Szilárda
-4 °C
3 °C

Történelmi csúcsokat érintett hétfőn az olaj ára

2000.09.05. 15:20
Tízéves maximumot ért el hétfőn az olaj ára: októberi szállításra a Brent olajért hordónként 32,82 dollárt kértek. A MOL szakértői figyelemmel kísérik az olajár alakulását. A magyar gazdaság egészséges növekedését nem, de az infláció alakulását befolyásolja az energiahordozók árának növekedése - véli a Gazdaságkutató Intézet szakértője.

A hordónkénti 33 dolláros ár elérésével kacérkodott hétfőn az olajpiac. Az októberi jegyzésű Brent olaj elérte a 32,82 dolláros árat, 10 éve nem tapasztalt rekordokat döntött. A tőzsde zárásáig öt centtel csökkent az ár. A londoni árutőzsde olajrészlegén hétfőn kevés tranzakció köttetett, nem csak a rekordárak, de a New York-i tőzsde zárva tartása miatt is.

A MOL szeptember elsején módosította utoljára az üzemanyag árakat. Múlt héten pénteken 6,25 forintos áremeléssel 216,75 forint lett egy liter gázolaj. A MOL Rt.-nél szakértőkből álló csoport folyamatosan figyeli az olaj világpiaci árának alakulását, és annak függvényében dönt az Rt. árképzési politikájáról.

A világot két olajkrízis rázta meg: 1971-ben és 1979-ben, 1980-ban a hordónkénti olaj ára a 34 dolláros maximumot is elérte. A mostani, szinte 33 dolláros ár az 1980-as dollárárfolyamon körül-belül 15-16 dollárnak felel meg, így gazdasági válságot nem eredményez majd - nyilatkozta az Indexnek a Gazdaságkutató Intézet ügyvezető igazgatója, Hegedűs Miklós.

A szakértő úgy véli, hogy az olajárak növekedése lassítja az inflációs ráta csökkenő tendenciáját. A szakember szerint, ha az olajár 10 százalékkal emelkedik, az 0,2-0,3 százalékkal növeli a hazai inflációt. Hegedűs Miklós álomnak tartja a kormányzat által ígért 5-6 százalékos évi inflációs rátát. A GKI ügyvezető igazgatója úgy gondolja, a 10 százalékot nem fogja elérni, 9 százalék körül stabilizálódik a 2000-es infláció értéke. 2001-ben viszont - ha a magyar gazdaság a jelenlegi tendenciák szerint fejlődik - 7 százalékosra csökkenhet az infláció.

Magyarországon a feldolgozott kőolaj kétharmadát importálják, az olajárak növekedése a magyar felhasználó és a magyar gazdaság költségeit is növeli. Míg az ipari termelés 20 százalékkal nőtt, a teljes energiafelhasználás 1,5 százalékkal lett nagyobb. Ez azt jelenti, hogy az ipar kevésbé energiaigényes ágazatai fejlődnek. A magyar gazdaság költségei az olajár emelkedése következtében nem nőnek olyan ütemben, hogy az a gazdasági növekedést negatív irányba elmozdítaná - véli a szakértő.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!