Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Felfüggesztették a kritkus református lelkészt

2001.12.04. 10:42
A református egyházmegyei bíróság hatvan napra felfüggesztette lelkészi állásából Görgey Gézát, aki a Tolna megyei Pálfán teljesít szolgálatot. A lelkész a közelmúltban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a Népszabadságban, majd a 168 Óra című hetilapban bírálta a református egyház több képviselőjének MIÉP-es kötődését.
A református egyházmegyei bíróság hatvan napra felfüggesztette lelkészi állásából Gézát, aki a Tolna megyei Pálfán teljesít szolgálatot - adta hírül a Népszabadság. Görgey a közelmúltban több lapban bírálta a református egyház több képviselőjének MIÉP-es kötődését.

Görgey a napilapnak elmondta: az írásban hétfőn megkapott határozatban egyebek mellett azt vetik a szemére, hogy tiszteletlen hangnemben nyilvánult meg, vagyis Hegedűs Lórántot nem "főtiszteletű püspök úrnak" szólította.

További kifogásként szerepel, hogy a lelkész a "balliberális média" által biztosított hátszéllel, nagy nyilvánosság előtt folytatja a támadást a református egyház vezetői ellen. Ugyancsak felróják a lelkésznek, hogy a jövő évi református tisztújítás előtt befolyásolni próbálja társait.

A pálfai lelkész tartalmi és formai okok miatt is jogsértőnek tartja a döntést. Hangsúlyozta: még arról sem kapott hivatalos értesítést, hogy egyáltalán eljárás folyik ellene. A határozat azért is érvénytelen - tette hozzá -, mert a dokumentumon nincs egyházi pecsét. Görgey szerint a szöveg számos valótlan állítást, pontatlanságot és csúsztatást tartalmaz. Mint mondta, a kritikához nem szokott egyházi vezetők próbálnak mindent elkövetni annak érdekében, hogy elfojtsák a nekik nem tetsző hangokat. A lelkész jogorvoslattal kíván élni, ennek részleteiről azonban egyelőre nem kívánt nyilatkozni.