Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Közpénzmilliók a Való Világnak

2004.03.11. 15:55
A Való Világ és a TV2 bulvárműsorai is állami milliókat nyertek a MeH az EU-s felvilágosítást támogató pályázatán. Az MTV-nél még a csak kábelen fogható Hálózat televízió is több pénzt nyert el a pályázaton. A kormányszóvivő nem kívánta kommentálni a valóságshow sikerét. Az RTL Klub programigazgatójának nyilatkozata szerint EU-országokban tett villámlátogatásokkal népszerűsítik az uniót.
Kilencmillió forinttal támogatta a Miniszterelnöki Hivatal Kormányzati Kommunikációs Központja (KKK) az RTL Klub Való Világ 3 című műsorát - értesült a Magyar Nemzet. Az európai uniós csatlakozáshoz kapcsolódó lakossági tájékoztatás címén meghirdetett 220 millió forintos pályázaton az RTL további két műsora részesült támogatásban, az EU Képzés Otthon tizenöt-, az Üzenet tizenkilencmillió forintot kapott.

Támogatásban részesült a TV2 két bulvárműsorra épülő felvilágosító programja, az Aktív Európa is, az Aktív és a Magellán hibridje tizenkétmillió forintot kapott - írja a Magyar Nemzet. A csatorna két másik műsora együtt szintén tizenkétmilliós támogatásban részesült.

A csak kábeltévén fogható, alig nézett Hálózat televízió két EU-s műsora 26 millió, a Hit Gyülekezetéhez közel álló Magyar ATV 19 millió forint támogatásban részesült. A Magyar Televízió Rt. Három műsora 23 milliós támogatásban részesül.

A Duna Televízó három-, a Kossuth Rádió kétmilliós támogatást nyert el.

A Magyar Nemzet megkeresésére Gál J. Zoltán kormányszóvivő nem kívánta kommentálni a KKK pályázatán született döntéseket, sem kifejteni, hogy mennyiben európai a Való Világ. Véleménye szerint a pályázat győzteseinek névsorából más példákat is ki lehetne ragadni, amelyek "más prekoncepciót támasztanának alá".

Villámlátogatások az unió országaiba

Az RTL Klub Való Világ 3 című műsorának szereplői a jövő héttől az Európai Unió különböző városaiba tesznek majd villámlátogatásokat, amelyek kimondottan az unió népszerűségét fogják szolgálni - közölte az MTI érdeklődésére Kolosi Péter, a csatorna programigazgatója csütörtökön.

A programigazgató elmondta: a csatlakozás után az Európai Misszió című koncepció a hangsúlyt az unióval kapcsolatos lehetőségek bemutatására helyezi "a Való Világ saját eszközein keresztül". Például így értesítenék az embereket arról, hogy május 1-jétől személyi igazolvánnyal utazhatunk egész Európában.

Más műsorral elérhetetlen nézettség

Kolosi szerint a Kormányzati Kommunikációs Központban "azért gondolták, hogy ez egy jó út, hiszen a Való Világ nagyon nagy számú nézőt ér el, (...) olyan számú nézőt (...), amit más műsorokkal talán nem is lehetne elérni". Kolosi Péter elmondta: az első villámlátogatást jövő kedden tűzik műsorra, ám egyelőre nem árulta el, melyik villalakó utazik és mely országba. A tervben három utazás szerepel. "