Auguszta
-7 °C
0 °C

Vidékről vezényelnek tartalékokat Budapestre

2006.09.20. 09:34
A rendőrség készül a szerdai napra: vidékről vezényeltek a fővárosba tartalékokat, hogy a sérülteket pótolják. Közben a sebesültek és az őrizetbe vettek száma folyamatosan növekszik a keddi akciók adatainak összesítése nyomán.

Schőn Péter, a BRFK szóvivője az Indexnek szerda reggel kilenckor elmondta: a jelenlegi adatok szerint - amelyek folyamatosan változnak - 26 rendőr sérült meg a kedd esti-éjjeli akciók során. A könnyű sérültek száma 22, a súlyosak négyen vannak, ez utóbbi adat megegyezik azzal a számmal, amiről Gergényi Péter rendőrfőkapitány beszélt hajnalban.

A rendőrség készül a mai napra is, ha kell, reagálni fognak az eseményekre, mondta Schőn, hozzátéve: az őrizetbe vettek száma száz fölé emelkedett. Ezek az adatok is folyamatosan változnak, hajnalban ugyanis még csak 98 személyről volt szó, akiket elsősorban garázdaság és testi sértés miatt kaptak el a rendőrök.

Az őrizetbe vettek sorsáról egyelőre nem tudott nyilatkozni a szóvivő. Így nem derült ki, hogy a rendőrség kihasználja-e a jogszabályok adta lehetőséget, és 72 órán át tartja bent a garázdákat, vagy meggyanúsítják őket, illetve kezdeményezik előzetes letartóztatásukat. Erről bíróságnak kell döntenie.

Az, hogy a rendőrség egyelőre nem nyilatkozik a fogva tartottakról, nem véletlen, hiszen a bíróság korántsem biztos - a korábbi előzmények nyomán -, hogy a letartóztatást elrendeli. (Garázda, rongáló fiatalokat engedett szabadon a bíróság például akkor is, amikor augusztus végén, szeptember elején a rendőrök Combinókon graffittizőket fogtak el, és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat.)

Schőn Péter elmondta azt is, hogy a rendőrök készülnek a szerdai napra is. A sérült kollégák helyett vidékről rendeltek embereket a fővárosba, és igyekeznek pihentetni az állományt. Így a következő akciókba a lehető legfrissebb erőket vetik be.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!