Teljes arzenálját bevetette a rendőrség

2006.10.23. 19:47
Könnygáz, paprikaspray, gumilövedék, lovasroham és festékkel töltött vízágyú. Csak a kutyás rendőröket nem vetették még be a tömeg ellen október 23-án, Budapesten.

Október 23-án a rendőrség teljes tömegoszlató arzenálját bevetette, az eddigi tudósítások szerint csak a kutyás alakulatokat nem vezényelték még ki egyelőre az utcákra.

A rendőrség már kora délután könnygázt használt a Kossuth térre igyekvő tüntetők ellen. A könnygáz összetételéről nincsenek pontos információk, de valószínű, hogy a viszonylag veszélytelenebb, az MTV-ostrom alatt használt CS, vagyis orto-klorobenzilidén-malononitril helyett ezúttal a szeptember 20-án először bevetetett a CN fantázianevű klóracetofenont alkalmazták, amely erősen toxikus vegyület, és a száj és az orr nyálkahártyáját, és az egyensúly és a tájékozódási képesség elvesztését is okozhatja.

A rendőrség tudósítóink szerint nem csak könnygázt, de a rendvédelmi szerveknél október elején rendszeresített paprikasprayt is bevetett. A szer alapanyaga a csilipaprikából kivont, nagy koncentrációjú kapszaicin, s tulajdonképpen a paprika csípős érzetét keltő anyagot használja fel hatóanyagként. A paprikaspray Nyugat-Európában már jól bevált, elterjedt tömegoszlató szer, aminek a hatását nem semlegesíti - eltérően a vegyi úton ható CS és a CN-gázoktól - az alkohol és a kábítószer.


Klikk a képre!

Újdonság még a terepjáróra szerelt nagy teljesítményű, sorozatlövő könnygázágyú, amit a rendőrség a szeptemberi zavargások alatt nem vetett be. A Deák térnél lovasroham is volt, a lovasrendőrök azonban szeptember 21-én hajnalban már a Blaha Lujza térnél is részt vettek a tömegoszlatásban.

Négy óra előtt a Deák téren a rendőrség vízágyúkat is bevetett, amelyekbe ezúttal festékkel vegyített vizet töltöttek. A kék és zöld színű folyadék egyrészt síkossá teszi az utat, így megnehezíti a tüntetők életét, másrészt lemoshatatlanul megfesti azt, akit eltalált, így megkönnyíti a későbbiekben a rendőrökre támadók azonosítását. Festékpatront eddig nem vetetett be Magyarországon a tüntetőkkel szemben a rendőrség, de szeptember 28-án, a Markó utcában a főügyészségség épülete előtt már felkészültek a festékkel töltött vízágyú használatára.

A rendőrség emellett gumilövedéket és vaktöltényekkel töltött lőfegyvereket is bevetett a tömegoszlatás érdekében. A gumilövedék nem okoz komolyabb sérüléseket, csak kisebb zúzódásokat, de veszélyes lehet, ha lágyrészeket vagy a szemet találja el, illetve, ha egy méternél közelebbről talál el valakit.  • Tippek
  • Hírek