Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Gumibot és műköröm

2002.07.10. 08:08
Bár egyre több lány jelentkezik a Rendőrtiszti Főiskolára, egyre több rendőrnő teljesít szolgálatot, a szakemberek szerint nem kell attól tartani, hogy "rendőrnőállammá" válik Magyarország. Sőt, hímsoviniszta nyilatkozónk szerint utánpótlási gondok is jelentkezhetnek, ha a hölgyállomány tagjai tömegesen és egyszerre cserélik kismamaruhára a kék uniformist. Ez azonban nem annyira sürgető veszély, mert, mint egy rendőrnő az Indexnek elmondta, ma már nem csak "arra" kellenek a testületben.
Elképzelhető, hogy az idei tanévben a Rendőrtiszti Főiskolára több nőt vesznek fel, mint férfit. A végzősök között a férfiak-nők aránya két-három éve stagnál, előtte azonban néhány év alatt jelentős mértékben nőtt a hallgatónők száma.

"Arra vonatkozóan, hogy a most felvételizettek közt milyen arányban lesznek lányok, illetve fiúk, konkrét számot egyelőre nem tudok mondani" - közölte a Rendőrtiszti Főiskola főigazgatója, Blaskó Béla. "A pontos adat ugyanis csak a július 19-i országos ponthúzó értekezletet követően állapítható meg. Tény, hogy 3-4 éve a tanulók közel 40 százaléka lány. Korábban, 6-7 éve ez az arány még 20 százalék alatt maradt. A főiskola 8-8 nappali, illetve levelező szakára összesen 565 tanulót vesznek fel idén."

Nincs megkülönböztetés

"Mi nem vagyunk szociológusok, így nem tudhatjuk, mi a tendencia oka" - mondta az Indexnek a főigazgató, aki arról sem kívánt nyilatkozni, hogy egészségesnek tartja-e a jelenséget. "Négy éve nyilatkoztam erről, akkor azt mondták az ORFK-n, hogy többet ezzel kapcsolatban ne foglaljak állást."

A seregben is...
A tendencia nemcsak a rendőri, de a katonai állománya is érvényes, mondta az Indexnek Juhász László, a Bólyai János Katonai Műszaki Főiskola tanulmányi osztályának vezetője. Nyolc évre visszamenőleg itt is egyértelműen nőtt a lányok aránya. Főleg pénzügyi gazdasági szakokra jelentkeznek, de például a harckocsizókhoz is több lány próbál bejutni.

Blaskó Béla tudomása szerint a skandináv országok többségében nagyobb a rendőrtiszti főiskolán tanuló lányok aránya, mint Magyarországon.

A jelentkezés feltételei között nincs nem szerinti megkülönböztetés, tudtuk meg iskola tanulmányi hivatalának titkárságán. A legtöbb lány az igazgatásrendészeti, a vámigazgatósági, és a bűnügyi szakokra jelentkezik. Az iskola teljes pályázati kiírásában egyetlen "nemi" utalás található, mégpedig határrendészeti szaknál, ahová a megfogalmazás szerint "elsősorban férfiakat várnak".

Utánpótlásgond

Garamvölgyi László, az ORFK sajtóreferense úgy nyilatkozott, hogy bár ő nem illetékes a kérdésben, de a maga részéről nem szomorkodik a számokon, ugyanis szereti a lányokat, nagyon.

"A rendőrség működése során csak akkor okozhat problémát ez a jelenség, ha tömegesen mennek el szülni a hölgyek" - nyilatkozta Kopasz Árpád, az ORFK személyügyi főosztályának vezetője. Az ezredesnek arról is határozott véleménye van, hogy mi okozza a jelenséget.

Állami cég

Eszerint négy oka van annak, hogy egyre több nő végez rendőrtisztit. 1. A pályaválasztó lányok kiszámítható, megbízható munkahelyet akarnak, és "állami cég" lévén a rendőrség ilyen. 2. Sok lányt figyelmeztetnek szülei, hogy "humán diplomával" nem fognak tudni elhelyezkedni. 3. Bérezési, egzisztenciális megfontolások. (Az alezredes szerint korábban "népszerű" apai bölcselet volt: férfinak kevés, nőnek elég egy rendőri fizetés.) 4. Ebben a korban a lányok jobban megfelelnek a felvételi követelményeknek: "szellemileg képzettebbek, és fizikailag is jobban felkészülnek a felvételire, mint a fiúk, akik közül sokan itt is bliccelnek, akárcsak az érettségin."

Kopasz Árpád sietett hozzátenni, hogy a helyzet később változik: a tapasztalat szerint az esetleg slendriánabb, "épp hogy felvett" fiú nebulóból kiváló rendőr lesz. Az alezredes azt szeretné, ha a rendőri állomány a társadalom tükörképe lenne. "Ez alól egy kivétel kell hogy legyen: a testületben természetesen nem lehetnek akkora arányban fogyatékos, mint a civil életben. Bár a magam részéről támogatom, hogy olyan munkakörökbe, mint például a panaszfelvevő, mozgássérült személyeket is felvegyünk."

Terepszemle

Kedden a Kossuth téren az Index riportere leszólított két fiatal rendőrnőt, akik - több férfi kollégájukkal együtt - egy erőtlen jobboldali rendezvényen biztosítottak.

A hölgyek - a nevüket nem árulták el: egy szőke és egy vörös - nem tudták megmondani, hogy mi is késztette őket erre a pályára. Mint mondták, biztos, hogy nem "a jelenlegihez hasonló unalmas munka" miatt vannak itt. "A legtöbb rendőrnő szereti a kalandot, az izgalmat. Ez közös bennünk, de, hogy ki miként éli meg a nőiségét a munkája során, az egyénfüggő" - nyilatkozta készségesen a szőke, aki bizonyára egyéb kulisszatitkokat is elárult volna, de vörös kolléganője óva intette.

Azt még elárulták, hogy manapság már nem "téma" a rendőrök között a női rendőr. "Ma már egyenrangú társnak tekintik a fiúk a lányokat, nem úgy, mint régen, mikor csak arra kellettek" - enged bepillantást a rendvédelmi szakmai emancipációs rejtelmeibe a vörös.

Be gyöngy élet
A felvételi a Rendőrtiszti Főiskolára elég szigorú: egy leendő rendőrtisztnek magyarból és történelemből kell bizonyítania, azután alapos fizikai és egészségügyi alkalmassági vizsgálat következik. Úszás, futás, fekvőtámasz, majd pszicho-, és IQ-teszt, többszáz furfangos kérdéssel. A para itt sem ér véget, ugyanis a négyhetes, reggelitornás, lőgyakorlatos alapkiképzésen még bőven "elvérezhetnek" a már felvett hallgatók.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!