Tekla
9 °C
20 °C

Becsületükben érzik sértve magukat a szavazatszámlálók

2002.07.11. 09:20
Nem tapasztaltak sem csalást, sem csalási kísérletet a szavazatszámlálók, akik most becsületükben érzik sértve magukat az újraszámlálási követelések miatt. A Magyar Hírlapban közzétett felhívásában tíz szavazatszámláló kért erkölcsi elégtételt a gyanúsítóktól. Kezdeményezésükhöz már többtucatnyian csatlakoztak.
Saját embereikben sem bíznak, akik csalást emlegetnek, írja a Magyar Hírlaphoz eljuttatot levelében egy szavazatszámláló. Kedden tíz szavazatszámláló fordult felhívással a Magyar Hírlapban a 2002. évi országgyűlési választások szavazatszámlálóihoz, hogy aláírásukkal támogassák nyilatkozatukat, amelyben erkölcsi elégtételt követelnek a választások tisztaságát - gyakorlatilag a szavazatszámlálók becsületességét - megkérdőjelezőktől.

Becsületes munkát végeztek

A meghirdetett tiltakozáshoz a napilap szerda esti lapzártájáig hatvannál is több szavazatszámláló csatlakozott. A napilaphoz eljuttatott leveleikben a választási bizottsági tagok elmondták: a társadalmi munkát szabadidejükben, kötelességből, becsületesen végezték. Csalási kísérletet nem tapasztaltak, mint ahogy nem is tapasztalhattak, hiszen a választási bizottságokban képviseltették magukat az akkori kormánypártok képviselői is, mi több, többségben voltak.

A szavazatokat többször is újraszámolták

A szavazatok nagy részét kétszer vagy annál is többször, még a választások estéjén újraszámolták, jelentette ki Lamperth Mónika belügyminiszter kedden a parlamentben. A belügyminiszter egy kérdésre azt válaszolta, hogy a szavazatok 95 százalékát számolták újra még a választások éjszakáján. A III. kerületben pont a Fideszes képviselő kezdeményezte a voksok harmadszori újraszámlálását, írta a Magyar Hírlapnak Varga Mária szavazatszámláló. De volt olyan körzet is, ahol nyolcszor is átszámolták a szavazatokat.

A pártok is elfogadták a végeredményt

A szavazatok számlálásának menetéről beszámolva egy bizottsági tag a napilapnak megírta: a szavazólapokat előbb pártonként szortírozták, a pártdelegáltak előbb saját szervezetük voksait ellenőrizték, majd keresztszámolást végeztek. Az így ellenőrzött szavazólapokat átkötötték, a csomagokat egyetértése jeléül mindegyik pártdelegált aláírta. A szavazatszámlálók sem csalást, sem csalási kísérletet nem tapasztaltak, mint ahogy ezt a pártok képviselői is - aláírásukkal - elismerték.