Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyilvánosság Klub: Alkotmányellenes a sajtóbírság

2002.01.17. 12:01
Az Alkotmánybíróság elé terjesztette a Nyilvánosság Klub a közérdekű bírság kiszabásának "intézményét", mely a személyiségi jogok megsértését szankcionálhatja. A szervezet szerint a közérdekű célra fordítható sajtóbírság alkotmányellenes. A Nyilvánosság Klub a bírságot összefüggésbe hozta a lex Répássyval. A politikus szerint azonban ez nem az ő "találmánya", hanem a Ptk. egy 23 éves rendelkezése.
A Nyilvánosság Klub az Alkotmánybírósághoz fordult annak megállapítása végett, hogy a Polgári Törvénykönyvnek azon rendelkezése, mely alapján a személyhez fűződő jogok sérelme esetén - a hagyományos jogkövetkezményeken túl - közérdekű célra fordítható bírság is kiszabható, sérti az alkotmányt, valamint ellentétes az Alkotmánybíróság korábbi határozataiban megfogalmazott alkotmányos jogelvekkel.

Elvétve alkalmazzák a bírságot

Az AB-beadványt Kenedi János, a Nyilvánosság Klub ügyvivője nyújtotta be. Álláspontja szerint túl azon, hogy a Polgári Törvénykönyv, mint magánjogi kódex által szabályozott életviszonyok természetétől és szabályozási módszerétől idegen a közérdekű bírság, mint jogintézmény, az indítvány aktualitását az adja, hogy a "lex Répássy" néven emlegetett törvényjavaslat ezen - a bíróságok által eddig elvétve alkalmazott - szankció kiszabását kötelezővé tenné.

Répássy: Nem az én ügyem

Répássy Róbert az Indextől értesült a Nyilvánosság Klub szándékáról. - A Nyilvánosság Klub nem a sajtóban lex Répássy néven ismertté vált törvényjavaslatot támadta meg az Alkotmánybíróság előtt, hanem a Polgári Törvénykönyv egy rendelkezését - fogalmazott a fideszes képviselő. - A Polgári Törvénykönyv 1978 óta tartalmazza a közérdekű bírság kiszabásának lehetőségét a személyiségi jogok megsértésének szankcionálására. Valótlan tehát a Nyilvánosság Klubnak az az állítása, hogy a "lex Répássy" ismét az Alkotmánybíróság elé kerül. A valóság ezzel szemben az, hogy a Polgári Törvénykönyv 23 évvel ezelőtt elfogadott rendelkezéseit fogja megvizsgálni az Alkotmánybíróság. A taláros testület döntése valóban kihatással lehet a személyiségi jogok védelmére vonatkozó jövőbeni jogalkotásra.