Máté, Mirella
14 °C
30 °C

Red Bull Körmenet

2005.08.20. 23:19

Emlékszem, valamelyik tűzijátékról egyszer kiderült, hogy leértékelt Burger King-muníciót használtak hozzá. Volt is belőle óbégatás, hogy micsoda szégyen, megalázták az alkotmány ünnepét, éjáéjáó. Ehhez képest idén a nyakagyú vagyonőrök kedvence, a Red Bull rendezte augusztus 20. legnagyobb attrakcióját. Nemzeti ünnep a Red Bull támogatásával.

korabeliek
Éjaéjaó

Augusztus 20-ra természetesen kötelező légiparádét szervezni. A repülőgép erős jelképe az államnak, sőt az embernek és az ő civilizációjának, meg a fejlődésnek is, tudniillik régen úgy volt, hogy a madarak tudtak repülni, az ember meg nem, és az nem járja, hogy holmi gyíkfajzatok jobbak legyenek, mint mi. Ezért az ember megoldotta a repülést, ha akar, felmegy az űrbe, és onnan tojik a madarakra; minderre pedig jogosan büszke, és emiatt aztán állami ünnepeken repülni muszáj. Abból látszik, hogy milyen hatékony is az emberek közössége.

Énszerintem mondjuk ilyenkor a magyar államnak kéne felemelni a maradék repülőgépeit, és nem a Red Bullra bízni. De az is igaz, hogy ez meg ingyen van. Az emberek többsége- ha már szabadnapra esik az ünnep - nem a jobbra-balra kisodródott szentistváni iránytűről szeretne tájékozódni, hanem az eget óhajtja nézni, és közben olyanokat mondani, hogy "hű" meg "aszta". Erre pedig a Red Bull Air Race igen alkalmasnak tűnik.

Az ünneplő nemzet ki is vonult a Dunához kellő létszámban repülőt nézni és fényképezni, szóval a mutatvány működik, az új kenyér ünnepe egyben a kürtőskalácspiac nagy napja is volt. Még azt is sikerült megszervezni, hogy az egész rakparton jól hallható legyen az aláfestő bunkótechnó, valamint Palik László kommentárjai. Palik nem is volt zavaró - egészen addig, amíg fel nem tűnt az égen Besenyei Péter, akkor ugyanis a mi Lacink megbolondult. A megbolondulásnak ez egy sajátos válfaja, a delikvens artikulálatlanul üvölt, harsány "Petipeti!" csatakiáltásokat hallat a magyar versenyző bátorítása végett, majd ismét visszatér a tagolatlan bömböléshez. Heves lefolyású roham, de csak pár percig tart, kezelése egyelőre nem szükséges.

gyarapodas
Hatékony emberi közösség

Besenyei egyébként itthon teljesített a legrosszabbul, úgyhogy Palik megháborodása imaként sem működik.

Maga a verseny a helyszínen pont annyira élvezetes, mintha a Forma 1-et nézném valamelyik kanyarból: szép, hangos, gyors gépek, de egyrészt mind majdnem ugyanolyan, másrészt a győzelem másodperceken múlik, amiből a radar nélkül érkező néző semmit sem érzékel. Bizonyára el vagyok kényeztetve légügyileg, azért nem izgatnak fel az ilyen könnyű kis sportgépek, amik még egy hídban se tehetnek kárt, ha nekimennek. A gyerekek viszont élvezik, és az se semmi. A harmadik versenyző után azon kapom magam, hogy titkon balesetre vágyom, valami katasztrófára, tűzgolyóra, a Dunában sercegő roncsokra. Akkor aztán lehetne megint mondani, hogy hű, Palik László meg végre agyérgörcsöt kapna a rendkívüli ordítási lehetőségtől.

A futam eredménye
Klikk a képre!
Klikk a képre!
A verseny az amerikai Mike Mangold gyözelmével végződött, aki a 344 lóerös Dragon-Edge gépével honfitársa Kirby Chambliss, a brit Paul Bonhomme elött ért célba. A magyar lokálmatador Besenyei Péter a német Klaus Schrodt után ötödik helyezést ért el. Besenyei Péter eddig minden versenyen dobogós volt, ezúttal azonban időbüntetést kapott mivel túllépte az air race maximális berepülési sebességét, amikor 370 km/órás sebességgel rutinosan átrepült a lánchíd alatt. A bírák a túl gyors berepülést nem nézték jó szemmel.