Jusztina
3 °C
16 °C

Jogszerű volt a fegyverhasználat az Erzsébet-hídon

2002.07.08. 19:43
A rendőrség gyors vizsgálattal kiderítette: jogszerű volt az Erzsébet hídon intézkedő rendőr fegyverrántása. A jelentés szerint ugyanis a pisztoly sem kibiztosítva, sem csőre töltve nem volt, elővételét pedig a szükségszerűség diktálta. Még a vizsgálat befejezése előtt, a délutáni órákban lényegében hasonlóképpen látta a helyzetet Kökényesi Antal, Budapest rendőrfőkapitánya is a parlament emberjogi bizottsága előtt.
A rendőrségi vizsgálat szerint jogszerűen használta fegyverét az a rendőr, aki pisztolyt fogott az Erzsébet-hídi tüntetőkre. A HavariaPress úgy tudja, hogy a rekordgyorsassággal elkészült vizsgálati eredmény szerint a földre nézett a rendőr fegyvere. A televíziós felvételeken korábban az volt látható, hogy az intézkedő közvetlenül a tüntetőkre fogja pisztolyát.

Nem szerencsés, de szükségszerű

A fegyver a vizsgálat eredménye szerint nem volt sem kibiztosítva, sem csőre töltve. A rendőri vezetők a hídon eljáró rendőr cselekedetét nem tartják ugyan szerencsés megoldásnak, de tettét szükségszerűnek és eredményesnek ítélték. A rendőr csütörtökön délelőtt, az Erzsébet-hídon fegyverével próbálta meg távol tartani a többieket, miközben társai megbilincselték az egyik tüntetőt. A rendőrség korábban többször is cáfolta a fegyverhasználat tényét, de miután az több újságban és a tévében is látható volt, vizsgálatot indítottak az ügyben.

Beláthatatlan következmények

Kökényesi Antal vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya, az Országgyűlés emberjogi bizottságának hétfői rendkívüli ülésén egyébként úgy vélekedett, hogy beláthatatlan következményei lehettek volna a múlt hét csütörtöki Erzsébet hídi és Kossuth téri demonstrációknak, ha a rendőrök úgy kezdik meg az összegyűlt tömeg oszlatását, hogy nem várják meg, míg kellő létszámú rendőr érkezik a helyszínre. Kökényesi Antal elmondta, meg kellett várniuk, míg kellő létszámú rendőri erő érkezik a helyszínre, hogy a tömegoszlatást biztonsággal meg tudják kezdeni. A rendőri vezetők elismerték, hogy felkészületlenül érte a rendőrséget a helyzet, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy határozottan léptek fel. Kökényei Antal kiemelte, hogy a rendőrség nagyon sokat tanult az eset kezeléséből.

Konfliktuskezelés

A BRFK vezetője délután, a vizsgálat lezárulta előtt úgy vélekedett, hogy szerencsétlen volt az a szituáció, amelybe a fiatal rendőr került, és nem valószínű, hogy a legjobb megoldást választotta. Kökényesi azonban eredményes minősítette a fellépést, megjegyezve: nem fegyverhasználatról volt szó, hanem arról, hogy konfliktushelyzetben saját védelme miatt vette elő fegyverét a rendőr.