Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Rövid pórázon a rendőrtábornokok

2006.11.27. 21:48
Nincs nyilatkozatstop Gergényi-ügyben, de a Pest megyei és a budapesti főkapitány csak Bene László, a rendőrség országos vezetőjének engedélyével nyilatkozhat a rendőrséget általában érintő ügyekről.

Arra utasította a TV2 értesülései szerint az igazságügyi és rendészeti tárca a rendőrség vezetőit, hogy fejezzék be a nyilvánosság előtti vitákat, és koncentráljanak a feladataikra. Ezzel a minisztérium azt szeretné elérni, hogy a tábornokok ne egymás minősítgetésével foglalkozzanak. Kondorosi Ferenc államtitkár szerint nincs nyilatkozatstop az ügyben.

Az elmúlt napokban egyébként Bene László országos főkapitány egyetlen ember felelősségét vetette fel a tévészékház ostrománál történtek miatt a rendőrségnél: ez Gergényi Péter budapesti főkapitány volt. Gergényi felelősségét az Ignácz István Pest megyei főkapitány által vezetett vizsgálóbizottság munkájára hivatkozva említette Bene.

Nyilatkozatstop: Gergényit és Ignáczot fegyelmezi az országos főkapitány

Azóta Gergényi és Ignácz vitájától hangos a média, hiszen Gergényi elkészített egy választ az országos főkapitány által rendelt bizottság jelentésére. Ezt a választ azonban Bene László nem hozta nyilvánosságra.

Nincs nyilatkozatstop, de Kondorosi Ferenc: rendészeti államtitkár úgy fogalmazott a TV2-nek, hogy a rendőri vezetők nem tudományos konferenciát rendeznek a nyilvánosság előtt, és nem is közéleti vitaműsorban vesznek részt. A szervezetben fegyelemnek kell lennie, és nem a nyilvánosság előtt kell vitatkozniuk a tábornokoknak - derült ki a televíziónak adott nyilatkozatból beszámolójából.

Kondorositól a TV2 úgy értesült, hogy ezentúl sem Gergényi, sem Ignácz nem nyilatkozhat a rendőrség egézsét érintő ügyekről a mdéiának, csak az ő személyes engedélyével.

Összfegyvernemi gyakorlat

Minden olyan nagy tömegmegmozdulást, ahol sok ezer ember jelenik meg bűnügyi tervvel, műveleti tervvel kell biztosítani a jövőben - mondta Kondorosi az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Ilyen terveket eddig is kellett csinálni, de azok "mechanikusan" készültek.

Szerinte összehangolt, összfegyvernemi gyakorlatnak kell felfogni egy ilyen rendezvényt, ahol sok szakterületnek kell együtt dolgoznia, "egy úgynevezett törzsnek kell jól dolgoznia együtt".

Nem dolgozott jól a törzs

Az MTV-székház ostroma kapcsán azt mondta, hogy ez a törzs nem dolgozott jól, "nem csoda, ez olyan mint az autóversenyzés, tudunk autót vezetni, de amikor betesznek bennünket egy versenyautóba, és egy versenypályán kell száguldozni, nem biztos, hogy bírjuk a tempót".

"Nem szokták meg együtt ezt a feladatot, nem volt mozgó vezetési pont, nagyon sok minden nem állt rendelkezésre, nem volt olyan a technika, nem ismerték egymást ezek a vezetők, nem voltak még ilyen körülmények között" - ismertette az államtitkár.

Kondorosi hozzátette: "hamar felnőttek a feladathoz, és a következő napok eseményeit már jól vették".

Értekezlet rendőri vezetőknek

Kondorosi Ferenc államtitkár, Bene László országos, Gergényi Péter budapesti és Ignácz István Pest megyei rendőrfőkapitány hétfőn áttekintették a szeptember 18-ai eseményekről - így az MTV-székház ostromáról - készített rendőri jelentésben összegzett tapasztalatokat, s megállapították, hogy fejleszteni kell a rendőrség szervezeti kultúráját, erősíteni a rendőrség jogállami értékrendjét és el kell fogadni a rendőri hivatás etikai kódexét - írta az MTI.

A feladatokat november 30-án, az országos rendőrfőkapitányi értekezleten határozzák meg részletesen - olvasható a minisztériumi közleményben. Az MTI azon kérdésére a tárca államtitkára elmondta: a kényszerítő, valamint a tömegoszlatáshoz rendszeresített eszközök használatának, illetve a taktikai eljárások alkalmazásának szabályai rövid időn belül, akár egy hónap alatt is kidolgozhatók.

Nem válóperes tárgyalás

A távirati irodának arra a kérdésére, volt-e békéltető szerepe a megbeszélésnek a jelenlévő rendőri vezetők között, Kondorosi Ferenc azt mondta: "békéltető szerepe nem volt, a rendőrség nem válóperes tárgyalás, itt rendnek kell lenni, az állampolgárok a rendőrségtől fegyelmezett működést kívánnak". Mint mondta, a rendőri vezetőket biztosította arról, hogy a munkájukra szükség van.

Az államtitkár kijelentette: a fejlesztések - amelyekben a megbeszélésen a felek egyetértettek - illeszkednének a rendőrségi reformhoz. Hozzátette: az intézkedési terv - amelynek csak részleteit ismeri és amelyet pontosan az országos rendőrfőkapitányi értekezleten határoznak meg - három területen tesz szükségessé változtatásokat.

Az egyik a jogszabályok, belső rendelkezések megalkotásának és felülvizsgálata, a második a gazdasági és humánigazgatási területen jelentkező feladatok áttekintése. A harmadik csoportba kerültek a bűnügyi és közrendvédelmi szakterület feladatai, illetve e két terület összehangolása. Az államtitkár példaként említette a bűnügyi tervek készítését, valamint annak meghatározását, hogyan kell biztosítani a tömegrendezvényeket.