Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Gyurcsány: 'Reform vagy bukás'

2004.08.25. 20:07
"Ostoba módon azt hitetjük el nagyon sok emberrel, hogy neki a mai rendszer jó. Tévedésben tartunk milliókat. A mai rendszer nekik rossz. A mai rendszer a felső egymilliónak jó." - nyilatkozta még kihívóként Gyurcsány Ferenc. Már akkor is a jóléti, osztogató állam végét hirdette. Most kiderülhet, meg tudja-e valósítani.
A szocialisták és a szabad demokraták még egyeztetnek a hátralévő időszak teendőiről, és nem kell hozzá politológusdiploma, hogy mindkettő azt szeretné, ha a számára fontos célok az eddigieknél jobban megjelennének az új kormányfő mozgásterét kijelelölő kormányprogramban.

Az SZDSZ a megjelent információk szerint ragaszkodik az adócsökentéshez, az egészségügyi reform folytatásához és a rászorultsági elv érvényesüléséhez a társadalompolitikában. A szocialista pártban pedig az elmúlt hónapokban közhely lett, hogy karakteresebb baloldali társadalompolitikát kell folytatni.

A nagy pénzügyi, gazdasági lapok, a Finacial Times és a Wall Street Journal elemzői már a korteskedés alatt Gyurcsányban látták azt a szocialista politikust, aki piacbarát gazdaságpolitikát követne, ragaszkodna a költségvetési szigor folytatásához és ellenállna az osztogatási reflexeknek. Gyurcsány eddig megnyilvánulásai alapján talán megkockáztatható, hogy ő az a szocialista politikus, akinek elképzelései a leginkább összhangba hozhatók a szabad demokraták logikájával, így talán Medgyessynél kevesebb surlódással működtetheti a koalíciót. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje a Medgyessy-kormány tevékenységéből azt a tanulságot is levonta, hogy a pártoknak van kormányfőjük, nem fordítva, vagyis "intenzívebb, mélyebb és szélesebb együttműködésre van szükség a kormány, a kormánypártok és a frakciók között".

Bár semmire sem kötelezi, előkotortuk Gyurcsány Ferenc néhány korábbi megnyilatkozását, mire számíthatunk, ha kormányfőként következetes marad régebbi elképzeléseihez, és lesz bátorsága és lehetősége megvalósításukhoz.

Mit tenne, ha bátor lenne

Mióta előlépett Medgyessy Péter tanácsadójának szerepköréből, számtalanszor bírálta az MSZP és a kormány politikáját. Gyurcsány szerint a kormány politikája kezdettől fogva összeegyeztethetetlen elemeket tartalmazott.

"A nemzeti közép politikája egy újbaloldali, blairista megközelítés volt, a különböző hagyományok és politikai értékek [...] kibékítésére vonatkozó kísérlet. Ennek Magyarországon aktuális poitikai üzenete is volt, az árkok betemetése. Az első két száznapos program döntően hagyományos szociáldemokrata ihletésű, a generalista jóléti állam szerepére építő program. Mindeközben a gazdaságpolitika egy nagyon passzív, legfeljebb szabályozó, de semmiképpen nem fejlesztő állam, rigorózusnak szánt fiskális és monetáris politikával. Ez ... semmiképpen nem hagyományos szociáldemokrata vagy újbaloldali blairista. Ezt a három elemet nem sikerült összegyúrni." - mondta például az Indexnek októberben, amikor Medgyessy Péterrel meghirdették a hagyományos jóléti állam végnapjait."

Legvilágosabban talán a jóléti állam reformjáról alkotott elképzeléseit fejtette ki. Ha valóban összhangba akarja hozni a szavakat és a tetteket, mint ígérte a minikampányban, el kellene oszlatni a gondoskodó, osztogató állam illúzióját.

