Erzsébet
1 °C
4 °C

Öt kilométeres kamiontorlódás a szlovén határon

2002.03.20. 23:02
Szemtanúk helyszíni beszámolói szerint öt kilométer hosszú járműsor várakozik Rédicsnél a magyar oldalon a szlovén fuvarozók blokádja miatt. A szlovéniai fuvarozók a Rédiccsel szomszédos Hosszúfalu (Dolga Vas) határában szerdán délután óta teljes blokád alatt tartják a határövezetet két kamion keresztbe állításával - tájékoztatta az MTI-t a határőrség szóvivője.
Az akcióval a fuvarozók az ellen tiltakoznak, hogy a Magyarországra igyekvő üres, naponta többször is forduló tehergépjárműveiket minden fordulónál ellenőrzik a szlovén hatóságok. Holott csak visszaútban van rakományuk, főként mezőgazdasági szemes termény.

A határőrség szóvivője azt is közölte az MTI-vel, hogy várhatóan 18 órától a magyar és a szlovén hatóságok tárgyalást kezdenek a helyzet megoldásáról, illetve legalább az üres tehergépkocsik, valamint a személyautók átengedéséről.

Tornyiszentmiklós folyamatosan nyitva
A helyzet enyhítését célzó szlovén-magyar válságtanácskozás késő este eredménnyel járt. Eszerint szerdán 22 órától átmenetileg folyamatosan nyitva tartó nemzetközi átkelőhellyé minősítették a Tornyiszentmiklós-Pince határállomást, ahol a személyforgalmat fogadják. A Rédicsnél várakozó kamionsorból az élőállat- és romlandó áru szállítmányokat - ugyancsak 22 órától - a Bajánsenye-Hódos átkelőhelyre irányították.

Minden más teherszállítmánynak a letenyei vagy a rábafüzesi nemzetközi határátkelő igénybe vételét ajánlják. (MTI)

Az Index információja szerint a határátkelő este még mindig nem mozdult. Autó és kamion egyaránt nem jut se ki, se be. A rédicsi vámhivatal illetékese folyamatosan kapcsolatban áll szlovén kollégájával, de egyelőre csupán azt tudja jelenteni feletteseinek, hogy a túloldalon a helyzet változatlan. Az, hogy mindez meddig tart, a határ szlovén oldalán dől el, így a határnál rekedt kamionosok csak reménykedhetnek, hogy már nem sokáig - mondta az Indexnek Sipos Jenő, a VPOP szóvivője.

Addig is azt javasolják a Magyarországról a határhoz érkezőknek, hogy a bajánsenyei vagy a tornyiszentmiklósi, illetve a 20 óráig nyitva tartó nemesnépi átkelőt vegyék igénybe.

A határőrség zöld számán hallottaknak pedig senki ne dőljön be. A tájékoztató jellegű információs szolgálat közlése szerint ugyanis a rédicsi határátkelőnél a személyautóknak várakozás nélkül lehet ki- és belépniük, és a kamionosaknak is csak kilépéskor kell négy órát várniuk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?