Klaudia
-4 °C
2 °C

Gyurcsány: stratégiai szövetséget a liberálisokkal

2004.04.17. 22:04
Stratégiai szövetségben kell politizálni a liberális párttal, mondta a reformkörök szombati budapesti konferenciáján Gyurcsány Ferenc. A a gyermek-, ifjúsági és sportminiszter szerint nemzeti petícióra "nem tud a jobboldal újabb kártyát húzni".
Stratégiai szövetségben kell politizálni a liberális párttal, mondta a reformkörök szombati budapesti konferenciáján Gyurcsány Ferenc. "Stratégiai szövetségben kell politikát csinálni a liberális párttal, a modernizációs politikának ekkor lesz impulzusa" - emelte ki a gyermek-, ifjúsági és sportminiszter a baloldal társadalompolitikájáról szóló előadásában. Hozzátette: ebben az SZDSZ-re lehet számítani.

Gyurcsány Ferenc szavai szerint a baloldal jelenlegi társadalompolitikája valójában konzervatív, mert újratermeli a status quót. "Amit mi csinálunk, az baloldali köntösbe bújtatott konzervatív gyakorlat" - mondta a politikus hozzátéve, ez a politika azt eredményezi, hogy aki szegény volt az szegény, aki pedig gazdag, az gazdag marad.

Kifejtette, hogy a baloldal társadalompolitikai gondolkodásmódja elosztáscentrikus, vagyis arról szól, hogyan lehet a jövedelmeket igazságosan szétosztani. Nem erről kellene beszélni, hanem arról, kinek a javára akarunk elosztani, hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

Mint mondta, a modernizációs politikával nagyon nehéz többséget szerezni. Kitért arra, hogy a jobboldal ezért a nemzeti és a szociális populizmussal próbálkozik. A miniszter szerint utóbbira példa a nemzeti petíció is, melyre "nem tud a jobboldal újabb kártyát húzni".

Szekeres Imre, az MSZP alelnöke gazdasági kérdésekről beszélve azt emelte ki, a gazdaságpolitikában a nominális konvergencia - például az euró bevezetéséről szóló vita - és a reálkonvergencia - a valódi fejlődés célrendszere - együtt van jelen.

Az utóbbival kapcsolatosan elmondta, három eleme az innováció, az infrastruktúra, illetve a foglalkoztatási szint növelése, melyek megvalósítása többek között a koalíciós partneren és az európai uniós támogatásokon egyaránt múlik. A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) politikai államtitkára hangsúlyozta, a gazdaságpolitikai célok megvalósításának feltétele a megfelelő szakemberi támogatás, a "szellemi erő megszervezése".