Számtalanszor előadta, hogy a Medgyessy-kormány az Orbán-kormányt követve elhitette "az emberekkel, hogy az egyéni jólét megteremtéséért a felelősséget az állam viseli. A jóléti rendszerváltás helyes eszményéből, amely egyébként egy mély srukturális átalakítást kellett volna, hogy jelentsen, megmaradt az egyszeri szociális kiigazítás, és ennek a folyamatos, egyre magasabb spirálon jelentkező igénye. Ami nyilván nem tarható."

Egykori véleménye szerint "önmagát emészti fel az a jóléti rendszer, amely forrásait a befektetésektől vonja el. Magyarország ezt tette az elmúlt három évben." - írta a leendő miniszterelnök a Merjünk baloldaliak lenni című dolgozatában.

Gyurcsány az MSZP 2006-os választási sikeréhez elengedhetetlennek tartja a jóléti rendszer reformját.

Valamilyen javaslatcsomaggal már csak azért is elő kell állnia, hogy eleget tegyen az MSZP karakteresebb baloldali társadalompolitikát követelő csoportjainak.

Az viszont nem világos, milyen lesz ez a karakteresebb társadalompolitika. A Hiller Istvánnal közösen kidolgozott "új jóléti állam" koncepciójából csak annyi derül ki, hogy a legszegényebbeknek az eddigieknél komolyabb segítséget kellene nyújtani, ugyanakkor el szeretnék érni, hogy a "társadalom jobb sorban élő csoportjainak érdekkijárói ne vegyék el azt, ami nem jár nekik."

Gyurcsány szerint "a feje tetejéről a talpára kell" állítani azt a "torz jóléti világot, amely ma nem a társadalmi igazságtalanságok csökkentését, hanem azok fokozott mértékű újrateremtését segíti elő". Az első számú célpont természetesen az oktatási és az egészségügyi rendszer.

"Ostoba módon azt hitetjük el nagyon sok emberrel, hogy neki a mai rendszer jó. Tévedésben tartunk milliókat. A mai rendszer nekik rossz. A mai rendszer a felső egymilliónak jó. Én azt mondom, hogy meg kell csinálni a jóléti rendszerváltást, de a jóléti rendszerváltás nem a jövedelmek öt-tíz százalékos emelése azon az áron, hogy elvesznek a fejlesztési források, és felemeljük az adókat, hanem azon az áron, hogy átalakítjuk az egészségügy és az oktatás alapvető rendszerét"

Kérdéses persze, hogy milyen messze mer vagy tud a leendő miniszterelnök elmenni. A társadalom igazságosabb lenne például, ha az alanyi jogú kedvezményeket megszüntetnék, de a jelenlegi politikai helyzetben nagyon nagy bátorság kellene ahhoz, hogy ilyen népszerűtlen lépést meg merjenek tenni.

Gyurcsány többször is hiányolta, hogy nem indult meg időben a jóléti rendszer mélyreható reformja. "Nincsen könnyű helyzetben a kormány, mert látható, hogy a lakosság nem nagyon bírja az új konfliktusokat, unja a reformokat. Beígér egy jóléti rendszerváltást, aminek megcsinálja az első felét, és folyamatosan fokozza a várakozásokat. A dinamizáláshoz, a rendszerreformokhoz beszűkülő források mellett és - látható módon - szűkülő politikai támogatás mellett kell nekilátnia." - mondta az Indexnek tavaly ősszel, de ez saját leendő kormányára is évényes.

Gyurcsány–Orbán 0-0

Persze az is elképzelhető, hogy az új miniszterelnök semmilyen mélyreható változást nem tud majd elindítani, a baloldalon mégis sokan abban reménykednek, hogy Medgyessy Péternél sikeresebben el tudja majd adni a választóknak ugyanazt a politikai produkciót.

Bár tőle származik a nemzeti közép gondolata, Gyurcsány nem igazán árokbetemető alkat. Szeret vitatkozni, konfrontálódni, van érzéke a szimbolikus kommunikációhoz, tud hétköznapi nyelven beszélni. A baloldal reményei szerint az MSZP-ben ő lehet az a politikus, aki eséllyel veheti fel a versenyt Orbán Viktorral.