Gusztáv
3 °C
6 °C

Nyilvánosság Klub: Alkotmányellenes a sajtóbírság

2002.01.17. 12:01
Az Alkotmánybíróság elé terjesztette a Nyilvánosság Klub a közérdekű bírság kiszabásának "intézményét", mely a személyiségi jogok megsértését szankcionálhatja. A szervezet szerint a közérdekű célra fordítható sajtóbírság alkotmányellenes. A Nyilvánosság Klub a bírságot összefüggésbe hozta a lex Répássyval. A politikus szerint azonban ez nem az ő "találmánya", hanem a Ptk. egy 23 éves rendelkezése.
A Nyilvánosság Klub az Alkotmánybírósághoz fordult annak megállapítása végett, hogy a Polgári Törvénykönyvnek azon rendelkezése, mely alapján a személyhez fűződő jogok sérelme esetén - a hagyományos jogkövetkezményeken túl - közérdekű célra fordítható bírság is kiszabható, sérti az alkotmányt, valamint ellentétes az Alkotmánybíróság korábbi határozataiban megfogalmazott alkotmányos jogelvekkel.

Elvétve alkalmazzák a bírságot

Az AB-beadványt Kenedi János, a Nyilvánosság Klub ügyvivője nyújtotta be. Álláspontja szerint túl azon, hogy a Polgári Törvénykönyv, mint magánjogi kódex által szabályozott életviszonyok természetétől és szabályozási módszerétől idegen a közérdekű bírság, mint jogintézmény, az indítvány aktualitását az adja, hogy a "lex Répássy" néven emlegetett törvényjavaslat ezen - a bíróságok által eddig elvétve alkalmazott - szankció kiszabását kötelezővé tenné.

Répássy: Nem az én ügyem

Répássy Róbert az Indextől értesült a Nyilvánosság Klub szándékáról. - A Nyilvánosság Klub nem a sajtóban lex Répássy néven ismertté vált törvényjavaslatot támadta meg az Alkotmánybíróság előtt, hanem a Polgári Törvénykönyv egy rendelkezését - fogalmazott a fideszes képviselő. - A Polgári Törvénykönyv 1978 óta tartalmazza a közérdekű bírság kiszabásának lehetőségét a személyiségi jogok megsértésének szankcionálására. Valótlan tehát a Nyilvánosság Klubnak az az állítása, hogy a "lex Répássy" ismét az Alkotmánybíróság elé kerül. A valóság ezzel szemben az, hogy a Polgári Törvénykönyv 23 évvel ezelőtt elfogadott rendelkezéseit fogja megvizsgálni az Alkotmánybíróság. A taláros testület döntése valóban kihatással lehet a személyiségi jogok védelmére vonatkozó jövőbeni jogalkotásra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!