Gusztáv
-4 °C
1 °C

Rendkívüli ülés, napirend nélkül

2004.01.23. 17:01
Az országgyűlés házbizottsága pénteki ülésén Szili Katalin arra tett javaslatot, hogy hétfőn a Fidesz által megadott napirendi témában tartson rendkívüli ülést a parlament. A legnagyobb ellenzéki párt azonban mégsem lehet elégedett, mert az MSZP már az ülésen jelezte, nem áll szándékukban megszavazni a költségvetésre vonatkozó napirendi pontot, így a hétfői ülés várhatóan igencsak rövid lesz. Rogán Antal ezt követően azt javasolta, hogy a hétfői ülésnapon tartsák meg Draskovics Tibor meghallgatását, hogy letehesse a miniszteri esküt.
Noha csütörtökön a szocialisták még az ellenezték, hogy a parlament rendkívüli ülésnapot tartson, Szili Katalin január 26-ra, hétfőre, a Fidesz elegendő számú képviselőjének kezdeményezésére összehívta az országgyűlést. A rendkívüli ülést a legnagyobb ellenzéki párt azért kezdeményezte, mert a költségvetés "valódi számairól és a várható megszorító intézkedésekről szóló országgyűlési határozati javaslat érdekében" kívánt volna vitát folytatni. Szili Katalin a házbizottság pénteki ülése után elmondta, hogy a rendkívüli ülés összehívása ügyében az alkotmány és a házszabály egyértelmű előírást tartalmaz. "Még azzal, az előző ciklusban született állásfoglalással sem kívánunk élni, amely szerint csak akkor indokolt a rendkívüli ülés összehívása, ha ennek a késedelme a közérdek sérelmével járna" - mondta.

A kormány készséges

Szekeres Imre, a MeH politikai államtitkára a kormány nevében támogatásáról biztosította a kezdeményezést, és megígérte: a kormány tagjai lehetőség szerint megjelennek az ülésen, és készek tájékoztatást adni a magyar gazdaság helyzetéről, valamint azokról az intézkedésekről, amelyekkel az idei költségvetést végre kívánják hajtani. Hogy Medgyessy Péter részt vesz-e a hétfői ülésnapon, Szekeres nem tudott válaszolni. Draskovics Tibor a hétfői ülésnapon nem esküszik fel miniszternek, mert egyelőre nem tudott a különféle parlamenti bizottságok előtt eleget tenni kötelezettségének, mondta az államtitkár. Kérdésünkre, hogy a kormánynak nem az lenne-e az érdeke, hogy Draskovics mihamarabb munkába álljon, Szekeres nem kívánt válaszolni.

Az ellenzék csak játszadozik

Göndör István az MSZP-frakció nevében szintén nem adott választ arra, hogy miért nem akarja a szocialista párt mihamarabb székében látni az új pénzügyminisztert, neki erről megvan ugyan a maga véleménye, mondta, de szerinte ez a kérdés Medgyessy Pétert illeti. Egyúttal bejelentette, hogy a "Fidesz által kezdeményezett színjátékban" a szocialisták nem kívánnak részt venni, ezért nem szavazzák meg a hétfői napirendet, ám az ülés összehívásával a koalíciós frakciók bizonyítékát adják a normális és demokratikus, alkotmányos működéshez való visszatérésnek - mondta. A szocialisták kezdeményezik, hogy a tavaszi ülésszak folyamán minél hamarabb tartsanak vitanapot Felelőséggel a gazdaságról címmel.

Tisztázni, milyen helyzetben van a gazdaság

Rogán Antal fideszes politikus megállapította, hogy hétfőn a napirendi pontok elhangzása után, mivel az MSZP nem szavazza meg kezdeményezésüket, várhatóan egy órán át sem fog tartani az ülésnap. Szerintük decemberben a kormány félrevezette a parlamentet, amikor a költségvetés sarokszámait beterjesztette, ezért lenne szükség tisztázni, milyen helyzetben van a gazdaság.

Az SZDSZ szintén nem szavazza meg a hétfői napirendet, mondta Pető Iván. Az MDF nevében Herényi Károly arra hívta fel a figyelmet, hogy szerinte a parlament szerepe tovább sérült, "hiszen azzal, hogy a kormánypártok nem fogják elfogadni a napirendet, legfeljebb arra nyílik lehetőség, hogy miden párt öt percben, napirend előtt elmondja vonatkozó véleményét".

Rogán: Draskovics letehetné az esküt

A Fidesz-frakció szerint Draskovics Tibor kijelölt pénzügyminiszter január 26-án, a parlament rendkívüli ülésén letehetné az esküt. Rogán Antal frakcióvezető-helyettes szerint a párt parlamenti frakciója semmilyen eljárásjogi akadályt nem fog támasztani, így ha a kormány akarja, 26-án sor kerülhet Draskovics Tibor miniszterjelölti meghallgatására.

Rogán Antal szerint a Fidesz "páratlan lehetőséget teremt" a kormány számára, hogy megszüntesse azt az állapotot, hogy van is, nincs is pénzügyminisztere az országnak. Hozzáfűzte: "László Csabát ma már senki nem tekinti pénzügyminiszternek, Draskovics Tibor azonban még nem lépett hivatalba, és ügyesen hárítja az ő elképzeléseit érintő kérdéseket".

A politikus közölte: a költségvetési bizottság fideszes elnöke már kezdeményezte a testület összehívását hétfő reggelre, és Draskovics Tibor meghallgatását, államtitkárként.