József, Bánk
-6 °C
0 °C

Az MSZP ócska trükkre gyanakszik

2006.04.12. 12:24
Az MSZP nem változtat stratégiáján, Kóka János SZDSZ-es politikus szerint Orbán Viktor beismerte a Fidesz vereségét.

A szocialisták frakcióvezetője szerint két lehetőség van: Az egyik az, hogy a Fidesz leváltotta Orbán Viktort, mert benne látják a bűnöst, a másik, hogy csupán ócska politikai trükkről van szó. Hozzátette, ha valóban erről van szó, "nem kötnék politikai életbiztosítást a megnevezett jelölt későbbi politikai sorsára". Lendvai Ildikó arra reagált, hogy Orbán Viktor szerdán bejelentette, közös miniszterelnök-jelöltet javasolnak az MDF-nek.

Lendvai Ildikó úgy fogalmazott, hogy bármelyik lehetőség is áll fenn a kettő közül, különösebb aggodalomra az MSZP-nek nincs oka, a koalícióra adott szavazatok ahhoz képest is többségben vannak, ha a két ellenzéki párt szövetséget köt. Arra a kérdésre, hogy ha mégis létrejön valamiféle megállapodás a Fidesz és az MDF között, kell-e változtatnia stratégiáján a szocialistáknak, Lendvai Ildikó határozott nemmel válaszolt.

"Egyetértünk Boross Péterrel, aki szerint a Fidesz az MDF-fel szövetségben sem tudja megnyerni ezt a választást, de mi továbbra is számíthatunk azokra a támogatókra, akik az első fordulóban megvoltak" - fejtette ki véleményét az MSZP politikusa. Lendvai önleleplezőnek tartja Orbán Viktor javaslatát. Ahogy mondta, ez "arról szól", hogy valaki a hatalomért "az utolsó percben kapálózva" váratlan és meggondolatlan ötletekkel áll elő. Azt kérik a jobboldaltól - folytatta gondolatát a szocialisták frakcióvezetője -, hogy egy ismeretlen ember ismeretlen programjára szavazzanak.

A politikus így összegezte ezt a szándékot: "Le a szocialistákkal, vissza a Fideszt a hatalomba, nem számít a program, nem számítanak az ígéretek." Lendvai szerint az MSZP-nek nem ezzel, kell foglalkoznia hanem azzal, hogy az első fordulóban szerzett többséget megőrizzék a második fordulóban is.

Kóka János SZDSZ-es politikus szerint Orbán Viktor beismerte a Fidesz vereségét, amikor lemondott a miniszterelnök-jelöltségről: "Jobboldalon ebben a pillanatban két dolog hiányzik, ami a kormányalakításhoz és a választások megnyeréséhez általában szükséges: a program és a kormányfőjelölt."