Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gumibot és műköröm

2002.07.10. 08:08
Bár egyre több lány jelentkezik a Rendőrtiszti Főiskolára, egyre több rendőrnő teljesít szolgálatot, a szakemberek szerint nem kell attól tartani, hogy "rendőrnőállammá" válik Magyarország. Sőt, hímsoviniszta nyilatkozónk szerint utánpótlási gondok is jelentkezhetnek, ha a hölgyállomány tagjai tömegesen és egyszerre cserélik kismamaruhára a kék uniformist. Ez azonban nem annyira sürgető veszély, mert, mint egy rendőrnő az Indexnek elmondta, ma már nem csak "arra" kellenek a testületben.
Elképzelhető, hogy az idei tanévben a Rendőrtiszti Főiskolára több nőt vesznek fel, mint férfit. A végzősök között a férfiak-nők aránya két-három éve stagnál, előtte azonban néhány év alatt jelentős mértékben nőtt a hallgatónők száma.

"Arra vonatkozóan, hogy a most felvételizettek közt milyen arányban lesznek lányok, illetve fiúk, konkrét számot egyelőre nem tudok mondani" - közölte a Rendőrtiszti Főiskola főigazgatója, Blaskó Béla. "A pontos adat ugyanis csak a július 19-i országos ponthúzó értekezletet követően állapítható meg. Tény, hogy 3-4 éve a tanulók közel 40 százaléka lány. Korábban, 6-7 éve ez az arány még 20 százalék alatt maradt. A főiskola 8-8 nappali, illetve levelező szakára összesen 565 tanulót vesznek fel idén."

Nincs megkülönböztetés

"Mi nem vagyunk szociológusok, így nem tudhatjuk, mi a tendencia oka" - mondta az Indexnek a főigazgató, aki arról sem kívánt nyilatkozni, hogy egészségesnek tartja-e a jelenséget. "Négy éve nyilatkoztam erről, akkor azt mondták az ORFK-n, hogy többet ezzel kapcsolatban ne foglaljak állást."

A seregben is...
A tendencia nemcsak a rendőri, de a katonai állománya is érvényes, mondta az Indexnek Juhász László, a Bólyai János Katonai Műszaki Főiskola tanulmányi osztályának vezetője. Nyolc évre visszamenőleg itt is egyértelműen nőtt a lányok aránya. Főleg pénzügyi gazdasági szakokra jelentkeznek, de például a harckocsizókhoz is több lány próbál bejutni.

Blaskó Béla tudomása szerint a skandináv országok többségében nagyobb a rendőrtiszti főiskolán tanuló lányok aránya, mint Magyarországon.

A jelentkezés feltételei között nincs nem szerinti megkülönböztetés, tudtuk meg iskola tanulmányi hivatalának titkárságán. A legtöbb lány az igazgatásrendészeti, a vámigazgatósági, és a bűnügyi szakokra jelentkezik. Az iskola teljes pályázati kiírásában egyetlen "nemi" utalás található, mégpedig határrendészeti szaknál, ahová a megfogalmazás szerint "elsősorban férfiakat várnak".

Utánpótlásgond

Garamvölgyi László, az ORFK sajtóreferense úgy nyilatkozott, hogy bár ő nem illetékes a kérdésben, de a maga részéről nem szomorkodik a számokon, ugyanis szereti a lányokat, nagyon.

"A rendőrség működése során csak akkor okozhat problémát ez a jelenség, ha tömegesen mennek el szülni a hölgyek" - nyilatkozta Kopasz Árpád, az ORFK személyügyi főosztályának vezetője. Az ezredesnek arról is határozott véleménye van, hogy mi okozza a jelenséget.

Állami cég

Eszerint négy oka van annak, hogy egyre több nő végez rendőrtisztit. 1. A pályaválasztó lányok kiszámítható, megbízható munkahelyet akarnak, és "állami cég" lévén a rendőrség ilyen. 2. Sok lányt figyelmeztetnek szülei, hogy "humán diplomával" nem fognak tudni elhelyezkedni. 3. Bérezési, egzisztenciális megfontolások. (Az alezredes szerint korábban "népszerű" apai bölcselet volt: férfinak kevés, nőnek elég egy rendőri fizetés.) 4. Ebben a korban a lányok jobban megfelelnek a felvételi követelményeknek: "szellemileg képzettebbek, és fizikailag is jobban felkészülnek a felvételire, mint a fiúk, akik közül sokan itt is bliccelnek, akárcsak az érettségin."

Kopasz Árpád sietett hozzátenni, hogy a helyzet később változik: a tapasztalat szerint az esetleg slendriánabb, "épp hogy felvett" fiú nebulóból kiváló rendőr lesz. Az alezredes azt szeretné, ha a rendőri állomány a társadalom tükörképe lenne. "Ez alól egy kivétel kell hogy legyen: a testületben természetesen nem lehetnek akkora arányban fogyatékos, mint a civil életben. Bár a magam részéről támogatom, hogy olyan munkakörökbe, mint például a panaszfelvevő, mozgássérült személyeket is felvegyünk."

Terepszemle

Kedden a Kossuth téren az Index riportere leszólított két fiatal rendőrnőt, akik - több férfi kollégájukkal együtt - egy erőtlen jobboldali rendezvényen biztosítottak.

A hölgyek - a nevüket nem árulták el: egy szőke és egy vörös - nem tudták megmondani, hogy mi is késztette őket erre a pályára. Mint mondták, biztos, hogy nem "a jelenlegihez hasonló unalmas munka" miatt vannak itt. "A legtöbb rendőrnő szereti a kalandot, az izgalmat. Ez közös bennünk, de, hogy ki miként éli meg a nőiségét a munkája során, az egyénfüggő" - nyilatkozta készségesen a szőke, aki bizonyára egyéb kulisszatitkokat is elárult volna, de vörös kolléganője óva intette.

Azt még elárulták, hogy manapság már nem "téma" a rendőrök között a női rendőr. "Ma már egyenrangú társnak tekintik a fiúk a lányokat, nem úgy, mint régen, mikor csak arra kellettek" - enged bepillantást a rendvédelmi szakmai emancipációs rejtelmeibe a vörös.

Be gyöngy élet
A felvételi a Rendőrtiszti Főiskolára elég szigorú: egy leendő rendőrtisztnek magyarból és történelemből kell bizonyítania, azután alapos fizikai és egészségügyi alkalmassági vizsgálat következik. Úszás, futás, fekvőtámasz, majd pszicho-, és IQ-teszt, többszáz furfangos kérdéssel. A para itt sem ér véget, ugyanis a négyhetes, reggelitornás, lőgyakorlatos alapkiképzésen még bőven "elvérezhetnek" a már felvett hallgatók.