Gusztáv
3 °C
7 °C

Leugrott ásványvízért, a fogdában kötött ki

2006.09.25. 19:45
Egyre több esetben fordulnak a nyilvánossághoz azok, akik a múlt heti utcai zavargások alatti rendőrségi brutalitásra, túlkapásra panaszkodnak. A tömegoszlatásokban a rendőrök és az utcai harcosok mellett úgy tűnik, több járókelő is megsebesült. A Dob utcában egy 23 éves egyetemista fogát verték ki, a Madách térről elvonszoltak egy másik fiatalt, de őt legalább gyorsan kiengedték.

Levelet írt az Országgyűlés Emberi Jogok Bizottságához annak a 23 éves egyetemistának az édesapja, akit a rendőrök a Dob utcában fogtak el szeptember 21-én hajnalban. K. P.-t a levél szerint jól helybenhagyták a rendőrök, többek között kiverték a fogát is.

"Agyonvertek"

Az édesapa, K. J. beadványában azt írja a bizottságnak, hogy szeptember 21-én éjjel fia, K. P "társaival együtt a VII. kerületi Dob utcában tartózkodott. A nagy hangzavart hallva, és a hirtelen felbukkanó, teljes harci szerelésben lévő rohamrendőröket meglátva, megijedt, és társaival együtt beszaladt annak az épületnek a lépcsőházába, ahol szüleinek lakása van."

Ha rohamrendőrt lát, fusson az ellenkező irányba
A tömegoszlatás módszertanában jártas forrásunk szerint a rendőrök akcióban nem mérlegelnek, a civil jobban teszi, ha fut. Még akkor is, ha amúgy saját kapualjából figyel. Erről a cikket itt olvashatja el>>>

"Egy 8-10 főből álló rendőrcsapat a kaput betörve a fiatalok után szaladt, és a fiatalok csoportjából a két utolsót (köztük K. P.-t) a lépcsőn lerángatták, brutálisan összeverték, fogát kiverték." Az egyetemistát megbilincselve a kőbányai, Harmat utcai rendőrkapitányságra szállították. K. J. szerint fia az utolsó alkalommal, amikor telefonálni tudott, annyit volt csak képes mondani, "agyonvertek, kiverték a fogamat, mit csináljak".

Ököllel, arcba

A rendőrök akcióját az Index stábja videóra vette, erre a felvételre hivatkozik az édesapa az országgyűlési bizottságnak írott levelében is. Látható a videón, amint a fiatal férfit rendőrök fogják köze, egy másik rendőr pedig ököllel az arcába vág. Ugyancsak látható, hogy G. keresztnevű társának fejét a rendőrök a falba, illetve egy fém reklámtáblába verik.

A rendőrségen az egyetemistát azzal vádolták, hogy "a Dob utcában a gyülekezési jog szabályait megszegve ellenállást tanúsított, kővel dobálta meg az intézkedő rendőröket". A vádak képtelenségét több tanú egybehangzó vallomása tanúsítja - írja K. J.

Fia rámutatott például a rendőrségen tett tanúvallomásában arra, hogy a Dob utcában nincs is kő, lévén az utca aszfaltozott, nála semmiféle ilyen tárgyat (követ) nem találtak. K. J. leszögezi: mind ő, mind a fia, elítélnek bármiféle hatóság elleni erőszakos fellépést.

"Az utcán lévők és a házba bemenekülők brutális elverését semmi nem indokolja, a tett ellenkezik az európai normákkal és a büntetőtörvénykönyv vonatkozó paragrafusaiba ütközik" - írja K. J., aki kéri a parlamenti bizottságot, kiemelt figyelemmel kísérje az ügyet, és az eljárás során szigorúan ragaszkodjon a jogszerűség és a jogállamiság követelményeihez. K. J. leírja, hogy a beadvánnyal párhuzamosan tájékoztatja az Amnesty International budapesti irodáját is.

"Fogócska" a Nagykörút környékén

Szerdán éjfél után a rohamrendőrség a Nyugatinál csapott össze a tömeggel, de az oszlatás ellenére egy órával később újra párszáz fősre nőtt a rendbontók száma. A rendőrök először az Oktogonnál vetettek be könnygázt, sokan a Blaha Lujza tér felé menekültek. A rendőrök a Nagykörút mellékutcáiban is üldözték a kisebb csoportokra szakadt tiltakozókat, néha könnygázt is bevetettek.

A rendőrök a Blaha Lujza tér felé is követtek egy körülbelül negyven fős csoportot, majd a Dob utca irányába távozott egy kisebb - húsz fős - csapat, akiket több tucat rohamrendőr követett. Alaposan megvertek hat-nyolc első látásra nem randalírozónak kinéző fiatalt a rendőrök az Akácfa utcában, a Wesselény és a Dob utca között, jelentette aznap éjszaka az Index tudósítója.

Leugrott egy ásványvízért, három órát volt fogdában

P. Zoltán az egyébként viszonylag nyugodt szombat éjszaka 2 óra körül ugrott le ásványvizet venni, a Deák téren próbált egy éjjel-nappalit találni. A Károly körúton, a 47-es villamos végállomásánál járt éppen, mikor hat rendőr odarohant hozzá, hátrabilincselték a kezét, és szavai szerint "futás közben húzták maguk után" az V. kerületi rendőrkapitányság Szalay utcai épületéig, "épp csak a lábfejem érintette a talajt".

A fiatalember ezután fél órát várt egy folyosón, továbbra is hátrakötözött kézzel, majd az ügyeletes tiszt közölte vele, hogy azok fogják kihallgatni, akik behozták őt, ez pedig P. Zoltán szerint a Rebisz 2. (Rendészeti Biztonsági Szolgálat) volt. P. Zoltántól elvették a telefonját, és bezárták egy fogdába úgy, hogy azt sem közölték vele, mi a vád ellene.


Letartoztatások a MIÉP sátránál

Hajnali ötkor végül előkerült egy rendőr, aki kiállított számára egy igazolást, hogy valóban eltöltött 3 órát a fogdában, majd egyszerűen hazaengedték. P. Zoltánnal ekkor sem közölték, miért vették őrizetbe, mitöbb, vallomást se vettek fel tőle. Elmondása szerint a személyi igazolványa nem volt nála, csak a jogosítványa, ami már csak a rendőrségen derült ki, mikor kipakoltatták a zsebeit, előtte senki nem szólította fel, hogy igazolja magát.

Feszült volt a hangulat a Madách térnél

Szombat éjjel 1 óra körül hatvan rendőr vette körbe a Madách téren lévő MIÉP-sátrat, számolt be az Index tudósítója. Fél órával később nőni kezdett a tömeg, sokan a sátorban és környékén intézkedő rendőröket hergelték, valószínűleg elterjedt a hír a városban, hogy a Madách tér környékén zajlottak az események. A rendőrök összesen négy embert emeltek ki a tömegből, P. Zoltán is három további megbilincselt fiatalt látott, mikor fél órát várakozott a folyosón.

A múlt héten már több civil szervezet, így a Magyar Helsinki Bizottság és a TASZ is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az ügyészség tájékoztatása szerint a rendzavarások miatt indult eljárások közül szinte minden esetben előzetes letartóztatást rendeltek el. A magas találati arányt inkább nyugtalanítónak tartják, hiszen a rendőrök "nyilvánvalóan nem minden esetben lehettek képesek tökéletes bizonyossággal kiszűrni az utcán tartózkodók közül az erőszakos cselekmények elkövetőit".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!