Natália
1 °C
7 °C

Jogszerű volt a fegyverhasználat az Erzsébet-hídon

2002.07.08. 19:43
A rendőrség gyors vizsgálattal kiderítette: jogszerű volt az Erzsébet hídon intézkedő rendőr fegyverrántása. A jelentés szerint ugyanis a pisztoly sem kibiztosítva, sem csőre töltve nem volt, elővételét pedig a szükségszerűség diktálta. Még a vizsgálat befejezése előtt, a délutáni órákban lényegében hasonlóképpen látta a helyzetet Kökényesi Antal, Budapest rendőrfőkapitánya is a parlament emberjogi bizottsága előtt.
A rendőrségi vizsgálat szerint jogszerűen használta fegyverét az a rendőr, aki pisztolyt fogott az Erzsébet-hídi tüntetőkre. A HavariaPress úgy tudja, hogy a rekordgyorsassággal elkészült vizsgálati eredmény szerint a földre nézett a rendőr fegyvere. A televíziós felvételeken korábban az volt látható, hogy az intézkedő közvetlenül a tüntetőkre fogja pisztolyát.

Nem szerencsés, de szükségszerű

A fegyver a vizsgálat eredménye szerint nem volt sem kibiztosítva, sem csőre töltve. A rendőri vezetők a hídon eljáró rendőr cselekedetét nem tartják ugyan szerencsés megoldásnak, de tettét szükségszerűnek és eredményesnek ítélték. A rendőr csütörtökön délelőtt, az Erzsébet-hídon fegyverével próbálta meg távol tartani a többieket, miközben társai megbilincselték az egyik tüntetőt. A rendőrség korábban többször is cáfolta a fegyverhasználat tényét, de miután az több újságban és a tévében is látható volt, vizsgálatot indítottak az ügyben.

Beláthatatlan következmények

Kökényesi Antal vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya, az Országgyűlés emberjogi bizottságának hétfői rendkívüli ülésén egyébként úgy vélekedett, hogy beláthatatlan következményei lehettek volna a múlt hét csütörtöki Erzsébet hídi és Kossuth téri demonstrációknak, ha a rendőrök úgy kezdik meg az összegyűlt tömeg oszlatását, hogy nem várják meg, míg kellő létszámú rendőr érkezik a helyszínre. Kökényesi Antal elmondta, meg kellett várniuk, míg kellő létszámú rendőri erő érkezik a helyszínre, hogy a tömegoszlatást biztonsággal meg tudják kezdeni. A rendőri vezetők elismerték, hogy felkészületlenül érte a rendőrséget a helyzet, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy határozottan léptek fel. Kökényei Antal kiemelte, hogy a rendőrség nagyon sokat tanult az eset kezeléséből.

Konfliktuskezelés

A BRFK vezetője délután, a vizsgálat lezárulta előtt úgy vélekedett, hogy szerencsétlen volt az a szituáció, amelybe a fiatal rendőr került, és nem valószínű, hogy a legjobb megoldást választotta. Kökényesi azonban eredményes minősítette a fellépést, megjegyezve: nem fegyverhasználatról volt szó, hanem arról, hogy konfliktushelyzetben saját védelme miatt vette elő fegyverét a rendőr.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?