Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Csoportosan szerelnek le a rendőrök

2006.11.09. 18:48
Közel ezerháromszáz rendőr várja a hogy kérelme alapján leszereljék a rendőrségtől - értesült a Havaria Press. A szolgálati nyugdíjrendszer várható átalakítása miatt a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége tömeges pályaelhagyástól tart.

Eddig 161 rendőrnek sikerült közös megegyezéssel leszerelnie, 131-en várnak hasonló elbírálásra, míg egészségügyi okból 292 főt szereltek le - közölte a Havaria Press.

Az Országos Rendőrfőkapitányság tájékoztatása szerint országosan további 600 főtiszt, tiszt és tiszthelyettes vár arra, hogy orvosi felülviszsgálati bizottság állapítsa meg a rendőri szolgálatra alkalmatlanságát. A hírügynökség értesülése szerint többek a kedvezményes nyugdíjba vonulási jogosultságukat féltik nem rég meghozott döntésükkel.

Nem lesz jövőkép

A szolgálati nyugdíjrendszer átalakítása miatt tömeges pályaelhagyástól tart a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ) - mondta Kónya Péter, a szervezet elnöke csütörtökön.

Elképzelhető - tette hozzá, hogy lavinaszerűen fogják elhagyni a testületeket, a teljes rendvédelmi szférát azok, akik már rendelkeznek a szolgálati nyugdíjra jogosító idővel és azok a fiatalok is, akik számára így céltalanná válik a hivatásos szolgálat.

Jeleztük a kormánynak: ha nem áll el ettől a szándékától, tömeges elvándorlás várható a rendvédelmi szerveknél, ami "működésképtelenné teheti ezeket a szerveket" - mondta.

Változások 2008-tól

Az előzetes tervek szerint 2007. január 1-jével akarta a kormány bevezetni a változásokat, de a legutolsó kormányzati anyagban már az szerepel, hogy a részletes szakmai koncepciót jövő nyár elejéig kell a kormány elé terjeszteni, azaz a változás legkorábban 2008. január 1-jén léphet hatályba.

Kónya Péter hangsúlyozta: bár még nincs meg pontosan, hogy a kormány hogyan akarja átalakítani a szolgálati nyugdíjrendszert, de bizonyos szakértői anyagok azt mutatják, a kormányzati elképzelések rendkívül radikálisak.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium közleménye szerint a jövőben bevezetendő új rendelkezések semmilyen formában nem érinthetik azoknak a kedvezményes nyugdíjra vonatkozó jogait, akik a törvénymódosítás elfogadásakor már legalább húsz év szolgálati idővel rendelkeznek.