Piroska
-1 °C
5 °C

Nem lesz vádalku Rejtővel

2003.11.04. 08:04
Nem szállíttatja vissza a már rovarmentesített Aradi utcai rendőrségi fogdába az ügyészség Rejtő E. Tibort, a K&H Bank letartóztatásban lévő volt vezérigazgatóját abból a büntetés-végrehajtási intézetből, ahová október 8-án máig tisztázatlan okból átvitette. Ügyészségi források ennek okait nem közölték, és nem reagált az ügyészség arra sem miszerint egy tervezett vádalku állhat Rejtő puccsszerű elszállításának hátterében.
Ha mégis lenne vádalku - írja keddi számában a Népszabadság -, és Rejtővel szemben az erre egyedül jogosult ügyészség megszüntetné az eljárást, a Rejtő által feltételezhetően okozott kárt - a vele szemben támasztott polgári jogi igényekkel együtt - az államnak kellene megtérítenie. Egy esetleges vádalku, aminek azonban egyébként is minimális a valószínűsége, akár milliárdokba is kerülhetne a költségvetésnek.

Kiirtották a csótányokat

Rejtő E. Tibor az ellene folyó büntetőeljárás végéig, illetve esetleges szabadlábra helyezéséig, abban a büntetés-végrehajtási intézetben marad, ahová még október 8-án átszállíttatta a Fővárosi Főügyészség - tudta meg a Népszabadság. A K&H volt vezérigazgatója, aki ellen a brókerbotránnyal összefüggésben több milliárdos sikkasztás és pénzmosás gyanújával indított eljárást az ORFK, továbbra is "a rendőrség rendelkezésére áll", a nyomozást végző rendőrség bármikor elviheti onnan és kihallgathatja.

Az ügyészségi illetékesek arra a kérdésre nem kívántak válaszolni, hogy miért nem szállítják vissza Rejtőt az Aradi utcai rendőrségi fogdába, ha ott már kiirtották a csótányokat, amelyekre hivatkozva a bankvezér kérte, hogy máshol tartsák fogva.

Október 8-a után kisebb politikai botrány robbant ki, amiért az ügyészség - úgymond - "ellopta" Rejtőt a rendőrségtől. Kormányoldalról az ügyészségi eljárás hátterében Rejtővel kötendő vádalkut gyanítottak, az ellenzék viszont a nyomozó hatóság munkájának indokolatlan és törvénytelen befolyásolásával vádolta a történteket nyilvánosság elé táró szocialista politikusokat.

Jogászok szerint Rejtő "nem alkuképes" - írja a Népszabadság. Bár a törvény értelmében csak a gyilkosokkal nem köthető vádalku, jelenleg azt sem tudni, mekkora a bankvezérnek tulajdonítható kár, s hogy az ügyészség milyen súlyú bűncselekmény leleplezését fogadhatja el tőle az alku keretében.

Cellatársak

Több cellatársat is kapott Rejtő E. Tibor - értesült a Népszava. A bankvezér mellett úgynevezett "fogdaügynök" is helyet kaphatott a Nagy Ignác utcai intézetben, aki az ügyészség beépített embereként figyeli a brókerbotrány kulcsfiguráját. A Népszava információi szerint Rejtőnek jogilag nincs lehetősége vádalku megkötésére, hiszen feltehetően nem tud megnevezni olyan "nagyobb súlyú" bűncselekményt, amely tárgyalási alapot adhatna a számára.