Rafael
19 °C
33 °C

Lomnici rendőröket kért Salgótól

2003.12.09. 16:58
Rendőrök védhetik a bíróságokat a jövőben - hangzott el Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és Salgó László országos rendőrfőkapitány találkozóján. A bíróságok vezetője beszámolt arról, hogy az elmúlt két hétben 13 rendkívüli eseményről kapott tájékoztatást.
A Legfelsőbb Bíróság elnöke kedden azt kérte az országos rendőrfőkapitánytól, hogy a kiemelt bűnügyeket tárgyaló 23 bíróságon a munkanapokon munkaidőben legyen intézkedésre jogosult egyenruhás rendőr. A Lomnici Zoltán főbíró által kezdeményezett találkozót követően tartott sajtótájékoztatón a Legfelsőbb Bíróság elnöke elmondta: a bíróságok anyagilag is részt vállalnának az intézkedés megvalósításában, amelynek kezdő időpontjaként a főbíró 2005. január 1-jét jelölte meg.

Lomnici Zoltán azzal indokolta kérését, hogy az utóbbi időben megszaporodtak a bírák és bírósági épületek elleni támadások, és a rendészeti szolgálatok jelenleg ott dolgozó alkalmazottai nem tudják minden esetben megoldani a problémákat, hiszen nincs intézkedési jogkörük és fegyverük. "A bírák és bírósági dolgozók zavartalan munkavégzésének feltétele a biztonság garantálása: az elmúlt két hétben 13 rendkívüli eseményről kaptam hivatalos, írásos tájékoztatást" - mondta a főbíró, aki emlékeztetett rá: máskor egy egész évben történik ennyi.

Arra a felvetésre, hogy még most is előfordul, a folyosón várakozó tanúkat a vádlott vagy hozzátartozói megfélemlítik, Lomnici Zoltán elismerte: a biztonsági követelményeknek a magyar bíróságok többsége nem felel meg.

Salgó László országos rendőrfőkapitány közölte: egyetértett a javaslattal, de a végrehajtáshoz szükséges a törvényi felhatalmazás, valamint a személyi és pénzügyi feltételek biztosítása. Az országos rendőr-főkapitány elmondta azt is, hogy megegyeztek: munkatársaik áttekintik a megvalósítás lehetőségeit. Salgó László egy kérdésre azt mondta, 2005. január 1-jét megelőzően, "átmeneti intézkedésként" megoldásnak érzi a szabadidős rendőrök alkalmazását is a bíróságok védelmére.