Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Az MSZP tárgyalást ajánl a Fidesznek

2006.10.13. 17:20
Tárgyalást ajánl a Fidesznek az MSZP reformokról - jelentette ki Lendvai Ildikó Egerben. A szocialisták frakcióvezetője szerint készek Varga Mihály és Matolcsy György javaslatai alapján tárgyalni a nyugdíjakról, az egészségügyről vagy a reformalapról.

Ha a Varga Mihály és a Matolcsy György által felsorolt reformterületeken szükséges teendők "legalább részben (...) valódi felismerést sugallnak, akkor van miről tárgyalni. Vegyük komolyan tehát és ne csak pejoratívan használjuk a szót, hogy készül az új Orbán-csomag; ha kiderül, hogy mi van benne, hogy ők miben látják a szükséges takarékosság eszközeit, illetve a reformlépéseket, ez már lehet egy tárgyalási alap" - fogalmazott az MSZP Heves megyei elnöksége után a párt parlamenti frakcióvezetője.

A szocialisták ennek megfelelően készek tárgyalni a fideszes politikusok által felsorolt reformterületekről, például a nyugdíjkiadások csökkentéséről, az egészségügyi öngondoskodásról és egyéni felelősségvállalásról, vagy a reformalapról.

Egészségügy, nyugdíj, refromalap

Lendvai Ildikó elmondta: amennyiben Varga Mihály a nyugdíjkiadások csökkentése alatt a nyugdíjak értékcsökkentését, vagy a 13. havi nyugdíj eltörlését érti, akkor nem értenek egyet. Ha viszont arra gondolt, hogy visszavezetnék például azokat rokkantnyugdíjasokat a munka világába, akik képesek dolgozni, akkor van miről beszélni.

Ha az egészségügyben az öngondoskodáson és az egyéni felelősség szerepének növelésén azt érti, hogy csökkenthető a kötelező biztosításért járó szolgáltatások köre, akkor ezzel nem értenek egyet. Ha viszont azt, hogy ki-ki hozzájárulhat egy jelképes összeggel az ellátásához, akkor lehet erről szót váltani.

Amennyiben Matolcsy György a reformalap, vagy reformkassza létrehozásával csupán a költségvetés egyik rovatából a másikba akarja csoportosítani a pénzt, akkor ennek nincs sok értelme. Amennyiben viszont a javaslat azt tartalmazza, hogy vessünk pontosan számot a reformok árával és vizsgáljuk meg, hogy a vállalkozói szféra ennek fényében miként tudja támogatni az intézkedéseket, akkor ez egy értelmes tárgyalási alap - mondta a szocialista politikus.

Ha igaz, hogy a Fidesz a csomag összeállításakor a Közép-európai Menedzserintézet terveit veszi elő, akkor van miről tárgyalni. Ha ez áfaemelést takar, akkor nem értenek egyet, de ha a vizitdíj egy más formáját, vagy a kórházi struktúraátalakítást kívánják megvalósítani, akkor van miről beszélni - sorolta a lehetséges tárgyalási területeket a frakcióvezető.

Komikusan gyerekes

Lendvai Ildikó ugyanakkor "szomorúan felelőtlennek" és "komikusan gyerekesnek" nevezte a Fidesz azon ötletét, hogy nem áll szóba a miniszterelnökkel. Ugyanis ezzel lehetetlenné teszi a valódi értelmes vitát és cserbenhagyja saját választóit.

Mindez nem szól másról, mint hogy eleve lehetetlenné tegyenek a következő években egy Gyurcsány-Orbán vitát, "amiből Orbán Viktor eddig még soha nem jött ki jól" - vélekedett Lendvai Ildikó.