Judit
3 °C
7 °C

Demokrácia-vonal az elbocsátottaknak is

2002.06.03. 15:27
A Fidesz-frakció létrehozta jogvédő munkacsoportját annak érdekében, hogy erkölcsi és - adott esetben - jogi segítséget nyújtson "a Medgyessy-kormány által végrehajtott politikai tisztogatás áldozatainak". Répássy szerint már a titkárnőket is "rugdossák kifelé".
Répássy Róbert, a képviselőcsoport jogi kabinetjének vezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján az alkotmányra és a Munka törvénykönyvére hivatkozva jogellenesnek nevezte, ha valakit politikai indokok alapján távolítanak el. Közölte, hogy az alig egy hete hivatalban lévő Medgyessy- kabinet közel száz köztisztviselőtől vált meg.
Demokrácia-vonal nélkül
A Miniszterelnöki Hivatal állományából 1998-ban az előző kormány a váltást követő hónapokban az Állami Számvevőszék-jelentése szerint 78 főt mentettek fel. Az Orbán-kabinet a következő évben, 1999-ben azonban további 132 fő jogviszonyát szűntette meg. Egyes szaktárcáknál hasonló nagyságrendűre becsülik az eltávolítottak számát. Magyar Bálint, régi-új oktatási miniszter szerint egykori tárcájánál is mintegy 200 alkalmazottól vált meg a Fidesz vezette kormány.

Répássy szerint alkotmányellenes

- Úgy hírlik, hogy a Miniszterelnöki Hivatalból már a titkárnőket is rugdossák kifelé - mondta a politikus. Leszögezte: a jogvédő munkacsoport azért jött létre, mert - szavai szerint - jogellenes tisztogatás zajlik a közigazgatásban, amely az alkotmányba és egyéb jogszabályokba is ütközik.

Az áldozatok telefonáljanak

- A jogvédő munkacsoport figyelemmel kíséri, dokumentálja és nyilvánosságra hozza a politikai elbocsátásokkal kapcsolatos történéseket - mondta Répássy Róbert. A szervezők arra kérik "a politikai tisztogatás áldozatait", hogy jelentkezzenek a Fidesz Demokrácia-vonalán. - A frakció létrehozta jogvédő honlapját is, amelyen közzéteszik a politikai tisztogatás áldozatainak névsorát - mondta Répássy Róbert. Kérdésre válaszolva leszögezte: a politikai tisztogatás fedőneve az átszervezés.

Orbán Péter is elesett

A Fidesz-frakció honlapján található jogvédő oldalon egyelőre 30 "áldozat" neve olvasható. A Fidesz a politikai tisztogatások során "elesettek" közé sorolta többek között Orbán Péter, felmentett országos rendőrkapitányt és Vida Ildikó, volt APEH-elnököt is. Érdekes, hogy az áldozatok között tartják számon Felkai Lászlót is, akinek beiktatására a Főváros Közigazgatási Hivatala hivatalvezetőjeként éppen ma kerül sor.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?