Auguszta
-4 °C
2 °C

Takács Albert lövedéket kapott

2007.06.02. 00:33
Körülbelül ezerötszáz fegyveres és rendvédelmi dolgozó tüntetett egy éven belül immár másodjára a budapesti Kossuth lajos téren, a parlament előtt. A péntek esti fáklyás tüntetésén az alacsony bérükre és nehéz munkakörülményeikre hívták fel a demonstrálók figyelmet. A rendezvényen megjelent a június elsejével kinevezett Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter, akinek petíciót adtak át.

Ismét tüntetést szerveztek a rendvédelmi és fegyveres dolgozók szakszervezetei a Kossuth térre, mivel álláspontjuk szerint a tavaly októberi figyelmeztető demonstrációja nem hozott eredményt: tiltakozásuk ellenére a béreket befagyasztották, a kormány továbbra is radikális változtatásokra készül a szolgálati törvényekben, és jelentősen szigorítani kívánják a szolgálati nyugdíj rendszerét.

A rendezvényen részt vevő rendőrök, katonák, tűzoltók, vámosok, börtönőrök, határőrök, polgári védelmisek és nemzetbiztonságiak este nyolctól gyülekeztek a Honvédelmi-, az Igazságügyi és Rendészeti-, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium és a Pénzügyminisztérium épületei előtt. Kilenc órára fáklyákkal átvonultak a parlament elé, és a Kossuth-szobor előtti kordonnal körülzárt, füves területen hallgatták a beszédeket. A szónoklatok között lejátszották a Kossuth Lajos azt üzente című nóta 1938-as feldolgozását és Petőfi Sándor A nép nevében című versét is, a beszédek hangsúlyos pontjain egy légvédelmi szirénát is megszólaltattak. A forradalmi hangulatot a szemerkélő eső is fokozta.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

Tisztesség és megbecsülés

"A politikusok évek óta visszaélnek a hivatásunkkal, (...) azért vagyunk itt, hogy megértsék a döntéshozók, hogy ez így nem mehet tovább. Elvárjuk azt, hogy azok az emberek, akik tisztességesen végzik a munkájukat, tisztes megélhetést kapjanak és megbecsülést a társadalomtól" - jelentette ki Kónya Péter, a rendezvényt szervező Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke.

Felszólalt Gaskó István, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának elnöke, aki kitért az utóbbi hetek botrányaira: "a médiában mostanában megjelent hírek - és itt most elsősorban a rendőrségről közölt hírekre gondolok - igaztalanok és túlzóak, a fegyveres és rendvédelmi dolgozók többsége becsületes ember".

Követelések

A rendezvény végén - egy 100 milliméteres ágyúlövedék hüvelyében - petíciót adtak át Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszternek. Takács a tüntetők előtt kijelentette: "minden eszközt meg fogok ragadni, hogy a petícióban foglaltak közül minél több pont teljesüljön". Miközben a miniszter beszélt, a kordonon kívül egy 15-20 tagú csoportból azt kiabálták: "hazaáruló", "menjél haza!", néhányan csatlakoztak hozzájuk a fegyveres és rendvédelmi dolgozók tömegéből is.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A petícióban a szakszervezetek 2007-ben legalább nyolc százalékos bérkiegészítést, 2008-ban legalább a két év inflációját kompenzáló bérfejlesztést, az európai uniós normáknak megfelelő munkaidőt, korszerű védő- és munkaeszközöket, és a hivatásos állományúak változatlan feltételekkel történő nyugdíjaztatását követelnek.

A látványos - tűzzsonglőröket is felvonultató - demonstráció nem sokkal tíz óra előtt ért véget, a körülbelül ezerötszáz demonstráló rendben elvonult. A kordonon kívül tapssal és éljenzéssel fogadták őket a magukat Kossuth térieknek nevező szimpatizánsok.