Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Béremelésért sztrájkolhatnak a rendőrök

2003.01.02. 07:46
Két év alatt a másfélszeresére kellene emelni a rendőrök fizetését, ahhoz, hogy az uniós csatlakozásáig a rendőrségi bérek elérjék az EU-ban kifizetett átlagbérek 60 százalékát. Béres László, a Független Rendőrszakszervezet elnöke ezzel kapcsolatban a Népszabadságnak azt mondta: jogosnak tartott bérkövetelésüknek a tárgyalóasztalnál kívánnak érvényt szerezni. A szakszervezet azonban nem egységes a kérdésben: egyesek szerint az érdekérvényesítéshez keményebb eszközökhöz kellene nyúlni.
A Független Rendőrszakszervezet (FRSZ) közelmúltban megválasztott elnöke nem ért egyet azokkal, akik utcai demonstrációk kilátásba helyezésével gyakorolnának nyomást a kormányra annak érdekében, hogy a rendőrségi dolgozók bére elérje az uniós átlagbérek 60 százalékát - írja csütörtöki számában a Népszabadság.

Béres László alezredes vázolta, hogy az FRSZ a lehetőség szerint a tárgyalóasztalnál akarja kiharcolni a rendőrök és a rendőrségen dolgozó köztisztviselők, közalkalmazottak béremelését. Elismerte ugyanakkor: léteznek a szakszervezetben olyan erők, amelyek szerint a jelenleginél radikálisabban kellene a rendőrök érdekeit képviselni.

A végeken dolgozók bére alacsony

Az alezredes szerint a rendőröknek "középpolgári fizetést" kellene kapniuk, de a jelenlegi 120 ezer forintos nettó rendőrségi átlagjövedelmek ettől elmaradnak, bár igaz, hogy a tisztikar jövedelme már megközelítette, egyes beosztásokban pedig el is érte az európai szintet. A végeken dolgozó járőröké és nyomozóké azonban még jelentősen elmarad a kívánatostól.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a szakszervezet januárban dolgozza ki rövid és hosszú távra szóló tárgyalási stratégiáját, és akkor fogalmazza meg a pontos bérköveteléseit. Az elnök szerint az idén várhatóan az inflációt hat százalékkal meghaladó bérnövelést kérnek majd a rendőröknek a kormánytól.

A rendőrségen dolgozó közalkalmazottaknak, akik nélkül "meghalna a rendőrség", és akik bizonyos munkakörökben fele- vagy harmadannyi bérért ugyanazt a munkát végzik, mint a hivatásosok, még ennél is nagyobb arányú béremelést tartanának indokoltnak.