Ödön
2 °C
11 °C

Ha Gaskóék beviszik az aláírásokat, beindul a 3,7 milliárdos gépezet

2008.04.10. 07:15
Még három napig nyitva az út Orbán Viktor és Semjén Zsolt népszavazási indítványa elõtt, amelyeket egykor azért nyújtottak be, hogy megvédjék a patikusokat a benzinkutak és szupermarketek konkurenciájától. Ezenkívül még van három kezdeményezés, amelyhez csak a 200 ezer támogató hiányzik, aláírást azonban csak az Albert-házaspár egészségbiztosítós kérdésére gyûjtöttek. Ha az íveket beadják, és az OVB hitelesíti õket, elindul a 3,7 milliárd forintos projekt. Ősszel lehet népszavazás, hacsak nem kér valaki egy újabb jogorvoslatot.

A vizitdíjas március 9-i népszavazás után sem csitult a referendumkérdés-gyártási kedv. A tavaly beindult népi mozgalom eddig már több száz kezdeményezéssel bombázta az Országos Választási Bizottságot. Az OVB a kihívásnak eleget téve a héten felzárkózott önmagához, az összes addig beküldött indítványt megvizsgálta, és újabb hármat talált elfogadhatónak. Ezzel negyven fölé nõtt a függõben lévõ kezdeményezések száma.

Április 12-én és 13-án összesen négy kérdésnél jár le a szükséges mennyiségû támogató aláírás összegyûjtésére szabott határidõ. Három egészségbiztosításos szinte szó szerint megegyezik, bár az OVB-hez különbözõ személyek nyújtották be õket. Közülük az Albert Zsolt és felesége által fogalmazott kérdés (Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezõen választandó, üzleti alapon mûködõ több-biztosítós egészségbiztosítást?) néhány héten belül tényleges népszavazási kezdeményezéssé válhat, ha a begyûjtött aláírásokat a TB Mentők nevű, eredetileg a Gaskó István vezette Liga Szakszervezeteket, a Munkástanácsok Országos Szövetségét, az EDDSZ-t és még több szervezetet tömörítő társulás három nap múlva hivatalosan is átadja az OVB-nek.

Lehetõség lenne még a gyógyszerárusítást szabályozó Fidesz-KDNP kérdés feltételére is, de az Országos Választási Irodánál nem tartják valószínûnek, hogy a két párt - akárcsak a másik két egészségbiztosításos kérdés benyújtója - összegyûjtött volna 200 ezer szignót.

Az OVB kedden elfogadott három új kezdeményezést is, amelyek közül kettõ szintén az egészségbiztosítási rendszerrel foglakozik. A témakörbe vág számos további kérdés is - több közöttük az Albert-házaspár tollából -, amely az OVB-n túl van, és már az Alkotmánybíróság kontrolljára vár. Az AB elõtt pillanatnyilag 33 kérdés fekszik, de ez a szám még nõhet, mert az OVB-ben kedden elfogadottak vizsgálatát is kérhetik még néhány napig.

Az AB két további egészségbiztosítós kérdés vizsgálatát már korábban elkezdte, de véleményezésüket Patrubány Miklós MVSZ-elnök ismételten benyújtott kettõs állampolgárságról szóló kérdésével együtt több hónapra felfüggesztette.

Ha Alberték kérdéséhez összeszedett, állítólag közel 400 ezer darab támogatói aláírást a politikai helyzet változása ellenére a TB Mentők - mint ahogy most állítják - valóban beviszik az OVB-hez, és ott a másfél hónapos hitelesítés után elfogadják, akkor beindul a gépezet. Rytkó Emília, az OVI vezetõje az Indexnek azt mondta, hogy a hitelesítés után már nincs törvényes lehetõség a népszavazási kezdeményezés leállítására, így a 3,7 milliárd forintba kerülõ referendumot biztosan megtarthatják. Az újabb népszavazást legfeljebb az késleltetheti, ha a hivatalos út következő állomásán, az Országgyűlésben valaki ismét megtámadja a kezdeményezést, és az megint az Alkotmánybíróság elé kerül.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?