Árpád
-2 °C
3 °C

Becsületükben érzik sértve magukat a szavazatszámlálók

2002.07.11. 09:20
Nem tapasztaltak sem csalást, sem csalási kísérletet a szavazatszámlálók, akik most becsületükben érzik sértve magukat az újraszámlálási követelések miatt. A Magyar Hírlapban közzétett felhívásában tíz szavazatszámláló kért erkölcsi elégtételt a gyanúsítóktól. Kezdeményezésükhöz már többtucatnyian csatlakoztak.
Saját embereikben sem bíznak, akik csalást emlegetnek, írja a Magyar Hírlaphoz eljuttatot levelében egy szavazatszámláló. Kedden tíz szavazatszámláló fordult felhívással a Magyar Hírlapban a 2002. évi országgyűlési választások szavazatszámlálóihoz, hogy aláírásukkal támogassák nyilatkozatukat, amelyben erkölcsi elégtételt követelnek a választások tisztaságát - gyakorlatilag a szavazatszámlálók becsületességét - megkérdőjelezőktől.

Becsületes munkát végeztek

A meghirdetett tiltakozáshoz a napilap szerda esti lapzártájáig hatvannál is több szavazatszámláló csatlakozott. A napilaphoz eljuttatott leveleikben a választási bizottsági tagok elmondták: a társadalmi munkát szabadidejükben, kötelességből, becsületesen végezték. Csalási kísérletet nem tapasztaltak, mint ahogy nem is tapasztalhattak, hiszen a választási bizottságokban képviseltették magukat az akkori kormánypártok képviselői is, mi több, többségben voltak.

A szavazatokat többször is újraszámolták

A szavazatok nagy részét kétszer vagy annál is többször, még a választások estéjén újraszámolták, jelentette ki Lamperth Mónika belügyminiszter kedden a parlamentben. A belügyminiszter egy kérdésre azt válaszolta, hogy a szavazatok 95 százalékát számolták újra még a választások éjszakáján. A III. kerületben pont a Fideszes képviselő kezdeményezte a voksok harmadszori újraszámlálását, írta a Magyar Hírlapnak Varga Mária szavazatszámláló. De volt olyan körzet is, ahol nyolcszor is átszámolták a szavazatokat.

A pártok is elfogadták a végeredményt

A szavazatok számlálásának menetéről beszámolva egy bizottsági tag a napilapnak megírta: a szavazólapokat előbb pártonként szortírozták, a pártdelegáltak előbb saját szervezetük voksait ellenőrizték, majd keresztszámolást végeztek. Az így ellenőrzött szavazólapokat átkötötték, a csomagokat egyetértése jeléül mindegyik pártdelegált aláírta. A szavazatszámlálók sem csalást, sem csalási kísérletet nem tapasztaltak, mint ahogy ezt a pártok képviselői is - aláírásukkal - elismerték.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?