Márk
13 °C
28 °C

A Kossuth tériek szenteste is folytatják

2006.11.25. 21:19
Szombaton délután négyre jelentettek be gyűlést az egykori Felvonulási térre a korábban Kossuth téri csoportok. A békés megmozduláson megerősítették, hogy mindenképp folytatják az ellenállást és megszavazták azt is, hogy a Gyurcsány-kormány mondjon le.

"Gyurcsányt a Dunába, a Demszkyt meg utána" - skandálta egy rendőri kísérettel érkező csoport, ami nem sokkal a kezdésnek meghirdetett négy óra előtt csatlakozott az Ötvenhatosok terén, a Regnum Marianum templomra emlékeztető kereszt előtt egybegyűlt tömeghez. A térre a "Kossuth tériek", azaz a Forradalmi Nemzeti Bizottmány és a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 hívta este kilencig tartó Rendszerváltó Akaratnyilvánító Országos Népgyűlésre a "nemzet érdekében tenni akarókat".

Törvényes ellenállás

Az első szónok Halász József, az egykori Pajzs Szövetség vezetője volt, aki a forradalom felnőtté válásának első napjaként emlegette 2006. november 25-ét. Halász elmondta, hogy az ország száz másik településén tartanak ugyanígy, ugyanekkor gyűléseket, hogy ugyanígy fejezzék ki véleményüket aról, hogy "ennek a rendszernek nincs létjogosultsága". Halász hangsúlyozta, hogy Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszédében önkéntes beismerő vallomást tett a büntető törvénykönyvben taglalt választási bűncselekmény elkövetéséről. A miniszterelnök nevének említésére a körülbelül ezerfős tömeg fütyülésben, vesszenezésben és elkúrtadozásban tört ki.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

"A mai nap erőt fog adni azoknak, akik nem jöttek el, vagy nem mertek eljönni, vagy nem tudták, hogy el kell jönniük" - fogalmazott Halász arra utalva, hogy nem telt meg a kereszt előtti, kordonnal és szalagokkal elkerített terület. Az őszi eseményekről, a rendőri túlkapásokról szólva Halász kifejtette, hogy mindenkit megillet a törvényes ellenállás joga, mert erőszakos hatalomgyakorlás van jelenleg az országban. Az ellenállást mindenképp folytatják, mondta Halász, bejelentve, hogy amíg nem mehetnek vissza a Kossuth térre, addig a Regnum Marianum kereszt előtt gyűlnek össze alkalmanként. "Visszamegyünk, visszamegyünk" - reagált a tömeg a bejelentésre.

A Kossuth tér szelleme

Halász Józsefet dr. prof. Tamás Károly, a Forradalmi Nemzeti Bizottmány elnöke követte a mikrofon előtt. Tamás Károly elmondta, hogy a Kossuth téren dobog az ország szíve, és hogy "lélekben most is ott vagyunk, a Kossuth tér szellemét hoztuk át ide". Örömmel jelentette be, hogy "a nemzeti bizottmány azon tagjai, akiket a hatalom meghurcolt, kiszabadultak a börtönökből és most itt vannak velünk".

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A börtönt megjárt forradalmárok közül ezután Ekrem Kemál György szónokolt. Többek között elmondta, hogy újkori hét vezérre van szüksége a Kossuth térieknek, hogy ha egyet bevisznek a rendőrök, akkor a többiek vihessék tovább az ügyet. "Leszünk újra nyolcvanezren" - bíztatta az egybegyűlteket Ekrem Kemál.

Karácsonyi mise a Kossuth téren

Ekrem Kemál beszédét öt órakor félbeszakította, mivel ekkor két ima hangzott el ifjabb Hegedűs Lóránt református tiszteletes és Zámbó Károly plébános tolmácsolásában. Az egyiket maguk írták a forradalom tiszteletére. A közös imádság után Hegedűs szólt az emberekhez. A lelkész kifejtette, hogy lélekben fegyverkezni kell, hogy eltávolíthassák az "úri maoista söpredéket", aminek tagjai "földi ítélőszék előtt felelnek majd cselekedeteikért". "El kell őket távolítani minden közhatalmi funkcióból, ha magyarként meg akarunk maradni".

Klikk a képre!
Klikk a képre!

Zámbó Károly is szót kért, a plébános bejelentette, hogy Szenteste, azaz december 24-én éjfélkor, karácsonyi éjféli misét mutatnak be a Kossuth téren, amire szeretettel meghívnak mindenkit, vallásától függetlenül, sőt még a nem hívőket is örömmel várják.

Akaratot nyilvánítottak

A gyűlés hat órakor népszavazással folytatódott, a szavazásra feltett négy kérdést Halász József ismertette a tömeggel, egyenként elmagyarázva azok jelentőségét és jelentését. A jelenlévők a kiosztott szavazólapokon nyilváníthattak akaratot arról, hogy a "Gyurcsány Ferenc vezette kormány, amely hatalmát köztörvényes bűncselekmény elkövetésével szerezte, mondjon le", arról, hogy "az 1944-ben megszakadt alkotmányos jogfolytonosság közjogilag helyre álljon a Szent Korona Eszme szellemének megfelelően", arról, hogy a magyar földet ne adják el és hogy a 2006. szeptember 18. óta politikai okból letartóztatottak amnesztiát kapjanak.

A szavazás nem ment igazán zökkenőmentesen, többen azt kérdezték a szónokoktól, hogy kinél vannak a szavazólapok ("Balogh Béla barátomnál, itt balra az oszlopnál" - hangzott a válasz), mások nem tudták, hogy mit is kell válaszolni a körülményesen megfogalmazott kérdésekre, többen is tanácstalanul tekintgettek körbe, hogy kinek is kell odaadni a kitöltött papírt, hogy hol vannak a szavazóurnák. "Hogy van ez kitalálva? Azért nem megyünk semmire, mert ilyen szervezetlenek vagyunk" - mondta egy idős nő, majd négybe hajtva zsebrevágta a lapot és elindult hazafelé.