Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Az álarcos fojtogató

2002.02.08. 14:21
Az álarcos fojtogató. Ezzel a jelzővel illetik azt az új keletű civilizációs betegséget, a refluxot, amely a fejlett országok lakosságának 50 százalékát érinti. A refluxról a veszélyeztetettek, de még a háziorvosok, és a betegségben szenvedők sem tudnak eleget - állítja a betegséggel foglalkozó szervezet elnöke.
Dr. Papp János, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság elnöke szerint megdöbbentő eredménnyel végződött a társaság által másfél évvel ezelőtt elkezdett kutatás, amely azt igyekezett vizsgálni, hogy vajon Magyarországon milyen mértékű a refluxmegbetegedés, és a betegségre való fogékonyság.

A felmérés szerint hazánkban a reflux népbetegség: az összlakosság 28 százaléka fokozottan veszélyeztetett, 27 százaléka pedig veszélyeztetett. Papp doktor beszámolt arról is, hogy bár szakmai körökben egyre többet foglalkoznak az "álarcos fojtogatóval", a betegek és a veszélyeztetettek alig tudnak róla valamit.

Civilizációs betegség

A refluxot azért tartják alattomos, nehezen diagnosztizálható betegségnek, mert a kórkép nem egy jól körülírható statikus állapot, hanem folyton változó dinamikus folyamat. Ez a betegség a gazdaságilag-társalmilag fejlettebb országok civilizációs betegsége, és nagyrészt életmódunk következménye. A kórképet először 1935-ben írták le.

Mi okozza?

Egészséges embereknél a gyomor és a nyelőcső között lévő záróizom akadályozza, hogy a gyomortartalom visszajusson a nyelőcsőbe. Ha ez a záróizom nem tudja ellátni funkcióját, akkor a savas, maró gyomornedv feljut a nyelőcsőbe. Ez azért baj, mert a nyelőcső "bélése", nyálkahártyája nem alkalmas arra, hogy ellenálljon a maró hatásnak, csak a gyomor különleges nyálkahártyája képes az akár 1 pH érték körüli sósav maró hatását is elviselni. Betegség akkor alakul ki, ha a reflux tüneteket okoz.

A panaszok hátterében tehát az áll, hogy a maró sav irritálja a nyálkahártyát, amely így begyullad, kisebesedik. Ezt az elváltozást már nyelőcsőgyulladásnak nevezzük. Tartósan a nyelőcső hegesedéséhez, szűkületéhez, sőt, az esetek 1 százalékában daganatos elváltozásához is vezethet.

Tünetek

A reflux betegség leggyakoribb tünetei a gyomorégés, a savas gyomortartalom visszaáramlása a garatba és a szájüregbe. Emmellett jelentkezhet mellkasi fájdalom, nyelési nehezítettség és fájdalmas nyelés is. A nem emésztőszervi jellegű tünetek közül a köhögés, a hörghurut, az asztma, a krónikus rekedtség színezheti a kórfolyamatot.

A tünetcsoport alapvetően az emésztőszervek felső részének mozgászavarán alapszik, ezért az sem meglepő, hogy az esetek negyed részében társulhat olyan panaszokkal, mint émelygés, teltségérzet, hányinger, puffadás. A reflux nagyobb eséllyel alakul ki azoknál, akiknél a gyomor nyomása megnő a mellkasban elhelyezkedő nyelőcsőhöz képest. Így a testsúlyfelesleggel rendelkezőknél, a terheseknél, a légúti betegségben szenvedőknél emelkedett a hasűri nyomás, és ezért gyakoribb a reflux.

Kezelés

Az egyik lehetséges kezelési forma az életmódbeli változtatás. Ha ez már nem segít, akkor gyógyszeres kezelést kell alkalmazni.

A szakirodalom az életmódbeli változtatások között említi, hogy kerülni kell a gyomorégést okozó ételek és italok fogyasztását, így a kávét és az alkoholt is. Érdekes, hogy a fehér bor több panaszt okoz, mint a vörös. Különösen fontos, hogy a napi utolsó étkezés ne késő este, közvetlenül lefekvés előtt történjék, valamint ne tartalmazzon zsíros ételeket, csokoládét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!