Piroska
-1 °C
5 °C

Répássy feljelentést tett a MeH szerződései miatt

2005.10.14. 16:31
Répássy Róbert fideszes képviselő pénteken feljelentést tett a MeH megbízási szerződései miatt. Közlése szerint ugyanis a Btk-ba nemrég bekerült egy olyan passzus, amely szerint a megbízási, vagy vállalkozói szerződésnek álcázott foglalkoztatási jogviszony színlelt szerződésnek minősülhet, és ha ez után nem fizetnek köztisztviselői jogviszonynak megfelelő közterheket, akkor ez a munkáltatással összefüggésben elkövetett adócsalás bűncselekményét jelentheti.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) megbízási szerződései kapcsán munkáltatással összefüggésben elkövetett adócsalás gyanúja miatt feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen. Ezt maga a képviselő mondta el pénteken az MTI-nek.

Répássy Róbert közölte: szeptember 1-én lépett hatályba a Büntető törvénykönyv azon módosítása, amely szerint a megbízási, vagy vállalkozói szerződésnek álcázott foglalkoztatási jogviszony színlelt szerződésnek minősülhet, és ha ez után nem fizetnek köztisztviselői jogviszonynak megfelelő közterheket, akkor ez a munkáltatással összefüggésben elkövetett adócsalás bűncselekményét jelentheti.

Mint mondta, a MeH internetes honlapjáról kiderül, hogy több munkatársat is jelentős értékű megbízási szerződéssel foglalkoztatnak, köztük például László Boglárt is, aki Répássy Róbert szerint, havi 850 ezer forintos megbízási szerződéssel dolgozik, pedig egyértelmű, hogy főállásban tölti be a kormányszóvivői posztot.

A képviselő hozzátette: a feljelentést ismeretlen munkáltató ellen tette, mert egy-egy ilyen megbízási szerződésnél nem derül ki, hogy ki gyakorolja a munkáltatói jogokat. Répássy Róbert emlékeztetett arra, hogy az üggyel kapcsolatban szeptember 19-én interpellációt intézett Kiss Péter kancelláriaminiszterhez, aki akkor azt válaszolta, hogy a MeH jogviszonyától függetlenül mindenkit írásban megkötött szerződés alapján foglalkoztat, és mindenki jogviszonya után befizeti az előírt közterheket.

Mint mondta, interpellációjában jelezte, hogy a törvény hatályba lépését követő első hónap végén feljelentést tesz, "vagy azért, hogy a MeH se vonhassa ki magát a hatályos jogszabályok alól, vagy azért, hogy kiderüljön, hogyan kell értelmezni a Btk. módosítást".

Azért lenne fontos, hogy kiderüljön, hogyan kell értelmezni a törvényt, mert közismert, hogy a kormányzati szférában igen gyakori, hogy ha nincs szabad státusz egy munkakör betöltésére, akkor megbízási szerződéssel foglalkoztatják a munkavállalót - tette hozzá.

Batiz: a MeH áll a vizsgálat eléí/h3>

Batiz András az MTI-nek hangsúlyozta: a MeH áll elébe minden vizsgálatnak, és ha a hatóságok hivatalosan megkeresik, a Miniszterelnöki Hivatal természetesen mindenben a rendelkezésükre áll. A kormányszóvivő úgy fogalmazott: jó jelnek tartja, hogy a jobboldal egyik vezető politikusa végre a jogállami utat választja, és megalapozatlan vádaskodások helyett vállalja a felelősséget a szavaiért. Mivel Magyarország jogállam, ha jogsértés gyanúja merül fel valakiben, annak a megfelelő hatósághoz kell fordulnia. A kormányszóvivő jelezte: útszéli pletykálkodás és vagdalkozás helyett Répássy Róbert párttársainak is ezt a megoldást javasolja.

Batiz András a kancelláriaminiszter szavait idézve azt mondta, a MeH mindenkit írásban megkötött szerződés alapján foglalkoztat, és befizeti utána a közterheket. A hivatal folyamatosan vizsgálja az általa létrehozott szerződéseket a jogviszony fennállása alatt is, és amennyiben szükséges, haladéktalanul intézkedik - tette hozzá.