Diána
12 °C
27 °C

Demokrácia-vonal az elbocsátottaknak is

2002.06.03. 15:27
A Fidesz-frakció létrehozta jogvédő munkacsoportját annak érdekében, hogy erkölcsi és - adott esetben - jogi segítséget nyújtson "a Medgyessy-kormány által végrehajtott politikai tisztogatás áldozatainak". Répássy szerint már a titkárnőket is "rugdossák kifelé".
Répássy Róbert, a képviselőcsoport jogi kabinetjének vezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján az alkotmányra és a Munka törvénykönyvére hivatkozva jogellenesnek nevezte, ha valakit politikai indokok alapján távolítanak el. Közölte, hogy az alig egy hete hivatalban lévő Medgyessy- kabinet közel száz köztisztviselőtől vált meg.
Demokrácia-vonal nélkül
A Miniszterelnöki Hivatal állományából 1998-ban az előző kormány a váltást követő hónapokban az Állami Számvevőszék-jelentése szerint 78 főt mentettek fel. Az Orbán-kabinet a következő évben, 1999-ben azonban további 132 fő jogviszonyát szűntette meg. Egyes szaktárcáknál hasonló nagyságrendűre becsülik az eltávolítottak számát. Magyar Bálint, régi-új oktatási miniszter szerint egykori tárcájánál is mintegy 200 alkalmazottól vált meg a Fidesz vezette kormány.

Répássy szerint alkotmányellenes

- Úgy hírlik, hogy a Miniszterelnöki Hivatalból már a titkárnőket is rugdossák kifelé - mondta a politikus. Leszögezte: a jogvédő munkacsoport azért jött létre, mert - szavai szerint - jogellenes tisztogatás zajlik a közigazgatásban, amely az alkotmányba és egyéb jogszabályokba is ütközik.

Az áldozatok telefonáljanak

- A jogvédő munkacsoport figyelemmel kíséri, dokumentálja és nyilvánosságra hozza a politikai elbocsátásokkal kapcsolatos történéseket - mondta Répássy Róbert. A szervezők arra kérik "a politikai tisztogatás áldozatait", hogy jelentkezzenek a Fidesz Demokrácia-vonalán. - A frakció létrehozta jogvédő honlapját is, amelyen közzéteszik a politikai tisztogatás áldozatainak névsorát - mondta Répássy Róbert. Kérdésre válaszolva leszögezte: a politikai tisztogatás fedőneve az átszervezés.

Orbán Péter is elesett

A Fidesz-frakció honlapján található jogvédő oldalon egyelőre 30 "áldozat" neve olvasható. A Fidesz a politikai tisztogatások során "elesettek" közé sorolta többek között Orbán Péter, felmentett országos rendőrkapitányt és Vida Ildikó, volt APEH-elnököt is. Érdekes, hogy az áldozatok között tartják számon Felkai Lászlót is, akinek beiktatására a Főváros Közigazgatási Hivatala hivatalvezetőjeként éppen ma kerül sor.