Piroska
-2 °C
5 °C

Ötszáz településsel megszakadt a vasúti kapcsolat

2003.01.23. 15:54
Több száz magyarországi település maradt vasúti összeköttetés nélkül, mert a nem villamosított mellékvonalakon közlekedő csehszlovák gyártmányú Bz motorkocsikat visszahívja a MÁV. A vasúttársaság közleménye szerint a sínbuszok tengelyeinél észleltek hibákat. Csütörtök délután minden mellékvonalon késésre kell számítani.
A vasúttársaság szerdán késő este közölte, hogy a tengelyvizsgálatoknál gyakori repedések miatt azonnali hatállyal visszahívta 219 darab, 20 éves átlagéletkorú cseh gyártmányú motorkocsiját, 34 vonalon leállította a vasúti közlekedést, különböző megoldásokkal mintegy 50 vonalon részben vagy végleges megoldásokkal fenntartja a forgalmat.

A megváltozott MÁV-menetrendről február 10-ig hat új ingyenesen hívható számon - 06-80-203-733, 06-80-204-280, 06-80-204-281, 06-80-204-282, 06-80-204-283, 06-80-204-284 - érdeklődhet a lakosság, és a www.elvira.hu és a www.mav.hu weboldalakon is közzé teszik az információkat.

Honvédségi segítség

A honvédség húsz autóbuszt állított forgalomba csütörtök reggel, hogy enyhítse a gondokat. Az utasok felháborodását váltotta ki, hogy a MÁV Rt. szüneteltette a vasúti forgalmat Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 35 településén; a lakosság későn értesült a MÁV intézkedéséről, de a Szabolcs Volán Rt. autóbuszjárataival mindenki eljutott úti céljára.

A vasúttársaságnak az MTI-hez kora délután eljuttatott közleménye szerint kisebb késésekkel és csökkentett járatsűrűséggel vonatpótló autóbuszokkal szállítják az utasokat a Pápa- Kisbér, a Pápa Csorna, a Körmend-Zalalövő, a Zalaegerszeg-Rédics, a Komárom-Pápa, a Hajmáskér-Lepsény, a Sárbogárd-Székesfehérvár, a Barcs-Villány, a Pécs-Pécsvárad, a Bátaszék-Palotabozsok, a Pécs-Mohács, a Diósjenő-Romhány, a Balassagyarmat-Ipolytarnóc és Aszód-Balassagyarmat állomások között, valamint a Kazincbarcika-Rudabánya, az Abaujszántó-Hidasnémeti, a Karcag-Tiszafüred, a Nyíregyháza-Nyíradony, a Mátészalka-Csenger és az Ohat-Pusztakócs-Nyíregyháza közötti vasútvonalakon.

A nem említett mellékvonalakon, amelyeken csütörtök reggelig Bz-motorkocsik közlekedtek, a MÁV a járatok ritkításával fenntartja a közlekedést. Csütörtök délután minden mellékvonalon késésre kell számítani - jelezte a vasúttársaság.

A Fidesz már jelezte

A Fidesz szerint "Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter mulasztása miatt emberek tízezrei nem tudtak ma közlekedni Magyarország számos megyéjében". Az ellenzéki párt csütörtöki közleménye leszögezi: Manninger Jenőnek, a Fidesz országgyűlési képviselőjének tavaly decemberben jelezte egy Zala megyei mozdonyvezető, hogy a Bz-kocsikon újonnan felszerelt műanyag féktuskók nem biztonságosak; a mozdonyvezetők levelet küldtek az illetékes MÁV-igazgatóság vezetőjéhez, de nem kaptak választ. "A Fidesz írásbeli képviselői kérdést intézett Csillag Istvánhoz, aki tíz napon belül küldte meg a választ, mely szerint ezzel a vonattal a mozdonyvezetők problémamentesen dolgoznak, sőt a helyi műszaki vezetés az ellenőrzések során többször megerősítette, hogy a fékezés biztonsága nem romlott" - olvasható a közleményben.

A közleményben leszögezik: a Fidesz-frakció határozott álláspontja szerint "ahelyett, hogy Csillag István könnyelmű válaszokkal odázta el a felelősséget, független szakértők bevonásával kellett volna vizsgálatot indítani a kialakult közlekedési káosz megelőzése érdekében".

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft