Árpád
-2 °C
3 °C

Kiszűrhetetlen a rendőrök öngyilkossági hajlama

2000.10.17. 11:26
A rendőrök alkalmassági vizsgálatával nem lehet száz százalékos biztonsággal megállapítani, hogy majdan egy családi konfliktus vagy munkahelyi problémának az lesz a vége, hogy meghúzza a pisztolyán a ravaszt. A világos követelményrendszert adó pszichológiai vizsgálatokon az öngyilkossági hajlamra az érzelmi terhelhetőség alacsony szintjéből, és a befelé forduló agresszivitásból, illetve szorongásból lehet következtetni.

A rendőrök pszichológiai alkalmassági vizsgáján nem lehet kimutatni egyértelműen az öngyilkosságra való hajlamot, hanem csak azt, hogy érzelmileg mennyire terhelhető. Ennek az alacsony szintje kizáró ok a rendőri munkában, mert nem lehet előre megjósolni, hogy ez konfliktushelyzetben egy agresszív dühkitörésbe, vagy öngyilkos szándékba megy át.

Komplex személyiség-vizsgálat

Dr. Bilkei Pál: A rendőrnek jelentkezők közel 13 százaléka személyiség probléma miatt alkalmatlannak bizonyul a pszichológiai vizsgálatokon
A Rendőrtiszti Főiskolára jelentkezők tanulmányaik megkezdése előtt pszichológiai vizsgálatokon mennek át. Dr. Tóth Ágnes, a főiskola Pszichológiai Tanszékének vezetője lapunkat elmondta, bármilyen magas intelligenciával is rendelkezik valaki, a vizsgálatotokat nem tudja kijátszani.

Először tesztek segítségével felmérik a mentális képességeket, például a rugalmas, kreatív gondolkodást, majd egy célirányos kikérdezés következik, ahol minden jelentkezővel személyesen elbeszélgetnek. Nagyon fontos a pályaválasztási motiváció, ezért itt megkérdezik azt is, miért akar rendőr lenni. A beszélgetés során képet kapnak arról, milyen benyomást kelt személyiségbe.

Végül egy mélyebb vizsgálati kör következik, ahol többek közt megnézik, mennyire befolyásolható, mekkora a felelősségtudata, mennyire előítélet mentes. Ekkor vizsgálják a befelé forduló agressziót is, mely az öngyilkossági hajlam egyik kiváltója. Ennek a leghalványabb jele is kizáró ok a rendőri munkában, mert egy szorongóból lehet akár gyilkos, és öngyilkos is. Ha egy ilyet a pszichológus nem vesz észre, az olyan, mintha a sebész benne hagyja a kést a beteg hasában - fogalmazott a tanszék vezetője.

Öngyilkos rendőrök száma
öngyilkos fegyverrel
1996 11 -
1997 9 -
1998 11 -
1999 6 5
2000.10.01. 9 7

Forrás: ORFK

Az alkalmatlanok száma nem változik

A rendőrnek jelentkezők húsz százaléka alkalmatlannak bizonyul a pszichológiai vizsgálatokon. Ennek kétharmada személyiség probléma, a maradék képességbeli okok miatt - mondta el az Indexnek Dr. Bilkei Pál, a BM Kórház Pszichológiai Osztályának vezetője. Ők végzik mindazon rendőrök alkalmassági vizsgálatát, akik nem a rendőr szakközép, vagy főiskolán keresztül jelentkeznek.

A vizsgálat során megnéznek egy embert, hogy azon a napon milyen az érzelmi terhelhetősége. Ez egy viszonyítás: ha a mai napon ilyen, akkor a többi napon is ilyen lesz. Ezért ha valaki nem felel meg, még egyszer meg kell vizsgálni, és csak akkor lehet az alkalmatlanságát kimondani.

Nincs társadalmi támogatás a rendőrök mögött

A rendőrök sokkal nagyobb stressznek vannak kitéve. Egy tűzoltó is találkozik naponta tragédiákkal, de maga mögött érzi a társadalom támogatását. A rendőröknél ez nincs. Őket legtöbbször nem azért hívják, hogy segítsen a sérülteken, hanem hogy kivizsgálják, hogyan is történt az eset. Ezért is kell a világos követelményrendszert adó vizsgálatokon szigorú szűrést végezni.

Azt azonban nem lehet száz százalék biztonsággal megállapítani, hogy valaki egy családi konfliktus, vagy munkahelyi probléma miatt egyszer meghúzza a pisztolyán a ravaszt. Az öngyilkosság egy kóros folyamat, ahol a legerősebb ösztön, az életösztön sérül meg.

Öngyilkosságok száma Magyarországon
öngyilkos fegyverrel,
robbanószerrel
1980 4809 67
1990 4133 56
1997 3214 100
1998 3247 101
1999 3328 96

Forrás: KSH

CPI személyiségteszt grafikonja
A görbe alacsony értékei jól mutatják a vizsgált magánéleti problémáit

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?