Márk
13 °C
28 °C

Elhalasztották a pártalapítást a reformerek

2001.06.28. 23:34
El nem vetették, csak elhalasztották Lányi Zsolt hívei a Reform Kisgazdapárt megalakítását. A résztvevők többsége elfogadta a reformerek vezéralakjának javaslatát, de arról is döntöttek, hogy 2001-ben, a fenti néven új párt kerül bejegyzésre.
Az eredetileg pártalapító közgyűlésnek összehívott csütörtöki összejövetelen a Lányi Zsolttal szimpatizáló kisgazdák elhalasztották az új párt azonnali létrehozását. A reformkisgazdák vezéralakja szerint a küldöttek egyhangúlag megszavazták, hogy Reform Kisgazdapárt néven 2001-ben új párt kerül bejegyzésre.

"Vérzett a szívem, én is azonnal pártot alapítottam volna, de az ésszerűség volt a fő szempont" - hangsúlyozta Lányi. A függetlenek között ülő honatya szerint ez a lépés népszerűtlen dolog volt, de így el lehet kerülni, hogy a Reform Kisgazdapárt ugyanarra a sorsra jusson, mint a korábban alakult kisgazda politikai szervezetek.

A független honatya elismerte, hogy komoly vita folyt arról: most vagy csak másfél, két hónap múlva alapítsanak pártot. "Csalódást kellett okoznom a vidékieknek és a jelenlévők nagy részének" - mondta. Lányi leszögezte: a többség akarata előtt, az elégedetlen küldöttek is sportszerűen meghajlottak, közülük senki nem alapít pártot.

A pártalapítás mellett elkötelezett politikus úgy látja, egy időben kell megalapítani az új pártot, illetve létrehozni annak parlamenti frakcióját. Erre lát lehetőséget Lányi, ugyanis szava szerint az eddigi megbeszélések során nem volt elutasító sem Áder János házelnök, sem Dávid Ibolya, az MDF elnöke sem. - Mint mondta, anyagi támogatásra is szüksége van az új szerveződésnek.

A Reform Kisgazdapárt megalapítását egy hete határozták el az FKGP-ből korábban kizárt megyei vezetők, illetve párttagok, köztük több országgyűlési képviselő. Akkor döntöttek úgy, hogy összehívják az új párt alakuló közgyűlését és azt követően haladéktalanul kezdeményezik a párt bejegyzését a bíróságon. Hamarosan azonban több ellenvélemény hangzott el a reformerek köreiből.

Többen nem tartották ugyanis időszerű lépésnek a pártalapítást. Ellenérzésének adott hangot az ügyvivők közül Horváth Béla is, míg Boros Imre, a reformerek egyetlen minisztere úgy nyilatkozott, csakis egy akciópárt létrehozásáról lehet szó, a cél továbbra is az FKGP "torgyántalanítása" kell maradjon.