Valér
-2 °C
0 °C

A statisztikák szerint javul a BRFK teljesítménye

2008.04.20. 14:10
Az utóbbi tíz év legsikeresebb évét zárta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) 2007-ben, az élet és vagyon elleni bűncselekmények száma csökkent, a felderítési mutató az eddigi legjobb eredményt mutatja, állította Tóth Gábor dandártábornok a fővárosi városligetben rendezett budapesti rendőrnapon.

Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány szerint a tavaly az ismertté vált bűncselekmények száma 100 ezer alá csökkent, így az élet és testi épség elleni bűncselekmények, a rablások, fegyveres támadások, vagyon elleni bűncselekmények száma is kevesebb volt. A rablások 50 százalékát sikerült felderíteni, az élet ellenes bűncselekmények 92 százalékánál megtalálták az elkövetőket, a vagyon elleni bűncselekmények esetében viszont csak a gyanúsítottak egyharmada akadt horogra.

Külön részt szentelt a főkapitány a mind jobban szaporodó demonstrációknak, például csak tavaly 1300 rendezvényt biztosított a rendőrség a fővárosban. Tóth szerint oly módon tudták garantálni a gyülekezési jog gyakorlását, hogy az "minden esetben szakszerű, és törvényes volt. Arra a kérdésre, hogy a Hollán Ernő utcában és azt követően tartott demonstrációkkal kapcsolatban az állampolgári jogok biztosa vizsgálatot indított, a főkapitány úgy válaszolt: az ombudsman feladata és joga vizsgálatokat indítani, nem zárja ki azonban a hiba lehetőségét, mert "nem íróasztal mögött, hanem a helyszínen kell fontos döntéseket hozni".

Tóth egyébként úgy véli, hogy a gyülekezési törvény módosításra szorul, de a rendőrség ebben a feladatban az utolsó helyen áll, ugyanis csak a jogszabályok alapján hajthatja végre a feladatait. Amelyek ellátásához a dandártábornok szerint még további 1.000-1500 rendőrre lenne szükség.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!