Mégsem zsebből fizetik a rendőrök az egyenruhát

2003.03.13. 16:26
Már a legközelebbi miniszteri értekezlet témája lesz a Belügyminisztériumban, hogyan fizessék ki a rendőröknek az eddig visszatartott, ám a napokban a bíróság által jogerősen megítélt ruhapénzt. A döntés értelmében a 22 ezer egyenruhás rendőrnek közel egymilliárd forinttal tartozik munkáltatójuk, amely az új téli egyenruhákat akarta finanszírozni a rendőrök pénzéből.
A rendőrök csak "rendőrré válásukkor" kapnak alapellátmányként ingyenesen egyenruhát - mondta az Indexnek Dézsi Mihály, a BM politikai államtitkárának titkárságvezetője. A későbbiekben az elhasznált uniformist már saját pénzből toldozgatják-foltozgatják rendőreink (elvileg erre kapják a ruhapénzt), a BM szerint azonban az új egyenruhákat is nekik kellene fizetniük.

Az új egyenruha míg késik, járjatok a régibe'

A ruhacsere akcióba azonban hiba csúszott, s míg az új nyári rendőrruhákra visszatartották a kapitányságok a pénzt, nem gondoltak bele, hogy rendőreinknek télen még a régi ruhát kellene használniuk, amelynek javitgatására már nem maradt pénzük. Az úgynevezett utánpótlási ruhapénzt egyébként sem arra találták ki, hogy a százezer forintot is meghaladó új ruhákat finanszírozzák belőle - mondta Dávid Tibor, a Független Rendőrszakszervezet főtitkár-helyettese.

Legutóbb a rendszerváltás környékén váltottak uniformist az egyenruhás rendőrök, amely azóta divatjamúlttá vált. Az elmúlt évben azonban - a korral haladva - az egész rendőrségen egyenruha csere program indult. Az új uniformis téli változata például fekete bőrdzseki, garbó, farmer, alapfelszerelés lesz az egyenruhás rendőröknél továbbá a "bézbólsapka". Az összes rendőrnek ugyan még nem cserélték le ruházatát, ám a nekik jogszerűen járó 82500 forint ruhapénzből 50500 forintot a munkáltató egy tavalyi BM rendeletre hivatkozva visszatartott, s nem csak tavaly, nem fizették ki a teljes összeget már 2001-ben sem.

A rendőröknek visszajár a ruhapénz

Ezt követően az ország több rendőre bírósághoz fordult. Legutóbb egy zalakarosi rendőr törzszászlós nyert másodfokon munkáltatója ellen. A Független Rendőrszakszervezet szerint két rendőr nyert már munkáltatója ellen ez ügyben. A bíróság szerint Zala Megyei Rendőr-főkapitányságnak ki kell fizetnie a rendőr visszatartott ruhapénzét. A tömeges pert elkerülendő a rendőrszakszervezet tárgyalást kezdeményez a minisztériummal.

A Belügyminisztérium csak a jogerős döntés kézhez vételét követően alakít ki hivatalos álláspontot, ám a jövő heti miniszteri értekezleten téma lesz a kérdés. A mintegy másfél milliárd forint kifizetéséről a miniszter az ORFK vezetőivel egyeztetve dönt.  • Tippek
  • Bankszámla