Lukács
1 °C
14 °C

Öt kilométeres kamiontorlódás a szlovén határon

2002.03.20. 23:02
Szemtanúk helyszíni beszámolói szerint öt kilométer hosszú járműsor várakozik Rédicsnél a magyar oldalon a szlovén fuvarozók blokádja miatt. A szlovéniai fuvarozók a Rédiccsel szomszédos Hosszúfalu (Dolga Vas) határában szerdán délután óta teljes blokád alatt tartják a határövezetet két kamion keresztbe állításával - tájékoztatta az MTI-t a határőrség szóvivője.
Az akcióval a fuvarozók az ellen tiltakoznak, hogy a Magyarországra igyekvő üres, naponta többször is forduló tehergépjárműveiket minden fordulónál ellenőrzik a szlovén hatóságok. Holott csak visszaútban van rakományuk, főként mezőgazdasági szemes termény.

A határőrség szóvivője azt is közölte az MTI-vel, hogy várhatóan 18 órától a magyar és a szlovén hatóságok tárgyalást kezdenek a helyzet megoldásáról, illetve legalább az üres tehergépkocsik, valamint a személyautók átengedéséről.

Tornyiszentmiklós folyamatosan nyitva
A helyzet enyhítését célzó szlovén-magyar válságtanácskozás késő este eredménnyel járt. Eszerint szerdán 22 órától átmenetileg folyamatosan nyitva tartó nemzetközi átkelőhellyé minősítették a Tornyiszentmiklós-Pince határállomást, ahol a személyforgalmat fogadják. A Rédicsnél várakozó kamionsorból az élőállat- és romlandó áru szállítmányokat - ugyancsak 22 órától - a Bajánsenye-Hódos átkelőhelyre irányították.

Minden más teherszállítmánynak a letenyei vagy a rábafüzesi nemzetközi határátkelő igénybe vételét ajánlják. (MTI)

Az Index információja szerint a határátkelő este még mindig nem mozdult. Autó és kamion egyaránt nem jut se ki, se be. A rédicsi vámhivatal illetékese folyamatosan kapcsolatban áll szlovén kollégájával, de egyelőre csupán azt tudja jelenteni feletteseinek, hogy a túloldalon a helyzet változatlan. Az, hogy mindez meddig tart, a határ szlovén oldalán dől el, így a határnál rekedt kamionosok csak reménykedhetnek, hogy már nem sokáig - mondta az Indexnek Sipos Jenő, a VPOP szóvivője.

Addig is azt javasolják a Magyarországról a határhoz érkezőknek, hogy a bajánsenyei vagy a tornyiszentmiklósi, illetve a 20 óráig nyitva tartó nemesnépi átkelőt vegyék igénybe.

A határőrség zöld számán hallottaknak pedig senki ne dőljön be. A tájékoztató jellegű információs szolgálat közlése szerint ugyanis a rédicsi határátkelőnél a személyautóknak várakozás nélkül lehet ki- és belépniük, és a kamionosaknak is csak kilépéskor kell négy órát várniuk.

15%
4490 Ft
3817 Ft
15%
7999 Ft
6800 Ft