Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Visszadobta a bíróság az Orbán elleni BRFK-feljelentést

2007.02.05. 18:14
Jelenlegi formájában elbírálásra alkalmatlan a rendőrség feljelentése, mert abban nincs pontosan megjelölve a feljelentettek köre és a tényállás - közölte a Fővárosi Bíróság (FB) hétfőn, miután a rendőrség feljelentette azokat a képviselőket, akik részt vettek a fővárosi Kossuth téri kordon elbontásában. A feljelentettek között van Orbán Viktor, Szájer József, Deutsch-Für Tamás és Kövér László is.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság hétfőn feljelentette azokat a képviselőket, akik részt vettek a fővárosi Kossuth téri kordon elbontásában. A szabálysértési feljelentést nem sokkal 13 óra előtt vitték el a Pesti Központi Kerületi Bíróságra. Polgári engedetlenségi akció keretében a Fidesz országgyűlési és európai parlamenti képviselői pénteken elbontották a Kossuth Lajos teret elkerítő kordont.

A bíróság szerint alkalmatlan az elbírálásra a feljelentés

A BRFK már korábban ígérte, hogy feljelenti azokat, akik elbontották pénteken a Kossuth téri kordont. Emlékezetes, hogy Orbán Viktor és a Fidesz más politikusai péntek délelőtt szerelték és hordták szét a kordon elemeit, amely lezárta a Parlament előtti terület legnagyobb részét, a rendőrség azonban még aznap visszaépítette az akadályokat.

A Fővárosi Bíróság hétfőn este közleményben tudatta, hogy a bíróság megkeresi a BRFK-t a feljelentés kiegészítése miatt, mivel az jelen formájában elbírálásra alkalmatlan. Ennek megtörténte után a bíróság felhívja a BRFK-t, hogy a Legfőbb Ügyészen keresztül kezdeményezze az országgyűlési képviselők mentelmi jogának felfüggesztését, amennyiben a képviselők arról hivatalosan nem mondtak le.

Orbán, Deutsch-Für és Kövér is a feljelentettek között

Mindezek után kerülhet az FB abba a helyzetbe, hogy a szabálysértési eljárás lefolytathatóságáról állást foglaljon - olvasható a közleményben. A bíróság közlése szerint a rendőrség garázdaság és rendzavarás szabálysértésének elkövetése miatt Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, volt miniszterelnök, Deutsch-Für Tamás, a pártelnök kabinetfőnöke, Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője, Répássy Róbert, a párt frakcióigazgatója, Kövér László választmányi elnök valamint a kordonbontásban aktívan résztvevő képviselőtársaikkal szemben tett feljelentést.

A bíróság közleményében tudatja azt is, hogy a feljelentést ismeretlen tettes ellen kellett lajstromozni, mert a feljelentés a megjelölt személyek adatait nem tartalmazza, illetve a többi résztvevő személye nem beazonosítható. A feljelentés pontos tényállást sem tartalmaz, mindezek miatt elbírálásra alkalmatlan - hangsúlyozza a kommüniké.