Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Áfavisszatérítésből származott a Kulcsárnál landolt közpénz?

2003.10.03. 19:30
A Fidesznek újabb teóriája van arra, miként került 4,2 milliárd forintnyi közpénz a sikkasztással gyanúsított Kulcsár Attilához. Répássy Róbert frakcióvezető-helyettes szerint egy "rejtélyes szilveszteri áfa-visszatérítés nyomán került a pénz Kulcsárhoz". A politikus úgy véli: azért kellett az egész tranzakciót még január elseje előtt bonyolítani, mert december utolsó napjáig még Erős János felügyelte az állami céget. Az APEH cáfolja Répássy állításait.
A Fidesz szerint egy "rejtélyes szilveszteri áfa-visszatérítés" nyomán kerülhetett 4,2 milliárd forint közpénz Kulcsár Attilához - közölte Répássy Róbert pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. A pénz átutalásáról a Nemzeti Autópálya Rt. és az Állami Autópálya Kezelő Rt. tavaly december 30-án állapodott meg. A Nemzeti Autópálya Rt. vezérigazgatója és az Állami Autópálya Kezelő Rt. elnöke ugyanaz a személy, Bodnár Zoltán volt - mondta el a fideszes országgyűlési képviselő.

Még Bécsben kihallgathatják Kulcsárt
Az ügyészség a lehető legrövidebb időn belül dönt arról, indokolt-e, hogy Kulcsár Attilát még a kiadatása előtt kihallgassa a magyar rendőrség - közölte az ügyészség szóvivője pénteken az MTI-vel. A kiadatási eljárás azt hivatott szolgálni, hogy a büntetőeljárás lefolytatható legyen Magyarországon, ennek része a gyanúsítottkénti meghallgatás. A nyomozóhatóság előterjesztése a kihallgatásról elébe menne a büntetőeljárásnak - közölte Borbély Zoltán. Hozzátette: ha a kihallgatás haladéktalansága indokolt, akkor az ügyészség ennek nem lesz gátja. Az előterjesztést a gyanúsítotti kihallgatásról a nyomozóhatóság ezen a héten megtette.
Átutatlás szilveszter napján

Közölte: egy nappal később, 2002. december 31-én az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) több mint 4 milliárd forintot utalt áfa-visszatérítésként a Nemzeti Autópálya Rt. számlájára, amely azt még a banki zárás előtt továbbutalta az Állami Autópálya Kezelő Rt.-nek. Innen került a pénz a K and H Bank többmilliárdos sikkasztással gyanúsított brókeréhez - jelentette ki Répássy Róbert.

Gyors APEH-es ügyintézés

A Fidesz furcsállja, hogy az APEH, amelynek 45 napos határidő áll rendelkezésére az áfa-visszatérítésre, ilyen gyorsan teljesítette a tranzakciót. A sietség oka minden bizonnyal az volt, hogy 2002. december 31-ig a Nemzeti Autópálya Rt.-t a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatójaként "Medgyessy Péter bizalmasa, Erős János felügyelte", míg január 1-jétől az állami cég átkerült Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter felügyelete alá - mondta Répássy Róbert.

László Csabát faggatják

"Nem tűnik véletlennek, ahogy ezek az események bekövetkeztek" - tette hozzá, utalva arra, hogy 2003. január 1-jétől erre a tranzakcióra már nem kerülhetett volna sor. Répássy Róbert emlékeztetett arra is, hogy a kérdéses 4,2 milliárd forintot a Fővárosi Bíróság hétfőn zárolta. A fideszes képviselő bejelentette: írásban kér választ László Csaba pénzügyminisztertől a "rejtélyes szilveszteri áfa-visszatérítés" körülményeiről.

APEH: nem volt egyedi intézkedés

Semmifajta különleges, egyedi intézkedést nem tett az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) a Nemzeti Autópálya Rt.-vel kapcsolatosan - reagált a hivatal pénteken Répássy Róbert sajtótájékoztatóján elhangzottakra.