Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Ha Gaskóék beviszik az aláírásokat, beindul a 3,7 milliárdos gépezet

2008.04.10. 07:15
Még három napig nyitva az út Orbán Viktor és Semjén Zsolt népszavazási indítványa elõtt, amelyeket egykor azért nyújtottak be, hogy megvédjék a patikusokat a benzinkutak és szupermarketek konkurenciájától. Ezenkívül még van három kezdeményezés, amelyhez csak a 200 ezer támogató hiányzik, aláírást azonban csak az Albert-házaspár egészségbiztosítós kérdésére gyûjtöttek. Ha az íveket beadják, és az OVB hitelesíti õket, elindul a 3,7 milliárd forintos projekt. Ősszel lehet népszavazás, hacsak nem kér valaki egy újabb jogorvoslatot.

A vizitdíjas március 9-i népszavazás után sem csitult a referendumkérdés-gyártási kedv. A tavaly beindult népi mozgalom eddig már több száz kezdeményezéssel bombázta az Országos Választási Bizottságot. Az OVB a kihívásnak eleget téve a héten felzárkózott önmagához, az összes addig beküldött indítványt megvizsgálta, és újabb hármat talált elfogadhatónak. Ezzel negyven fölé nõtt a függõben lévõ kezdeményezések száma.

Április 12-én és 13-án összesen négy kérdésnél jár le a szükséges mennyiségû támogató aláírás összegyûjtésére szabott határidõ. Három egészségbiztosításos szinte szó szerint megegyezik, bár az OVB-hez különbözõ személyek nyújtották be õket. Közülük az Albert Zsolt és felesége által fogalmazott kérdés (Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezõen választandó, üzleti alapon mûködõ több-biztosítós egészségbiztosítást?) néhány héten belül tényleges népszavazási kezdeményezéssé válhat, ha a begyûjtött aláírásokat a TB Mentők nevű, eredetileg a Gaskó István vezette Liga Szakszervezeteket, a Munkástanácsok Országos Szövetségét, az EDDSZ-t és még több szervezetet tömörítő társulás három nap múlva hivatalosan is átadja az OVB-nek.

Lehetõség lenne még a gyógyszerárusítást szabályozó Fidesz-KDNP kérdés feltételére is, de az Országos Választási Irodánál nem tartják valószínûnek, hogy a két párt - akárcsak a másik két egészségbiztosításos kérdés benyújtója - összegyûjtött volna 200 ezer szignót.

Az OVB kedden elfogadott három új kezdeményezést is, amelyek közül kettõ szintén az egészségbiztosítási rendszerrel foglakozik. A témakörbe vág számos további kérdés is - több közöttük az Albert-házaspár tollából -, amely az OVB-n túl van, és már az Alkotmánybíróság kontrolljára vár. Az AB elõtt pillanatnyilag 33 kérdés fekszik, de ez a szám még nõhet, mert az OVB-ben kedden elfogadottak vizsgálatát is kérhetik még néhány napig.

Az AB két további egészségbiztosítós kérdés vizsgálatát már korábban elkezdte, de véleményezésüket Patrubány Miklós MVSZ-elnök ismételten benyújtott kettõs állampolgárságról szóló kérdésével együtt több hónapra felfüggesztette.

Ha Alberték kérdéséhez összeszedett, állítólag közel 400 ezer darab támogatói aláírást a politikai helyzet változása ellenére a TB Mentők - mint ahogy most állítják - valóban beviszik az OVB-hez, és ott a másfél hónapos hitelesítés után elfogadják, akkor beindul a gépezet. Rytkó Emília, az OVI vezetõje az Indexnek azt mondta, hogy a hitelesítés után már nincs törvényes lehetõség a népszavazási kezdeményezés leállítására, így a 3,7 milliárd forintba kerülõ referendumot biztosan megtarthatják. Az újabb népszavazást legfeljebb az késleltetheti, ha a hivatalos út következő állomásán, az Országgyűlésben valaki ismét megtámadja a kezdeményezést, és az megint az Alkotmánybíróság elé kerül.