Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Leugrott ásványvízért, a fogdában kötött ki

2006.09.25. 19:45
Egyre több esetben fordulnak a nyilvánossághoz azok, akik a múlt heti utcai zavargások alatti rendőrségi brutalitásra, túlkapásra panaszkodnak. A tömegoszlatásokban a rendőrök és az utcai harcosok mellett úgy tűnik, több járókelő is megsebesült. A Dob utcában egy 23 éves egyetemista fogát verték ki, a Madách térről elvonszoltak egy másik fiatalt, de őt legalább gyorsan kiengedték.

Levelet írt az Országgyűlés Emberi Jogok Bizottságához annak a 23 éves egyetemistának az édesapja, akit a rendőrök a Dob utcában fogtak el szeptember 21-én hajnalban. K. P.-t a levél szerint jól helybenhagyták a rendőrök, többek között kiverték a fogát is.

"Agyonvertek"

Az édesapa, K. J. beadványában azt írja a bizottságnak, hogy szeptember 21-én éjjel fia, K. P "társaival együtt a VII. kerületi Dob utcában tartózkodott. A nagy hangzavart hallva, és a hirtelen felbukkanó, teljes harci szerelésben lévő rohamrendőröket meglátva, megijedt, és társaival együtt beszaladt annak az épületnek a lépcsőházába, ahol szüleinek lakása van."

Ha rohamrendőrt lát, fusson az ellenkező irányba
A tömegoszlatás módszertanában jártas forrásunk szerint a rendőrök akcióban nem mérlegelnek, a civil jobban teszi, ha fut. Még akkor is, ha amúgy saját kapualjából figyel. Erről a cikket itt olvashatja el>>>

"Egy 8-10 főből álló rendőrcsapat a kaput betörve a fiatalok után szaladt, és a fiatalok csoportjából a két utolsót (köztük K. P.-t) a lépcsőn lerángatták, brutálisan összeverték, fogát kiverték." Az egyetemistát megbilincselve a kőbányai, Harmat utcai rendőrkapitányságra szállították. K. J. szerint fia az utolsó alkalommal, amikor telefonálni tudott, annyit volt csak képes mondani, "agyonvertek, kiverték a fogamat, mit csináljak".

Ököllel, arcba

A rendőrök akcióját az Index stábja videóra vette, erre a felvételre hivatkozik az édesapa az országgyűlési bizottságnak írott levelében is. Látható a videón, amint a fiatal férfit rendőrök fogják köze, egy másik rendőr pedig ököllel az arcába vág. Ugyancsak látható, hogy G. keresztnevű társának fejét a rendőrök a falba, illetve egy fém reklámtáblába verik.

A rendőrségen az egyetemistát azzal vádolták, hogy "a Dob utcában a gyülekezési jog szabályait megszegve ellenállást tanúsított, kővel dobálta meg az intézkedő rendőröket". A vádak képtelenségét több tanú egybehangzó vallomása tanúsítja - írja K. J.

Fia rámutatott például a rendőrségen tett tanúvallomásában arra, hogy a Dob utcában nincs is kő, lévén az utca aszfaltozott, nála semmiféle ilyen tárgyat (követ) nem találtak. K. J. leszögezi: mind ő, mind a fia, elítélnek bármiféle hatóság elleni erőszakos fellépést.

"Az utcán lévők és a házba bemenekülők brutális elverését semmi nem indokolja, a tett ellenkezik az európai normákkal és a büntetőtörvénykönyv vonatkozó paragrafusaiba ütközik" - írja K. J., aki kéri a parlamenti bizottságot, kiemelt figyelemmel kísérje az ügyet, és az eljárás során szigorúan ragaszkodjon a jogszerűség és a jogállamiság követelményeihez. K. J. leírja, hogy a beadvánnyal párhuzamosan tájékoztatja az Amnesty International budapesti irodáját is.

"Fogócska" a Nagykörút környékén

Szerdán éjfél után a rohamrendőrség a Nyugatinál csapott össze a tömeggel, de az oszlatás ellenére egy órával később újra párszáz fősre nőtt a rendbontók száma. A rendőrök először az Oktogonnál vetettek be könnygázt, sokan a Blaha Lujza tér felé menekültek. A rendőrök a Nagykörút mellékutcáiban is üldözték a kisebb csoportokra szakadt tiltakozókat, néha könnygázt is bevetettek.

A rendőrök a Blaha Lujza tér felé is követtek egy körülbelül negyven fős csoportot, majd a Dob utca irányába távozott egy kisebb - húsz fős - csapat, akiket több tucat rohamrendőr követett. Alaposan megvertek hat-nyolc első látásra nem randalírozónak kinéző fiatalt a rendőrök az Akácfa utcában, a Wesselény és a Dob utca között, jelentette aznap éjszaka az Index tudósítója.

Leugrott egy ásványvízért, három órát volt fogdában

P. Zoltán az egyébként viszonylag nyugodt szombat éjszaka 2 óra körül ugrott le ásványvizet venni, a Deák téren próbált egy éjjel-nappalit találni. A Károly körúton, a 47-es villamos végállomásánál járt éppen, mikor hat rendőr odarohant hozzá, hátrabilincselték a kezét, és szavai szerint "futás közben húzták maguk után" az V. kerületi rendőrkapitányság Szalay utcai épületéig, "épp csak a lábfejem érintette a talajt".

A fiatalember ezután fél órát várt egy folyosón, továbbra is hátrakötözött kézzel, majd az ügyeletes tiszt közölte vele, hogy azok fogják kihallgatni, akik behozták őt, ez pedig P. Zoltán szerint a Rebisz 2. (Rendészeti Biztonsági Szolgálat) volt. P. Zoltántól elvették a telefonját, és bezárták egy fogdába úgy, hogy azt sem közölték vele, mi a vád ellene.


Letartoztatások a MIÉP sátránál

Hajnali ötkor végül előkerült egy rendőr, aki kiállított számára egy igazolást, hogy valóban eltöltött 3 órát a fogdában, majd egyszerűen hazaengedték. P. Zoltánnal ekkor sem közölték, miért vették őrizetbe, mitöbb, vallomást se vettek fel tőle. Elmondása szerint a személyi igazolványa nem volt nála, csak a jogosítványa, ami már csak a rendőrségen derült ki, mikor kipakoltatták a zsebeit, előtte senki nem szólította fel, hogy igazolja magát.

Feszült volt a hangulat a Madách térnél

Szombat éjjel 1 óra körül hatvan rendőr vette körbe a Madách téren lévő MIÉP-sátrat, számolt be az Index tudósítója. Fél órával később nőni kezdett a tömeg, sokan a sátorban és környékén intézkedő rendőröket hergelték, valószínűleg elterjedt a hír a városban, hogy a Madách tér környékén zajlottak az események. A rendőrök összesen négy embert emeltek ki a tömegből, P. Zoltán is három további megbilincselt fiatalt látott, mikor fél órát várakozott a folyosón.

A múlt héten már több civil szervezet, így a Magyar Helsinki Bizottság és a TASZ is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az ügyészség tájékoztatása szerint a rendzavarások miatt indult eljárások közül szinte minden esetben előzetes letartóztatást rendeltek el. A magas találati arányt inkább nyugtalanítónak tartják, hiszen a rendőrök "nyilvánvalóan nem minden esetben lehettek képesek tökéletes bizonyossággal kiszűrni az utcán tartózkodók közül az erőszakos cselekmények elkövetőit".