Judit
2 °C
7 °C

Red Bull Körmenet

2005.08.20. 23:19

Emlékszem, valamelyik tűzijátékról egyszer kiderült, hogy leértékelt Burger King-muníciót használtak hozzá. Volt is belőle óbégatás, hogy micsoda szégyen, megalázták az alkotmány ünnepét, éjáéjáó. Ehhez képest idén a nyakagyú vagyonőrök kedvence, a Red Bull rendezte augusztus 20. legnagyobb attrakcióját. Nemzeti ünnep a Red Bull támogatásával.

korabeliek
Éjaéjaó

Augusztus 20-ra természetesen kötelező légiparádét szervezni. A repülőgép erős jelképe az államnak, sőt az embernek és az ő civilizációjának, meg a fejlődésnek is, tudniillik régen úgy volt, hogy a madarak tudtak repülni, az ember meg nem, és az nem járja, hogy holmi gyíkfajzatok jobbak legyenek, mint mi. Ezért az ember megoldotta a repülést, ha akar, felmegy az űrbe, és onnan tojik a madarakra; minderre pedig jogosan büszke, és emiatt aztán állami ünnepeken repülni muszáj. Abból látszik, hogy milyen hatékony is az emberek közössége.

Énszerintem mondjuk ilyenkor a magyar államnak kéne felemelni a maradék repülőgépeit, és nem a Red Bullra bízni. De az is igaz, hogy ez meg ingyen van. Az emberek többsége- ha már szabadnapra esik az ünnep - nem a jobbra-balra kisodródott szentistváni iránytűről szeretne tájékozódni, hanem az eget óhajtja nézni, és közben olyanokat mondani, hogy "hű" meg "aszta". Erre pedig a Red Bull Air Race igen alkalmasnak tűnik.

Az ünneplő nemzet ki is vonult a Dunához kellő létszámban repülőt nézni és fényképezni, szóval a mutatvány működik, az új kenyér ünnepe egyben a kürtőskalácspiac nagy napja is volt. Még azt is sikerült megszervezni, hogy az egész rakparton jól hallható legyen az aláfestő bunkótechnó, valamint Palik László kommentárjai. Palik nem is volt zavaró - egészen addig, amíg fel nem tűnt az égen Besenyei Péter, akkor ugyanis a mi Lacink megbolondult. A megbolondulásnak ez egy sajátos válfaja, a delikvens artikulálatlanul üvölt, harsány "Petipeti!" csatakiáltásokat hallat a magyar versenyző bátorítása végett, majd ismét visszatér a tagolatlan bömböléshez. Heves lefolyású roham, de csak pár percig tart, kezelése egyelőre nem szükséges.

gyarapodas
Hatékony emberi közösség

Besenyei egyébként itthon teljesített a legrosszabbul, úgyhogy Palik megháborodása imaként sem működik.

Maga a verseny a helyszínen pont annyira élvezetes, mintha a Forma 1-et nézném valamelyik kanyarból: szép, hangos, gyors gépek, de egyrészt mind majdnem ugyanolyan, másrészt a győzelem másodperceken múlik, amiből a radar nélkül érkező néző semmit sem érzékel. Bizonyára el vagyok kényeztetve légügyileg, azért nem izgatnak fel az ilyen könnyű kis sportgépek, amik még egy hídban se tehetnek kárt, ha nekimennek. A gyerekek viszont élvezik, és az se semmi. A harmadik versenyző után azon kapom magam, hogy titkon balesetre vágyom, valami katasztrófára, tűzgolyóra, a Dunában sercegő roncsokra. Akkor aztán lehetne megint mondani, hogy hű, Palik László meg végre agyérgörcsöt kapna a rendkívüli ordítási lehetőségtől.

A futam eredménye
Klikk a képre!
Klikk a képre!
A verseny az amerikai Mike Mangold gyözelmével végződött, aki a 344 lóerös Dragon-Edge gépével honfitársa Kirby Chambliss, a brit Paul Bonhomme elött ért célba. A magyar lokálmatador Besenyei Péter a német Klaus Schrodt után ötödik helyezést ért el. Besenyei Péter eddig minden versenyen dobogós volt, ezúttal azonban időbüntetést kapott mivel túllépte az air race maximális berepülési sebességét, amikor 370 km/órás sebességgel rutinosan átrepült a lánchíd alatt. A bírák a túl gyors berepülést nem nézték jó szemmel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?