Anikó egykori ügyvédtársa, Szász István Attila, valamint a Postabank volt igazgatósági elnöke, Madarász László és az Orbán-kormány párizsi magyar nagykövete, Kékessy Dezső javaslatot tett arra, hogy a hegyaljai cég az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Rt. vagyonából szerezzen meg részeket.

Az ÉS cikke

A Fővárosi Bíróság szerdai, első fokú ítéletében igazoltnak látta az ÉS állítását, miszerint az akkor részben Lévai Anikó, Orbán neje tulajdonában álló cég taggyűléseket tartott a miniszterelnöki rezidencián, ahol többek között arról is szó esett, mennyi állami támogatást illene nyernie a cégnek.

A cikkben felvetetteket sem Orbán, sem a Kft. tulajdonosai nem cáfolták érdemben, kifogásuk is csak az ellen volt, hogy a cikkekben taggyűlésként megnevezett események véleményük szerint valójában nem voltak taggyűlések. Csütörtöki nyilatkozatában Deutsch Tamás kitartott az érintettek álláspontja mellett. Az ügy lényegi részét elkerülve Deutsch kifejtette, hogy véleménye szerint "semmi kivetnivaló nincs abban", ha egy kormányfő "a miniszterelnöki megbízatást megelőzően kialakult baráti kapcsolatait ápolva baráti vacsorákon vesz részt".

Mint mondta, minisztersége idején jómaga is rendszeresen találkozott barátaival, ahol "mindannyiunk közös életét érintő kérdésekről ejtettünk szót".

Valami történt

Az országgyűlés fideszes alelnöke szerint Orbán Viktornak "semmiféle takargatnivalója nincs", ezért a Fidesz támogatja a parlamenti vizsgálóbizottság felállítását.

Az Orbán-, a Gyurcsány- és a Zwack családok vagyongyarapodását vizsgáló bizottságok felállítása csütörtökön szerepelt a házbizottság napirendjén. A bizottság ülése után Kovács Tibor, a szocialisták frakcióvezető-helyettese sajtótájékoztatón követelte az ellenzéki pártoktól, hogy ne hátráltassák az Orbán-bizottság munkáját és állítsanak jelölteket a bizottságba.

Deutsch felháborodottan utasította el a vádat, hogy az ellenzék hátráltatná a bizottságok megalakulását. "Az MSZP képviselői meghamisítják mindazt, ami a házbizottság ülésén történt", mondta. Állítása szerint a házbizottság pont a szocialisták javaslatára halasztotta jövő hétre a bizottsági tagok megválasztását, mivel az MSZP egyelőre nem jelölt tagokat a Gyurcsány-bizottságba.